Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Olej jadalny z biedronki |
Coraz więcej zielonogórskich i gorzowskich taksówkarzy przerzuca się na olej jadalny czyli zwykly olej ze sklepu np. z biedronki. Mogą to robić tylko ci jeżdżący dieslem. Co sadzicie o tym paliwie?? czy juz ktos z was probowal na tym jezdzic?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Olej jadalny z biedronki |
juz dosyc dawno o tym sie mówi. kiedyś widziałem jak koleś w stanach zajezdzał do jakiegoś zaprzyjażnionego baru, wził galon oleju po frytkach zalał i pojechał. może to i dobre na te czasy:)
|
|
Mój znajomy tak robi ale na 10 litrów oleju dodaje litr benzyny bo sam jest zagęsty.
|
|
Mój ojciec ma Diesla, ale przyznam, że jeszcze nie słyszałem o takim "paliwie"... ...
|
|
Jeśli ktoś z Was ma orientację w tym temacie, to niech odpowie na kilka pytań, które napewno stawiamy sobie wszyscy, mianowicie: - jaki jest koszt instalacji pozwalającej na "lanie" takiego paliwa? - czy wiadome jest, jak silnik reaguje na takie paliwo? czy taki olej podnosi jego zużycie bardziej, niż zwykła "napędówka" - o ile podnosi się spalanie? Pozdrawiam
|
|
wystarczy zwykly disel a reszty to nie wiem kiedys na Polsacie w jakims programie bylo o tym
|
|
MrS no i czekamy na odpowiedzi bo mnie też zastanawia czy psuje to silnik i czy taniej wychodzi
|
|
ptysiu91 ciebie to powinno najbardziej interesowac bo ty jeździsz dieslem. hahaha
|
|
na pewno nie działa w zwykłym dieslu bez uszkodzeń.olej jadalny niestety ma bardzo niską temperaturę zapłonu:P bigi2004
|
|
Jak już tu kolega wspomniał na POLSACIE a dokładniej w Pasjonatach był pokazany Ford Transit (strasza wersja), który przejechał ponad 200 000 km na oleju jadalnym. O dziwo samochód przeszedł badanie techniczne bez zarzutu, jeżeli chodzi o normy spalania. Niestety podobno jeżdzenie na takim paliwie spowalnia auto, jest wg Policji nielegalne a poza tym to podobno spaliny jakoś dziwnie pachną. Tyle co mówili o tym w tv. Pozdrawiam AŁ
|
|
Dyziak, ty chyab cos zle to ogladales. Przeciez bylo, ze jazdzenie na oleju jest LEGALNE, chodzili do roznych urzedow i sie okazalo, ze w prawie nic o tym nie ma, wiec jest legalne. Po za tym jest duzo lepszy dla srodowiska.
|
|
Pachnie frytkami, a niektórzy policjanci tak mówią że nelegalnie , bo sami jeżdzą i się boją że olej w biedronce podrożeje.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |