poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
MITYCZNY NARÓD \"ŁOMŻAN\"

Ludzie, powiedzcie mi, kim są \"ŁOMŻANIE\"? Ja osobiście znam wielu ludzi ale nie znam żadnego \"ŁOMŻANINA\" albo \"ŁOMŻANA\", znam jedynie ŁOM-ŻY-NIA-KÓW! ŁOMŻYNIAK! To podobnie jak z mitycznym narodem NAZISTÓW, którzy pochodzą z Antarktydy i wplątali biednych Niemców w II wojnę światową i mordowali ludzi w POLSKICH obozach zagłady, jak to zaczynają mówić zagraniczne media?! Nóż mi się w kieszeni otwiera jak słyszę takiego buraka, który nazywa się łomżaninem!!! A co wy o tym myślicie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: MITYCZNY NARÓD \\\"ŁOMŻAN\\\"

no trochę pojechałeś... porównując ŁOMŻAN do NAZISTÓW...

stosujesz porównania w ogóle nie przystające do problemu....
a problemu nie ma,
jak ktoś jest łomżaninem, łamżanem ..... to niech sobie będzie.... niech sobie będzie...
co to łomżyniaka boli ???

ps.
a dlaczego u nas na papierek od czekolady lub cukierka mówi się pazłotko a we WARSZAWIE sreberko :-), lub wielu mówi włanczać, chociaż wie, że się tak tego nie napisze...

A Śniadowiaków znosz ???

No tak porównanie trochę nie na miejscu ale chodziło mi o to, że zapomina się o prawdziwych wartościach, korzeniach a próbuje się tworzyć jakieś nowe twory i ludzie nieświadomi zaczynają je akceptować i nawet stosować...

haha ty tak poważnie? Mam nadzieję, że tworem nazywasz określenie \"łomżyniak\", bo łomżanin był na początku i to jest prawidłowa forma, jak już uściślamy. Proponuję dokształcić się zanim cokolwiek napiszesz. Poza tym niech każdy nazywa się jak chce. Mnie określono kiedyś mianem łomżanina i się nie obrażałem, sam o sobie mówię łomżyniak i jest dobrze jak jest

* łomżanin był na początku i to TEŻ jest prawidłowa forma
mały błąd

urodziłem się w Łomży, podobnie jak mój ojciec, dziadek i pradziadek. Zawsze będę łomżyniakiem. Spróbujcie nazwać rodowitego warszawiaka - warszawianem, czy jakimś podobnym nazewnictwem. Nie chcę tu nikogo obrażać, ale tak naprawdę to nie zależy na cytowanym wyżej nazewnictwie ludności napływowej. Im jest wszystko jedno. I nijak ma tu przytaczanie poprawności formy. Były burak ze wsi zawsze będzie łomżaninem. Ale jeżeli sam chce, aby go tak nazywano ......... jego problem ! A może to tylko mój problem, jestem uprzedzony dlatego, że kiedy grałem \"w klipę\" na łomżyńskich brukowanych ulicach nie było na nich łomżan ?!?

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

Urodziłem sie w Łomży
,mieszkam w Łomży i umre jako Łomżyniak !!! Tyle w temacie pozdrawiam :-)

... Lekarz kazał przytakiwać

Zawsze będę \"Łomżynianką\" nie \"Łomżanką\"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org