środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wszystkim górnikom .....i Barbarom!

...życzenia zdrowi i pomyślności z okazji ich dzisiejszego święta!

...pamiętacie kilka (-naście) lat temu jak głośno było o tym dniu?
Robiliście w szkołach te ich czapki z kilofem i młotem? - jak one się nazywały? - bo zapomniałem! ....a te piuropusze z bibuły!

pozdrawiam sentymentalnie!

---
PGG

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wszystkim górnikom .....i Barbarom!

Tak wszystkiego najlepszego!

Szczegolne zyczenia dla radnego Piechocińskiego w tym dniu,ktory pokazal nam wszystkim ,że jest pierwszym gornikiem !!!

michal

I ja skromnie dołączę się do tych życzeń ...

Wszystkiego dobrego wszystkim Basiom i górnikom - z tego co pamiętam to na naszym forum pisuje jedna Basia .... Serdecznie pozdrawiam

Tiger

PS
Michał a właśnie przymierzałem sie do śniadania a feee Chociaż...... w sumie .......radny Piechociński przynajmniej symbolicznie mógłby uczcić ten wyjątkowy dzień i na najbliższej sesji powinien założyć czapeczkę o której pisał Kefas no i mógłby zatańczyć z którąs z Pań radnych jakiś śląski taniec (chyba chodzony?) :P - tak zwana część artystyczna
Acha byłbym zapomniał - takie święta były dawniej okazją do wyeksponowania na dumnie wypiętych piersiach swoich medali - a więc nasi wybitni odznaczeni pokażcie te cacuszka !!!

Oj Tiger,jaki chodzony, jak śląski, to grozik... Pana Piechocińskiego nie znam, to sie nie wypowiadam, ale do Baś chętnie się fołączę.... w końcu o mały włos sama Basią nie zostałam.
Pozdrawiam gorąco w pochmurny dzień
Koszmitka

Dziękuję za życzenia !!!!!!!!!!!!!!!!!! Chwilowo mam przerwę w pisaniu, bo przysłowiowy huk roboty u mnie. Ale to dobrze, gdyż jak jest praca, to są również pieniądze. A dziś piekę właśnie ciasto z wiórkami kokosowymi i masą budyniową!!!!!!!!!!!!!

Oj kusisz Basieńko kusisz ... myślę o słodyczach rzecz jasna :D

Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

Tiger

Tiger

Piechociński niech fedruje na drugim przodku ............( bo oko wydlubie),a urobek niech chowa szybko do kieszeni....

michal

uff.... te nakrycia głowy z pióropuszami (przepraszam za poranne piUropusze <a życzenia, oczywiście, były 'zdrowia', a nie 'zdrowi'>) to podobno czako..... możliwe...? ...czy raczej kołpak?

a teraz: DO!... AKADEMII!

"CZARNE SKARBY" / Ewa Szelburg-Zarembina /

W ciemności, w ciszy drzemią
czarne skarby pod ziemią.
Ale wnet armia ludzi
dźwiękiem młotów je zbudzi.

To górnicy
odważnie

w głąb ziemi wdzierają,
węgiel, skarb drogocenny,
dla nas wydobywają,

Potrzebny jest fabrykom.
Potrzebny i nam w domu.
Dziękujemy górnikom
i jeszcze... Jeszcze komu?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Ach, te czasy, gdy w zerówce przebrani za góników śpiewaliśmy do akompaniamentu pianina:

"Barbórka, barbórka, wesoły to dzień
Zabawa górnicza, więc ciesz się i śmiej!!!"

Łezka sięw oku kręci :-)
Pozdrawiam.
grover

Przyłączam się do życzeń dzisiejszym Solenizantkom i przypominam że Św. Barbara jest także patronką ciężkiej artylerii. Tak że pozdrawiam ciężką artylerię!!!!

Kefas & grover

Czyżbyśmy reprezentowali to samo pokolenie ?

Pamiętam moje prace na plastyce .......... górnicy w strojach galowych........ kilof i młot........... choć na moich wypocinach te dwa jakże różne narzędzia wyglądały identycznie - ważne, ze były skrzyżowane :D

Pozdrawiam wszystkich urodzonych w połowie lat 70-tych
- to były piękne dni - jak śpiewał, któryś z promowanych wówczas (odgórnie - [czyt. przez PZPR]) piosenkarzy

Tiger

Tiger.... co do mnie to ...trafiony zatopiony! :D

No i te wyjazdy na kolonie.... dni dziecka w Balikach ...Kino Październik! .....słoneczne lata i roznoszący się po całej Łomży dźwiek krosien (krosn?) z Bawełny!

Pozdrówka dla urodzonych w połowie lat 70tych (szczególnie tych z końcówki 1 połowy lat 70ych :D )

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org