sobota, 20 kwietnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nalewki

Czy ktoś na forum jest biegły w robieniu nalewek leczniczych? Jest wiele książek na Allegro, co byście polecili. Proszę tylko o mądre wypowiedzi. Dziękuję.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

Nie wiem czy to lecznicza nalewka, ale jest smaczna:
100 ml brendy
100 ml rumu
0,5 l spirytusu
2 kg wiśni
1 kg cukru
wiśnie należy wydrylować (koniecznie), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 dni, następnie dodajemy alkohol i ostawiamy na 4-5 tygodni (od czasu do czasu mieszając), po czym zlewamy nalewkę, a wiśnie można użyć do ciast i deserów.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

Hej, a może nie inwestuj w książki, a w darmowy portal? Ja znalazłem z żoną mnóstwo przepisów na smaczne nalewki o właściwościach prozdrowotnych tutaj https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-aronii-z-liscmi-wisni-lub-bez-przepis-krok-po-kroku/ , na portalu z poradami ogrodniczymi i nie tylko. Rozejrzyj się, pewnie o to Ci chodziło.

Adi ;)

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

s.p.i.e.r.d.a.l.a.j z tego forum c.i.o.t.o

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

Może ktoś napisałby jakiś przepis na naprawdę dobrą nalewke? Zbliża mi się akurat rocznica ślubu rodziców i myśle że taki prezencik by im się spodobał. Jeśli przepis miałby zostać tajemnicą. to prosze wysłać na e-mail. Dzięki

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

chyba bardziej tobie by się spodobał

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Nalewki

Akurat jest sezon więc:
20-25 śliwek węgierek pokroić na połówki lub ćwiartki, pestki wyrzucić.
Śliwki wrzucuć do słoja i zalać spirytusem (1/2 litra) i trzymać około 5 tygodni w ciemnym chłodnym miejscu.
Po tym czasie zlać wyciąg do butelki, pozostałe śliwki zasypać cukrem (około 1/2 szklanki). Śliwki z cukrem mają stać około 5 tygodni w chłodnym i ciemnym miejscu. Następnie zlać syrop ze śliwek do butelki gdzie wczśniej zlaliśmy wyciąg ze śliwek. Tak połączona mikstura może stać przez lata gdzie nabiera szlachetnego smaku ale oczywiście można rozpocząć konsumpcję natychmiast.
Śliwki po zlaniu syropu skonsumować, też dobrze biorą ;-).
Oczywiście ilość produkcji można zwiększyć podwajając, potrajając ..... składniki.
Na zdrowie.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org