Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
pokój po palaczu |
Ściany w pokoju palacza dadzą się pomalować czy trzeba stosować specjalne zabiegi? Słyszałem że dym jest tłusty i zastanawiam się jak mi to farba pokryje. Gruntować?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: pokój po palaczu |
Przemyj wodą z detergentem. Przygotujesz w ten sposób powierzchnię do malowania i zobaczysz od razu miejsca (jeżeli takie będą) do naprawy.
|
|
Przejdź się do Farmala i kup farbę \"NA PLAMY\" Renostyl Plus z Dekorala. Ewentualnie jakaś najtańsza farba elewacyjna, bądź specjalne farby do kuchni i łazienki powinny załatwić sprawę.
|
|
nie wiem jak Ty ale ja przed kazdym malowaniem gruntuje sciany, kup zwykla farbe tikurilla lub beckers i bez problemu
|
|
Zapomniałem o suficie... Jeżeli nalot po dymie będzie bardzo widoczny po przemyciu (z reguły łączenia ściany z sufitem) najpierw pomaluj te miejsca zwykłą białą farbą olejną, później to przetrzyj papierem ściernym aby zmatowić powierzchnię. Ewentualnie kup farbę na plamy tylko, efekt będzie taki sam a kasy w portfelu mniej.
|
|
dzięki za rady, przemyję wodą z płynem i zagruntuję przed malowaniem, rzeczywiście łączenia ściany z sufitem są najbardziej brudne, najwyżej trzy razy machnę farbą te miejsca
|
|
Ciekawa jaka jest podłoga, fajnie, jakby w takim pokoju była drewniana. Masz wtedy pewność, że jest wytrzymała, szczególnie, jak z materiału merbau. Sprawdź sobie jak to wygląda: http://deski-podłogowe.pl/index.php/deski/merbau
|
|
Użyj płynu Meglio do zmywania tłuszczu i pomaluj nawet śnieżką czy inną. Pomalować trzeba 2 razy.
|
|
Ja malowałam kilka dni temu mieszkanie. Kupiłam grunt ze śnieżki. Jest to mieszanka 1:1 unigruntu z białą farbą. Super pokryła tłuste ściany w kuchni więc polecam z czystym sumieniem. Kupowałam ją w Mrówce.
|
|
spokojnie pomalujesz i pozbędziesz się zapachu. Nie jest tak tragicznie.
|
|
A bez gruntowania (ale z umyciem ścian) pokryją się dobrze takie plamy? Zrobiłam test i dobrze to wygląda, ale nie wiem jak na całych ścianach będzie widać...
|
|
ściany pomalowane, ładnie pokryła najtańsza śnieżka, ale gruntować radzę, bo mimo mycia ścian podczas gruntowania robiłem jeszcze żółte ślady, ale grunt związał wszystko elegancko i plamy nie wyszły na farbie
|
|
Ja przed 33- laty kupiłem mieszkanie od pani co w kuchni paliła ówczesne Klubowe (20 dziennie ) 30 razy malowałem sufit myjąc uprzednią szarym mydłem.
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |