Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Artykul na 4lomza.pl |
Witam, prosta uwaga - tytul jednego z arykulow na stronie www.4lomza.pl brzmi: "Sąd będzie sądził SĘDZIĘ z Suwałk" Jak sądzicie - co w tym zdaniu jest nie tak?:)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Artykul na 4lomza.pl |
Moze powinno byc SĘDZINĘ ????
|
|
kogo by nie sądził sąd, sąd będzie sądził, że sądzi o tym, że sądzi, a karty i tak pod stołem rozdają ściemka wszystkim
|
|
Sądził Sędzinę z Sądu ściemka wszystkim
|
|
Sędzina to żona sędziego. Jest kobieta sędzia i mężczyzna sędzia. A w dopełniaczu sądzimy sędziego mężczyznę i sędzię kobietę. :) Cóż zrobić?! Taki język! :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
może nie sądzi tylko osądzi? mój świat - moja muzyka
|
|
to nie ważne czy będzie sądził czy osądzi ale najważniejsze ile dostanie ? ? ? waldek27 wtedy nie uważałeś co robisz - teraz rób co uważasz?
|
|
sedziego
|
|
sorry, ale nie moglam dokonczyc poprzedniego postu sedziego- sedzie, mozna uzywac obu form, bo ten rzecz. ma podwojna deklinacje czyli w zdaniu wszystko okey /gram/, gorzej z rzeczywistoscia i 'poetycko ' utalentowanymi dziennikarzami
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |