Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Radio Nadzieja zabiera nadzieję? |
Słuchając ostatnio radia Nadzieja mam bardzo mieszane uczycia ponieważ na antenie tego radia trwa bardzo ostra kampania reklamowa - walka o odpis jednego procenta podatku na rzecz tego radia. Coroczne rozliczenie podatkowe daje taką możiwości i kazdy może ze swojego podatku 1% procent przeznaczayć na wskazany cel społeczny oznaczony numerem KRS. Mnie to bardzo bulwersuje bo wykorzystywanie swojej pozycji i mozliwości dotarcia do większej liczby słuchaczy pozbawia innych takiej pomocy. Na taka pomoc czekają nieuleczalnie chorzy w miejscowym hospisjum na ulicy Rybaki w Łomży. To hospicjum posiada bardzo ograniczone środki na utrzymanie i udzielanie pomocy takim osobom. Każdy grosz dla tego hospicjum jest na wagę złota bo pomoga i poprawia komfort tych ostatnich dni wielu nieuleczalnie chorym. Jest to jedyna placówka w mieście świadcząca taką pomoc. W tej sytuacji tak ostra kampania radia Nadzieja jest dla mnie niehumanitarna i wątpliwa moralnie. Czemu radio to nie poświęci swego czasu antenowegom i nie wskaże celu jakim byłyby wpłaty tego 1% od naszych podatków właśnie na to hospicjum?. Czy radio katolickie nie jest w stanie urztymać się z funduszy miejscowej kuri wszak to jej radio . czy ta forma działalności ma się wpisywac w powszechny obraz wyciągania kasy przez kler za wszelką cenę bez względu na innych i ich potrzeby? Czy musi odbierać w tak niemoralny i nieetyczny sposób środki które są bardziej potrzebne innym bardzo upośledzonym i pokrzywdzonym przez los? Rimpik
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Radio Nadzieja zabiera nadzieję? |
Radio zbiera na siebie, hospicjum na siebie, nie widzę problemu. Nie wszyscy słuchają radia nadzieja, poza tym z tych co słuchają nie wszyscy zdecydują się na odpis właśnie na to radio. Nie widzę w tym nic nieetycznego.. mają do tego prawo Równie dobrze ktoś z fundacji wspierającej chore dzieci mógłby ci zarzucić brak etyki, bo zamiast na dzieci z całym życiem przed sobą, namawiasz do odpisu na w większości dojrzałych umierających pacjentów. Wszystkie te cele są równorzędne, każdy dokonuje wyboru który jest bliższy jemu przekonaniom..
|
|
tak tylko możliwości dotarcia takiego hospicjum do świadomości ogólu mieszkańców są mierne w stosunku do możliwości radia Nadzieja. Takie podejście do tej sprawy jest nieetyczne i niemoralne i nic tego nie usprawiedliwia. Radio katolickie powinno się poczuć odpowiedzialne i swoją bezpłatną reklamą przyczynić do zbierania środków na takie hospiscjum a nie na swoje potrzeby bo taka jest jego rola. W ten psortu sposób wypełnić misję jaka ma wobec ludzi chorych i bezbronnych. Jak widac trochę inaczej tą misję pojmuje. Rimpik
|
|
jakim to równorzedny cel radia Nadzieja jest wobec potrzeb ludzi nieuleczalnie chorych? Może mnie ktoś tu oświeci? Rimpik
|
|
Rimpik jak zwykle widzi podwójne dno we wszystkim co możliwe :) Ja swój 1% rokrocznie przekazuję na Hospicjum (jestem z tą placówką związany bardzo emocjonalnie) mimo, że codziennie słucham Radia Nadzieja, bo to najlepsza (moim zdaniem) rozgłośnia w naszym mieście ... Radio to jest radiem diecezjalnym (nie jest Twoją własnością), nie mniej jednak komercyjnym - utrzymuje się z reklam a nie z Twoich pieniędzy Panie Rimpik z abonamentu, żebyś miał mieć jakieś "ale". Nikt nikogo nie zmusza a jak Ci sie nie podoba to załóż swoje własne radio i reklamuj co tylko zechcesz. Rimpik to same sprzeczności: - chce jako biedny emeryt szukać oszczędności w telewizji naziemnej a jednocześnie zastanawia się nad kupnem obligacji miejskich - jedzie po księżach aż dymi a słucha diecezjalnego Radia Nadzieja :)
|
|
a ty Vlad we wszytkim widzisz tylko to co akurat chcesz widzieć . I to w zasadzie nei ejst problem do momentu jak przychodzi ci do głowy aby inni tez tak widzieli jak ty. Rimpik
|
|
Rimpik właśnie w poście powyżej opisałeś dokładnie swoją przypadłość. Wieczne narzekanie, szukanie dziury w całym to Twoja specjalność. Chłopie więcej optymizmu bo nie widziałem jeszcze na tym forum żebyś się uśmiechał :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |