Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
krew pępowinowa |
Czy w szpitalu w Łomży jest możliwość pobrania krwi pępowinowej podczas porodu?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: krew pępowinowa |
Tak, wczesniej trzeba umówić się z doradcą z banku komórek macierzystych i podpisać umowę. A oni wtedy przekażą Pani zestaw d pobrania krwi i Pani zabiera go ze sobą do szpitala( tak przynajminiej było rok temu) Najlepiej chodzić do szkoły rodzenia w szpitalu tam jest spotkanie z tą Panią.
|
|
Może ktoś się orientuje jakie są koszta? Judyta99
|
|
pobranie i przechowanie 1 rok - 2.000zł później każdy rok 500zł Ale jakiś czas temu był ten temat w telewizji. i pan profesor wypowiedział się, że nie ma sensu tego robić, bo na dzień dzisiejszy nie ma zbyt wielu chorób do wykorzystania tych komórek i przy porodzie jest zabezpieczona tylko jedna jednostka krwi = 30kg masy ciała człowieka, czyli mało oraz, że nie używają starej krwi, że najstarsza , którą wykorzystano miała 20 - czy trochę ponad dwadzieścia lat. Pan dr z BKM nie miał argumentów by zachęcić do pobrań.... decyzja należy do każdej z nas. nie wiadomo co przyniesie kolejny dzień, jaki będzie postęp medycyny... pozdrawiam p.s. moja siostra miała pobieraną krew pępowinową, a po kilku miesiącach przyszło jej, że krew jest zakażona i nie nadaje się - pobierano w Białymstoku.
|
|
http://pytanienasniadanie.tvp.pl/17511925/krew-pepowinowa--bezcenny-dar-dla-dziecka tu można obejrzeć ten wątek. chyba trochę poprzekręcałam ale było to miesiąc temu i mnie to już nie dotyczy. pozdrawiam
|
|
anys-dziękuję pięknie Judyta99
|
|
dommiś to jest strona, na której są wszystkie informacje https://www.pbkm.pl. Trzymaj też numer do konsultantki, która obsługuje woj. podlaskie - Milena Balczun 664065956. Warto zapisać się do szkoły rodzenia, ponieważ jest spotkanie z konsultantką, która wszystko wyjaśni, poda ceny (jeśli jesteś uczestnikiem szkoły rodzenia jest spora zniżka). Pozdrawiam.
|
|
Jeśli chodzi o szpital to jest możliwość pobrania, trzeba tylko mieć wykupiony zestaw do pobrania krwi pępowinowej. W szpitalu mają zapasowy zestaw jeśli zdecydujesz się na to w ostatniej chwili.
|
|
Dziękuję za odpowiedzi, już wcześniej podjęłam decyzję o przechowywaniu krwi pępowinowej, mimo różnym opiniom zdania nie zmienię.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |