Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Skandaliczny widok przy Wyższej Szkole Agrobiznesu |
Ludzie pomóżcie zamierającym drzewom!!! W Łomży przy Wyższej Szkole Agrobiznesu wzdłuż nowo wybudowanego parkingu przy ul. Studenckiej ( tuż przed tą uczelnią, naprzeciwko siłowni i fitness klubu) zamierają młode drzewa (klony). To człowiek przyczynił się do tego szokującego widoku. Drzewa z bliska wyglądają przygnębiająco, mają prawie całkowicie odkryty system korzeniowy, widać ślady świadomego podcięcia korzeni. Z tego powodu widać już nekrozę (usychanie) liści. Uszkodzona bryła korzeniowa znajduje się kilkanaście centymetrów na rzędną parkingu. Zrobiono to świadomie, żeby w niedalekiej przyszłości usunąć te młode klony. Budowniczowie tego parkingu świadomie wcieli się w korzenie tych drzew. Pytam co na to inwestor i inspektor nadzoru tego parkingu!!! Zastanawiające jest to, że szkola wyższa, która w programie nauczania ma przedmioty mówiące o ochronie otaczającego nas ekosystemu, sama pozwala na niszczenie otaczającej nas zieleni!!! Te klony należy natychmiast ratować poprzez przykrycie bryły korzeniowej warstwą ziemi i zapobieżenie osypywaniu się jej !!! Proszę jechać i zobaczyć to na własne oczy. Oczekujmy szybkiej reakcji władz uczelni i miasta na tę przykrą sprawę. Nagłaśniające to i mówcie o tym!!!!!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Skandaliczny widok przy Wyższej Szkole Agrobiznesu |
Jak przy takiej deszczowej pogodzie drzewa usychają to już ich nic nie uratuje
|
|
Pomóc może tylko Rundup, trzeba polać nim widoczne korzenie...
|
|
Re: hrabia john; śmieciu lewacki sobie polej po tej części cielska, tam gdzie słońce nie dochodzi!
|
|
zgłoś to na policję ta musi się zająć tą sprawą ale dopiero po zgłoszeniu
|
|
Jak to dobrze, że jeszcze są tu ludzie wyczuleni na przyrodę. Ja już nie mam złudzeń: większość mieszkańców najchętniej zalałaby betonem trawę, powycinała drzewa (no bo jesienią liście...), pozabijałaby wszelkie zwierzęta... Kurczę, dlaczego ludzie, którzy - bardzo często - od pokoleń mieszkali na wsi wśród zwierząt i roślin, tak wstydzą się swoich korzeni, że gotowi są w jakimś amoku niszczyć wszystko, co tylko się ze wsią kojarzy? Najgorsze jest to, że mają barbarzyńskie zapędy właśnie wobec tych zjawisk, które są walorem !!! wsi ! Żenada :( *finka*
|
|
Ale jaki walor wsi? Drzewa powinny być wzdłuż wszystkich chodników (nie tylko w lesie i na wiejskim podwórku). Oczywiście powinny być zadbane i w pełni rozumiem wycinkę drzew, które mogą być zagrożeniem (czyt. suche, stare, chore, które w każdej chwili mogą się zwalić). Parę lat temu, jeszcze jako nastolatka, gdy musiałam w większości chodzić pieszo, w gorące dni ten brak cienia był męczący. Niewiele czasem brakowało, by upaść na ulicy od tego żaru.
|
|
Ludzie mieszkający na wsi czesto traktują naturę a w szczegolności zwierzęta przedmiotowo ,.a w mieście jest rzeczywiscie moda na zabetonowanie obszaru.Ale jednak przyznać trzeba ,że nasze smutne jak ...........miasto jest bardzo ładnie odnowiona szczególnie obszar bulwarów, schody kamienne itp.
|
|
No rzeczywiście smutny widok.
|
|
I te srające ochydne ptaszyska.A fujjj.
|
|
drzewo które zostało powalone przez wichurę obok tego parkingu miało też podcięte korzenie, drzewo przewróciło się obok przechodzącej matki z dzieckiem udającej się do pobliskiego przedszkola. o tragedię nietrudno.
|
|
Te srające ohydne ptaszyska to zwierzęta które chcą żyć tak jak ty potrzeby fizjologiczne ma każdy ,ale serce i rozum trzeba mieć aby być CZLOWIEKIEM
|
|
Walteralf co ty pier... ludzie na wsi traktują naturę przedmiotową?? Żeby żyć na wsi trzeba kochać przyrodę.
|
|
Oczywiście że są różni.A z tym ,że żeby żyć na wsi trzeba kochać przyrode ńie zgadzam się!
|
|
Miejsce drzew jest w lesie i w parku, a miejsce tych srających ptaszysków jest tam gdzie są drzewa. Wara im od miasta i osiedli, srać na drzewach a nie ludziom pod nogi.
|
|
Całe szczęście nie wszyscy podzielaja twoje poglądy, bo byś wszystkie ptaki bez litosci wyeksmitowała z miasta i kto by nas rano witał spiewem?Czy to tylko antypatia do ptaków czy też wszystkie psy na wsi uwiązałabyś na łańcuchach?
|
|
Rano budzi mnie budzik, a nie jazgot wygłodniałej szarańczy. A rzeczywiście, miejsce psa jest w budzie i na łańcuchu . Miasto to ma być miasto , chodniki, ulice i gdzie nie gdzie park , a nie ptaki, psy , koty , drzewa i inne wsiowe duperele. Jeszcze sobie świnie trzymajcie na balkonach i krowy w piwnicach.
|
|
A czy do ludzi masz taką samą empatię jak do przyrody?Czy głodnego biedaka byś nakarmiła czy powiedziałałbyś że to wygłodnialy plebs i won?Przyznam ci się ,że jestem trochę zszokowana twoimi slowami, Wyczuwam w nich wielki brak tolerancji i widzę że tego nie ukrywasz tak jak inni wrecz emanujesz nią.Ale oczywiscie kazdy z nas jest inny . Wspólczuję ci takiej postawy.Nie obraz się ale w historii byli już tacy.Chyba z takim podejściem do świata cięzko się żyje ,bo przeciez wokol pełno tego co nazywasz wsiowymi duperelami!Mnie moje zwierzęta przynoszą wytchnienie ptaki radośc , futrzaki bezinteresowną milość,drzewa czyste powietrze.Zyczę ci więcej milości i empatii.
|
|
A kto biedakowi żałuje jeść? Niech sobie kupi je . Jak ci tak brakuje futrzaczków i ich bezinteresownej miłości to zapraszam do zapchlonych przez bezpańskie koty piwnic mojego bloku,a i szczurów znajdziesz też tam sporo. Weź je sobie i przytulaj aż do obrzydu. 😁
|
|
Tylko nie wiadomo czy ten biedak ma za co kupić. jJa zawsze staram się wesprzec przysłowiowym grosikiem ludzi którzy proszą przed kościolem.Napewno nie jest to dla nich mile tak stac i prosić. I cale szczęscie że sa tacy kórzy naprawdę chojni .Ale też są tacy ktorzy nie dadzą i warkną opryskliwie. Kiedyś bylam świadkiem jak policja wyciągnęła za fraki Rumunkę ktora żebrala przed katedrą.Podobno ktoś zadzwonil.Stnęłam w jej obronie i poprosiłam proboszcza o interwencję.Proboszcz zachowal sie super.Chcę podziekować wszystkim którzy wspieraj ą potrzebujących a kto wie do czego nas moze zmusić życie!
|
|
A kto biedakowi broni zarobić ? Niech weźmie się do pracy, to będzie miał za co kupić wszystko czego tylko zapragnie.
|
|
No i tu się z tobą zgodzę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |