Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
york |
Witam. Poszukuję szczenięcia tej rasy, nie wymagam rodowodu. Uprzedzam już komentarze o pseudochodowlach, nie potrzebuję go na wystawy tylko jako pupilka do domu. Proszę o kontakt na mail shogunpolska@gmail.com .
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: york |
503093428
|
|
Poszukaj psa w tym typie w fundacjach, schroniskach. Kupno psa w niezarejestrowanej hodowli jest łamaniem prawa, karalnym.
|
|
Już od razu karalne, są czasami bardziej ludzkie sytuacje np. ktoś ma suczkę sąsiad ma psa tej samej rasy, nie planowali hodowli w celach zarobkowych ale chcieli by mieć po jednym szczeniaku np. dla kogoś z rodziny i je skojarzyli, urodziło się 5 szczeniąt i z 3 nie mają co zrobić. Ja właśnie podobnej sytuacji szukam oczywiście nie za darmo. .
|
|
Karalne jest jeśli ktoś SPRZEDA psa. nie jest karalne, gdy ktoś odda. Chociaż są sytuacje, gdy ktoś pobiera za pieska opłaty, które poniósł do czasu oddania np. odrobaczenia, kastracja itp.
|
|
Takie : sprzedam smycz, tylko pies się do niej uczepił :)
|
|
Niko wszystkie sytuacje poza prowadzeniem prawdziwej hodowli są nielegalne i karalne. Przykład przez Ciebie podany jest typową bezmyślną mnożarnią, z której szczenięta najczęściej mają wady. Rozmnażacze psów pseudorasowych (w typie) nie przykładają wagi do badań genetycznych ani odpowiedniego prowadzenia miotu, posiadają zerową wiedzę w temacie, powołują na świat zwierzęta dla widzimisię. Jest to karalne, poczytaj ustawę.
|
|
aniag78 jak pisałem w pierwszym poście nie interesują mnie twoje wywody o hodowlach, wsadź se je w buty. Ludzie hodują psy i inne zwierzęta od tysięcy lat a związki, rodowody itp. to stosunkowy nowy wynalazek. ps. popatrz na wzorce niektórych ras z przed 70lat to zobaczysz jak z psa użytkowego robi się kaleki z rodowodem np bassety, buldogi itd. podejrzewam że masz hodowle albo się naczytałaś frazesów i we wszystko to wierzysz bezmyślnie. Patrz na krowy ludzie je hodują od lat i jest wszystko ok ale za parę lat znajdzie się w unii jakiś specjalista co oprócz paszportu zarządzi rodowody by wyciągnąć trochę kasy od rolników. .
|
|
Nie mamy o czym dyskutować, prawo jest prawem. A hodowli nie mam i nie chcę nawet mieć, zbyt duża odpowiedzialność, pochłaniacz czasu i pieniędzy.
|
|
niko, zrozum chłopie: płacisz za gówno, masz gówno - jak to ktoś już tutaj na forum napisał ładnie. Większość łomżyków śmiga golfami, audikami i passacikami w tedeiku. Ale i Ty, i oni wiedzą, że oprócz znaczka to te padaki nie mają nic wspólnego z macierzystymi samochodami. Dacia przy nich to rarytas. Ale cóż, myślą tak jak Ty, za 200 PLN chcą mieć "Yorka"... hehe. Idź do biedronki i sobie tam kup. A z krowami akurat to trafiłeś kulą w płot. Tam akurat BARDZO ważny jest rodowód, bo od tego zależy jakość bydła. i nikt nie kupuje bo "sąsiad ma krasulę, a drugi byczka i tak sobie nie upilnowali". Miłych (i tanich - bo to przeca najważniejsze) zakupów. Dobranoc.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |