środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Polak Polakowi za granicą wilkiem

Jeśli marzy ci się ślizgawka na cieniutkim lodzie życia we współczesnym świecie za oceanem, pamiętaj, że każdy twój ruch śledzić będą spojrzenia pełne milczącej zawiści i wyrzutu. Jedni będą ci zazdrościć, inni udawać twoich przyjaciół, jeszcze inni grzać się w twoim rzekomym blasku.

Zaś wszyscy (bez wyjątku) czekać będą na moment, kiedy powinie ci się noga, kiedy lód pęknie ci pod stopami, kiedy wpadniesz w otchłań.

Bo tacy są polacy... Koreańczyk Koreańczykowi pomoże, Meksyk Meksykowi...
Polak Polakowi wilkiem... sprzeda za dolara...
Nie wierzyłem w to... Teraz wierzę...
Co wy na to drodzy rodacy?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Polak Polakowi za granicą wilkiem

Może nie powinno się uogólniać, ale jest w Twoim stwierdzeniu wiele gorzkiej prawdy. Mimo to trzymaj się. Myślę, ze wielu z tego Forum życzy Ci wytrwałości, a przez to również sukcesu.

Cześć DaSto. Sam wiesz, że z tymi wilkami to również w Polsce się potwierdza. Nie wiem jak jest tam, pewnie doświadczasz, ale tu też zwierzyny pełno.

Czesto sprawdza sie za granica powiedzenie.
"Jesli Polak Ci nie zaszkodzil, to znaczy ze juz ci pomogl"
Napewno cos w tym jest.......

hanka

Dlatego potrzeba nam mniej ogłupiajacej żonglerki bogoojczyźnianej i obwiniania innych za nasze wypaczenia, a więcej pokory i samokrytki, a przede wszystkim pracy nad sobą - inaczej nasi sąsiedzi o nas zdania nie zmienią- pozostanie nadal tylko wstyd...

Zbych

Salve,

Tak - Polak Polakowi wilkiem czy wiczyca (zalezy na kogo sie trafii) - Sa jednak i tacy co pomagaja. Oczywiscie trzeba miec pieniadze aby zaplacic za ich usluge ale nie orzna a doradza....
W Anglii w Londynie jest taka firma = www.polang.com

Powodzenia

Gandalf de Grey

Na pewno duzo jest w tym prawdy, jednak nie bardzo zgadzam sie z tym aby Polacy na obczyznie roznili sie tak bardzo swoim postepowaniem od ziomkow w kraju. Nie widze np. duzej roznicy w postepowaniu osob swiezo tu przybylych od 'starych' imigrantow. 'Stara' imigracja zawsze narzekala i narzeka na usposobienie tych nowoprzybylych i tak chyba juz zostanie. Draniow nie brak w zadnym srodowisku, a tak ogolnie biorac, to sa 'ludzie i ludziska', tak poza granicami jak i w kraju.
Mieszkajac na obczyznie przez juz dosc dlugi okres czasu to osobiscie czesciej zauwazam te cechy zazdrosci w postepowaniu polskich organizacji i osob 'publicznych' a nizeli zwyklych osob prywatnych.
Co mnie bardziej jednak razi osobiscie to brak silnych organizacji polonijnych i taka ogolna niemoc Polonii, a przynajmniej tej w Stanach, gdzie na palcach mozna policzyc jednostki ktore 'licza' sie poza polonijnym srodowiskiem. Na pewno duzy wplych na taki stan rzeczy ma wlasnie ta zazdrosc i ciagle klotnie w polskich organizacjach.
A jesli chodzi o inne narodowosci, to na pewno tez tam roznie bywa. Jak to sie tu mowi, "the grass is always greener on the other side of the fence", albo: trawa zawsze wyglada zielensza za plotem.
Pozdrawiam, Rysiek

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org