Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zmiana ruchy na ul. Zawadzkiej |
Witam. Dlaczego na ulicy zawadzkiej jest znak informujący o zawróceniu (poziomy i pionowy) i światła , o dziwo bezkolizyjne czyli s-3 inforumujący także o zakazie zawracania. Co w takiej sytuacji można zrobić a czego nie ? Dla mnie dziwna sytuacja , może ktoś wie jak się zachować ? “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zmiana ruchy na ul. Zawadzkiej |
Paragraf 87 ust. 3 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych stanowi, że strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo (znak poziomy), umieszczona na lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem zakazu „Zakaz zawracania” (B-23) albo ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3. Z kolei Paragraf 97 ust. 3 tegoż rozporządzenia wskazuje, że sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu, tzn. tory jazdy nie przecinają się. Z przepisów nie wynika więc wprost, że sygnalizator kierunkowy w lewo zawsze zabrania zawracania. Nie pozwala zawracać wtedy, gdy na jezdni, na pasie ruchu do skrętu w lewo znajduje się strzałka kierunkowa w lewo.
|
|
Masakra ...
|
|
Przecież na tym znaku s3 jest strzałka w lewo... “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”
|
|
Nie zdążyłem się jeszcze przyjrzeć jak dokładnie wygląda tam sytuacja, ale jak dobrze zrozumiałem na znakach jest strzłka w lewo + zawracanie, a na sygnalizatorze tylko w lewo? Nie można zawracać, dopóki działa sygnalizacja świetlna (a ta zapewne nawet na noc nie jest wyłączana?) "§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami)." + Paragraf 87 ust. 3 jak wyżej kolega przytoczył = nakaz jazdy w lewo z wyłączeniem możliwości zawracania Tak w skrócie, obrazkowo dla przypomnienia: Gdyby była taka strzałka na sygnalizatorze jak powyższym rysunku druga od prawej (czywiście tylko barwy zielonej) to wtedy można zawracać. W ogóle znaków jest zdecydowanie za dużo na tamtej ulicy. Taka moda z ostatnich lat na przeznakowywanie dróg i niekiedy doprowadza to do kuriozalnych sytuacji.
|
|
Więc tak. Znak jest taki: http://img341.imageshack.us/img341/5687/f10y.jpg, Również narysowany znak na jezdni informujący o możliwości skrętu w lewo oraz zawróceniu. A sygnalizacja świetlna jest o ile pamiętam tego typu : http://eti.agh.edu.pl/brd/znaki/ms3.gif Czyli s3 “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”
|
|
Przejeżdżałem dziś tamtędy. Nie wiem kto to projektował, chyba zamiarem autora było zezwolenie na zawracanie, ale źle to oznakował. Przy działającej sygnalizacji nie można zawracać. W rozporządzeniu dla drogowców mamy to: Na sygnalizatorze więc strzałka musiałaby wyglądać tak:
|
|
Czyli dobrze myślałem , że nie można zawracać. Może zmienią sygnalizację świetlną lub znak ? Niewiadomo. Dzięki za odpowiedź :) “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”
|
|
Albo każdy będzie udawał, że jest wszystko w porządku, a policja będzie łupać zdezorientowanych kierowców. Służę pomocą :)
|
|
Egzaminatorzy z WORD napewno się zainteresują nową sytuacją :)) “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców”
|
|
Ktoś z góry chyba jednak czyta to forum :) Informuje, że strzałka na tym sygnalizatorze została zmieniona, teraz można zawracać także przy działającej sygnalizacji.
|
|
Za czasów nieodżałowanego "Naczelnika Jana" takie sytuacje się nie zdarzały!
|
|
tak to jest jak na kacu sie wszystko robi,puzniej powstaje takie dziadostwo.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |