Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
MITYCZNY NARÓD \"ŁOMŻAN\" |
Ludzie, powiedzcie mi, kim są \"ŁOMŻANIE\"? Ja osobiście znam wielu ludzi ale nie znam żadnego \"ŁOMŻANINA\" albo \"ŁOMŻANA\", znam jedynie ŁOM-ŻY-NIA-KÓW! ŁOMŻYNIAK! To podobnie jak z mitycznym narodem NAZISTÓW, którzy pochodzą z Antarktydy i wplątali biednych Niemców w II wojnę światową i mordowali ludzi w POLSKICH obozach zagłady, jak to zaczynają mówić zagraniczne media?! Nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę takiego buraka, który nazywa się łomżaninem!!! A co wy o tym myślicie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: MITYCZNY NARÓD \\\"ŁOMŻAN\\\" |
no trochę pojechałeś... porównując ŁOMŻAN do NAZISTÓW... stosujesz porównania w ogóle nie przystające do problemu.... a problemu nie ma, jak ktoś jest łomżaninem, łamżanem ..... to niech sobie będzie.... niech sobie będzie... co to łomżyniaka boli ??? ps. a dlaczego u nas na papierek od czekolady lub cukierka mówi się pazłotko a we WARSZAWIE sreberko :-), lub wielu mówi włanczać, chociaż wie, że się tak tego nie napisze...
|
|
A Śniadowiaków znosz ???
|
|
No tak porównanie trochę nie na miejscu ale chodziło mi o to, że zapomina się o prawdziwych wartościach, korzeniach a próbuje się tworzyć jakieś nowe twory i ludzie nieświadomi zaczynają je akceptować i nawet stosować...
|
|
haha ty tak poważnie? Mam nadzieję, że tworem nazywasz określenie \"łomżyniak\", bo łomżanin był na początku i to jest prawidłowa forma, jak już uściślamy. Proponuję dokształcić się zanim cokolwiek napiszesz. Poza tym niech każdy nazywa się jak chce. Mnie określono kiedyś mianem łomżanina i się nie obrażałem, sam o sobie mówię łomżyniak i jest dobrze jak jest
|
|
* łomżanin był na początku i to TEŻ jest prawidłowa forma mały błąd
|
|
urodziłem się w Łomży, podobnie jak mój ojciec, dziadek i pradziadek. Zawsze będę łomżyniakiem. Spróbujcie nazwać rodowitego warszawiaka - warszawianem, czy jakimś podobnym nazewnictwem. Nie chcę tu nikogo obrażać, ale tak naprawdę to nie zależy na cytowanym wyżej nazewnictwie ludności napływowej. Im jest wszystko jedno. I nijak ma tu przytaczanie poprawności formy. Były burak ze wsi zawsze będzie łomżaninem. Ale jeżeli sam chce, aby go tak nazywano ......... jego problem ! A może to tylko mój problem, jestem uprzedzony dlatego, że kiedy grałem \"w klipę\" na łomżyńskich brukowanych ulicach nie było na nich łomżan ?!? Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
Urodziłem sie w Łomży ,mieszkam w Łomży i umre jako Łomżyniak !!! Tyle w temacie pozdrawiam :-) ... Lekarz kazał przytakiwać
|
|
Zawsze będę \"Łomżynianką\" nie \"Łomżanką\"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |