niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
krew pępowinowa

Czy w szpitalu w Łomży jest możliwość pobrania krwi pępowinowej podczas porodu?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: krew pępowinowa

Tak, wczesniej trzeba umówić się z doradcą z banku komórek macierzystych i podpisać umowę. A oni wtedy przekażą Pani zestaw d pobrania krwi i Pani zabiera go ze sobą do szpitala( tak przynajminiej było rok temu)
Najlepiej chodzić do szkoły rodzenia w szpitalu tam jest spotkanie z tą Panią.

Może ktoś się orientuje jakie są koszta?

Judyta99

pobranie i przechowanie 1 rok - 2.000zł
później każdy rok 500zł

Ale jakiś czas temu był ten temat w telewizji. i pan profesor wypowiedział się, że nie ma sensu tego robić, bo na dzień dzisiejszy nie ma zbyt wielu chorób do wykorzystania tych komórek i przy porodzie jest zabezpieczona tylko jedna jednostka krwi = 30kg masy ciała człowieka, czyli mało oraz, że nie używają starej krwi, że najstarsza , którą wykorzystano miała 20 - czy trochę ponad dwadzieścia lat. Pan dr z BKM nie miał argumentów by zachęcić do pobrań.... decyzja należy do każdej z nas. nie wiadomo co przyniesie kolejny dzień, jaki będzie postęp medycyny...
pozdrawiam
p.s.
moja siostra miała pobieraną krew pępowinową, a po kilku miesiącach przyszło jej, że krew jest zakażona i nie nadaje się - pobierano w Białymstoku.

http://pytanienasniadanie.tvp.pl/17511925/krew-pepowinowa--bezcenny-dar-dla-dziecka

tu można obejrzeć ten wątek. chyba trochę poprzekręcałam ale było to miesiąc temu i mnie to już nie dotyczy.
pozdrawiam

anys-dziękuję pięknie

Judyta99

dommiś to jest strona, na której są wszystkie informacje https://www.pbkm.pl. Trzymaj też numer do konsultantki, która obsługuje woj. podlaskie - Milena Balczun 664065956. Warto zapisać się do szkoły rodzenia, ponieważ jest spotkanie z konsultantką, która wszystko wyjaśni, poda ceny (jeśli jesteś uczestnikiem szkoły rodzenia jest spora zniżka). Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o szpital to jest możliwość pobrania, trzeba tylko mieć wykupiony zestaw do pobrania krwi pępowinowej. W szpitalu mają zapasowy zestaw jeśli zdecydujesz się na to w ostatniej chwili.

Dziękuję za odpowiedzi, już wcześniej podjęłam decyzję o przechowywaniu krwi pępowinowej, mimo różnym opiniom zdania nie zmienię.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org