Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nalewki |
Czy ktoś na forum jest biegły w robieniu nalewek leczniczych? Jest wiele książek na Allegro, co byście polecili. Proszę tylko o mądre wypowiedzi. Dziękuję.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
Nie wiem czy to lecznicza nalewka, ale jest smaczna: 100 ml brendy 100 ml rumu 0,5 l spirytusu 2 kg wiśni 1 kg cukru wiśnie należy wydrylować (koniecznie), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 dni, następnie dodajemy alkohol i ostawiamy na 4-5 tygodni (od czasu do czasu mieszając), po czym zlewamy nalewkę, a wiśnie można użyć do ciast i deserów.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
Hej, a może nie inwestuj w książki, a w darmowy portal? Ja znalazłem z żoną mnóstwo przepisów na smaczne nalewki o właściwościach prozdrowotnych tutaj https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-aronii-z-liscmi-wisni-lub-bez-przepis-krok-po-kroku/ , na portalu z poradami ogrodniczymi i nie tylko. Rozejrzyj się, pewnie o to Ci chodziło. Adi ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
s.p.i.e.r.d.a.l.a.j z tego forum c.i.o.t.o
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
Może ktoś napisałby jakiś przepis na naprawdę dobrą nalewke? Zbliża mi się akurat rocznica ślubu rodziców i myśle że taki prezencik by im się spodobał. Jeśli przepis miałby zostać tajemnicą. to prosze wysłać na e-mail. Dzięki
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
chyba bardziej tobie by się spodobał
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nalewki |
Akurat jest sezon więc: 20-25 śliwek węgierek pokroić na połówki lub ćwiartki, pestki wyrzucić. Śliwki wrzucuć do słoja i zalać spirytusem (1/2 litra) i trzymać około 5 tygodni w ciemnym chłodnym miejscu. Po tym czasie zlać wyciąg do butelki, pozostałe śliwki zasypać cukrem (około 1/2 szklanki). Śliwki z cukrem mają stać około 5 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie zlać syrop ze śliwek do butelki gdzie wczśniej zlaliśmy wyciąg ze śliwek. Tak połączona mikstura może stać przez lata gdzie nabiera szlachetnego smaku ale oczywiście można rozpocząć konsumpcję natychmiast. Śliwki po zlaniu syropu skonsumować, też dobrze biorą ;-). Oczywiście ilość produkcji można zwiększyć podwajając, potrajając ..... składniki. Na zdrowie.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |