Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Własne winko :) |
Siemka wszystkim :D Czy ktoś z was kojarzy może czy do wina można użyć zwykłych drożdży?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Własne winko :) |
nie !
|
|
Już lepiej abyś nie mył winogron i zostawił naturalne drożdże, które znajdują się na skórce.
|
|
po zwykłych smierdzi,przeciez gotowe drozdze do wina z pozywka to kosz 8zł wiec po co kombinowac jak juz chcesz zrobic cos dobrego . Żyj tak,aby pod koniec życia móc powiedzieć: ku*wa fajnie było!
|
|
Moja babcia robiła zawsze wino i nigdy nie używała drożdży :)
|
|
Zawei wróć do swojego forum we Wrocławiu i tu nie trolluj
|
|
Znalazłem taką stronę https://www.bimberhobby.pl/80-alkoholomierz gdzie można kupić dużo spoko sprzętu. Co o tym myślicie?
|
|
Robilam ze zwykłymi drozdzami i winko było ok.Musi tylko dluzej \"pochodzić\".
|
|
Drozdze piekarskie to fermentacjie alkoholowa zrobia, bo produkcji bimbru tak sobie sie nadaja, do piwa slabo, bo smak nadaja poszczegolne szczepy, tam jak i do wina. Do produkcji wina trzeba by uzyc drozdzy konkretnego szczepu, do piw tak samo. Wystarczy poszukac w internecie co i jak sie produkuje i nie wstawiac tu linkow bo malo kogo to zainteresuje. Sa fora tematyczne od tego i tam jest pelno doswiadczen innych uzytnowkikow
|
|
U mnie pyka winko z porzeczki, bez drożdży :)
|
|
My do wina śliwkowego używaliśmy specjalnych drożdży. Dodatkowo te drożdże do win można wybrać w zależności od tego jakie ma być wino: słodkie, wytrawne... My kupiliśmy takie do słodkiego wina i wyszło naprawdę dobre.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |