sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
pokój po palaczu

Ściany w pokoju palacza dadzą się pomalować czy trzeba stosować specjalne zabiegi? Słyszałem że dym jest tłusty i zastanawiam się jak mi to farba pokryje. Gruntować?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: pokój po palaczu

Przemyj wodą z detergentem. Przygotujesz w ten sposób powierzchnię do malowania i zobaczysz od razu miejsca (jeżeli takie będą) do naprawy.

Przejdź się do Farmala i kup farbę \"NA PLAMY\" Renostyl Plus z Dekorala. Ewentualnie jakaś najtańsza farba elewacyjna, bądź specjalne farby do kuchni i łazienki powinny załatwić sprawę.

nie wiem jak Ty ale ja przed kazdym malowaniem gruntuje sciany, kup zwykla farbe tikurilla lub beckers i bez problemu

Zapomniałem o suficie... Jeżeli nalot po dymie będzie bardzo widoczny po przemyciu (z reguły łączenia ściany z sufitem) najpierw pomaluj te miejsca zwykłą białą farbą olejną, później to przetrzyj papierem ściernym aby zmatowić powierzchnię. Ewentualnie kup farbę na plamy tylko, efekt będzie taki sam a kasy w portfelu mniej.

dzięki za rady, przemyję wodą z płynem i zagruntuję przed malowaniem, rzeczywiście łączenia ściany z sufitem są najbardziej brudne, najwyżej trzy razy machnę farbą te miejsca

Ciekawa jaka jest podłoga, fajnie, jakby w takim pokoju była drewniana. Masz wtedy pewność, że jest wytrzymała, szczególnie, jak z materiału merbau. Sprawdź sobie jak to wygląda: http://deski-podłogowe.pl/index.php/deski/merbau

Użyj płynu Meglio do zmywania tłuszczu i pomaluj nawet śnieżką czy inną. Pomalować trzeba 2 razy.

Ja malowałam kilka dni temu mieszkanie. Kupiłam grunt ze śnieżki. Jest to mieszanka 1:1 unigruntu z białą farbą. Super pokryła tłuste ściany w kuchni więc polecam z czystym sumieniem. Kupowałam ją w Mrówce.

spokojnie pomalujesz i pozbędziesz się zapachu. Nie jest tak tragicznie.

A bez gruntowania (ale z umyciem ścian) pokryją się dobrze takie plamy? Zrobiłam test i dobrze to wygląda, ale nie wiem jak na całych ścianach będzie widać...

ściany pomalowane, ładnie pokryła najtańsza śnieżka, ale gruntować radzę, bo mimo mycia ścian podczas gruntowania robiłem jeszcze żółte ślady, ale grunt związał wszystko elegancko i plamy nie wyszły na farbie

Ja przed 33- laty kupiłem mieszkanie od pani co w kuchni paliła ówczesne Klubowe (20 dziennie ) 30 razy malowałem sufit myjąc uprzednią szarym mydłem.

Porządnie wymyjesz ściany detergentem, zagruntujesz i powinno być dobrze.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org