Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zarejestrowanie auta |
Witam. Mam mały problem. Kupiłem ostatnio samochód od osoby prywatnej. Zawsze kupowałem z komisów i nigdy nie musiałem płacić podatku 2%. Dlatego teraz nie jestem w tym za bardzo w temacie. Co trzeba wypełnić i gdzie trzeba iść aby opłacić auto. Czy najpierw idzie się do wydziału komunikacji? Bardzo proszę o pomoc, bo w tej kwestii nie jestem zbyt poinformowany.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zarejestrowanie auta |
Najpierw idziesz do Urzędu Skarbowego na Polową tam dostajesz blankiet do wypełnienia itd. (oczywiście mają także wzór co i jak) następnie opłacasz np. na poczcie podatek 2% jaki Tobie wyszedł i lecisz do Urzędu Miasta aby resztę formalności po dopinać (takie same jak w przypadku zakupu z komisu).
|
|
Dokładnie musisz wypełnic PCC-3 https://ewnioski.pl/formularze/pcc-3-podatek-od-umowy-kupna-samochodu/informacje Tylko Bóg moze mnie sadzic…
|
|
tyle, ze nie na polowa a kaktusowa, bo tam zglasza sie takie rzeczy.. Chyba, ze cos sie zmienilo
|
|
Dzięki za pomoc :)
|
|
na polową na polową
|
|
Na Polowej. Na złożenie PCC3 masz 14 dni. Na opłacenie też. Do rejestracji pojazdu to wcale nie jest potrzebne. Jestem na bieżąco bo w kilka dni temu rejestrowałam samochód.
|
|
Gabi25, rejestrowałaś zarejestrowany samochod?
|
|
to widac zmiany zaszly.. Wczesniej z polowej odsylali mnie dwa razy na kaktusowa, a pozniej kierowalem sie tam od razu. Dobrze wiedziec na przyszlosc :)
|
|
To był samochód na niemieckich blachach, ale kupiony od Polaka, który to miał umowę z Niemcem:) Dlatego też musiałam zapłacić PCC-3
|
|
Odważne to jest, kupować auto od kogoś kto ma jeszcze umowe z niemcem.Takie sytuacje nie zawsze kończą się happyendem czyli zarejestrowaniem auta.Czasem można się zdziwić już chcąc opłacić podatek.
|
|
samochód na niemieckich blachach, ale kupiony od Polaka, który to miał umowę z Niemcem:) pewien jesteś że miał? i taki Niemiec istnieje w realu? a ten Polak też ma oryginalne papiery?
|
|
dla tego dostaniesz TYLKO w Urzędzie " miękki dowód" jest tam chyba coś ok m-ca na sprawdzenie i ZONK!
|
|
Ryzyk fizyk. Ten facet od kilku lat sprowadza samochody w ten sposób. Już kiedyś tak kupowałam i wszystko było ok. Choć przyznam, że nie mogę mieć 100% pewności. Mam nadzieję, że i teraz będzie dobrze. Oszuści zawsze byli, są i będą niestety. A co do tej umowy z Niemcem to miał bo teraz jestem ja w jej posiadaniu. Jest to umowa z urzędową pieczęcią.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |