Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Producenci szczeniaków |
Witam, Chciałabym napisać tylko jedno: Co jest z Wami ludzie? Czy wiecie, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że szczeniaki, które próbujecie wciskać ludziom, skończą w schronisku. Bezmyślność i głupota! W Polsce powinien być obowiązek kastracji/sterylizacji psów i kotów, które nie są psami/kotami hodowlanymi, szkoleniowymi bądź wystawowymi. Zabieg kosztuje około 100 zł. ! Proszę mi nie wciskać kitu, że kochacie zwierzaki! Niech każdy taki osobnik uda się do najbliższego schroniska ( Ruska Wieś, schronisko w Białej Piskiej itd. Itd…) i niech zobaczy jak te zwierzęta tam „żyją”. Jeszcze jedno, zanim przygarniecie słodkiego szczeniaka miejcie świadomość, że psu zazwyczaj trzeba poświęcić około 14 lat życia. Zastanówcie się, bo już niejednokrotnie widziałam w schroniskach psy, które zostały oddane z powodu wyjazdu/alergii/przeprowadzki itp. Serio, nie mogę patrzeć na te Wasze ogłoszenia „oddam szczeniaki”. Proszę nie odwracać kota ogonem i nie pisać, ze lepiej oddać, niż utopić. To głupie myślenie. તે રાખવા
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Producenci szczeniaków |
Mizzzy, zgadzam się z Tobą i podpisuję pod tym co napisałaś. Kastracja to dobre rozwiązanie bo jak patrze gdy ludzie wyrzucajć psy po wioskach to, aż żal mnie za d**ę ściska, że nie mogę zlinczować takich degeneratów. 2 kwestia to, załóżmy jest wioska i suczka ma cieczkę, zlatują się często te porzucone psy chodzące po wiosce a po kilku miesiącach suka ma młode, co ma zrobić właściciel z takimi pieskami, gdy nie chce ich zabijać? Mamy tutaj trochę takie błędne koło, wszystko było by oka, gdyby pieski były po kastracji. Bo ogrodzenie suki w kojcu nic nie da, niektóre psiaki są tak sprytne, że obejdą takie zabezpieczenie.
|
|
Kastracja powinna być obligatoryjna. Szczeniaki i koty można uśpić (warunek taki, że są jeszcze ślepe) Bardzo mi przykro, ale to jest lepsze niż zjadanie najsłabszych ogniw w schroniskowych kojcach. Tam psy umiejrają powoli, w męczarniach, głodne, brudne, niekochane, porzucone. તે રાખવા
|
|
Edvard a czy taki właściciel suczki ze wsi nie może jej wykastrować? Albo kotkę? Jak mam sukę i nie chcę,żeby w przyszłości jej dzieci trafiły do schroniska to albo ją na czas cieczki zamykam w domu i wychodzę z nią tylko na spacery albo ją sterylizuję,tak? Wtedy zniknie Twoje błędne koło.
|
|
Mizzzy sterylizacja suki to chyba koszt 250zł,w niektórych miastach może być drożej.Kastracja psa chyba kosztuje 100zł.Ja za swojego 4 lata temu płaciłam 70zł.Szkoda,że w budżecie gmin nie ma sumy przeznaczonej na kastrację.Chyba musiałaby wejść nowa ustawa.Jestem jak najbardziej za. W tej chwili ilość bezdomnych psów jest tak ogromna,że większość nigdy nie znajdzie domów.A ile psów powinno się odebrać właścicielom z powodu złego traktowania. Osobiście bardzo zachęcam posiadaczy psów do ich kastracji/sterylizacji. Do schroniska wciąż trafiają nowe szczeniaki.Nie jest to dobre,bo maluchy najczęściej są źle odżywione,zarobaczone,zapchlone.Szybko łapią różne infekcje.Przychodzą chore,zarażając inne szczeniaki. Jestem również za usypianiem ślepych miotów.Właściciel chce szybko pieski oddać i większość trafia w nieodpowiednie ręce.Jeśli nie skończą głodując całe życie na jakimś łańcuchu to wcześniej czy później zostaną gdzieś porzucone. Niewielki procent psów trafia w naprawdę dobre warunki.
|
|
Jeżeli ktoś się decyduje na suczkę czy kotkę to powinien od razu ją sterylizować...ale kto tak robi? Ano prawie nikt,a problem narasta...
|
|
Dla chcącego nic trudnego. Można skorzystać z marcowej akcji na tańsze sterylizacje. W przypadku kotek i suczek z terenów wiejskich można zwrócić się z pomocą do fundacji Zwierzęta i My, która współfinansuje zabiegi. Czasami zdarza się, że pomagają również na terenach miejskich, jeśli sytuacja jest trudna. Utrzymywanie swojego zwierzaka powinno być obowiązkiem właściciela. Zabiegi powinny być wykonywane w ramach opłacanego przez właścicieli podatku od posiadania psa (gorzej z kotami). Niestety wielu ludzi wciąż wierzy w mity, że samica musi mieć przynajmniej raz młode. Nasi niedouczeni weterynarze (niektórzy) wciąz rozpowiadają ten mit, ku swemu zarobkowi. Nie mówią jednak, że niewysterylizowane zwierze żyje dłużej, a samica jest chroniona dzięki temu przed groźnymi dla jej życia chorobami. Ludzi trzeba uświadamiać, doedukowywać, bo środowisko tego samo nie zrobi. Sprzedam akwarium, sprzęt akw. https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków: https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013
|
|
Bo gdyby zapłacili za psa co roku to by pilnowali. Na wsiach też. za każdego z osobna.
|
|
Łomżyńskie Towarzystwo Opieki Nad zwierzętami może jeszcze w tym roku wykonać bezpłatnie 2 sterylizacje suczek dla osoby w trudnej sytuacji finansowej w ramach dobroczynności. Można zgłosić się w tej sprawie do schroniska.
|
|
No i jest też druga strona medalu: ludziki, którzy te psy z rozmnażalni (np. stara łomża) kupują. Po co, skoro to i tak kundelki. Chcesz psa, to weź ze schroniska. No, ale jak ktoś jeździ padaką za 1500 i twierdzi, że to BMW czy inny wieśwagen, to i york bez rodowodu (ale po rodowodowych rodzicach, hehe) jemu wystarczy. Miasto biedronek, echhhh.... Pozdrawiam.
|
|
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |