Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przedszkolaki ucza się przedsiebiorczości |
Co myślicie o tym aby w naszych przedszkolach dzieci uczyły się przedsiębiorczości w formie zabawy. Tak jest no we Wrocławiu i jest duże zainteresowanie takim zajęciami dodatkowymi dla dzieci? Mi wydaje się ze dobrze by było gdyby otworzono językowe przedszkole z zajęciami z przedsiębiorczości dla dzieci. To byłoby coś innowacyjnego, czego jest brak?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przedszkolaki ucza się przedsiebiorczości |
Wiesz co - mi się wydaje, ze dzieciństwo jest przede wszystkim do ZABAWY. Mi wystarczy, że moje dziecko nauczy się w przedszkolu literek, pór roku, hymnu Polski i paru innych, bardziej podstawowych, rzeczy. Nie mam parcia, żeby 5-latek uczył się rozliczać ZUS i wypełniać PITy. Dla mnie to tylko i wyłącznie wyścig szczurów. Im dłużej moje dziecko nie będzie zatrute manią pieniądza, tym lepiej dla niego.
|
|
Będzie fitness, teraz przedsiebiorczosc, na glowy poupadaliscie! h0jowe forum
|
|
Jeszcze trochę i prowadzone będą wybory na przedszkolnych ministrów
|
|
Może przedszkole to rzeczywiście troszkę za wcześnie, ale przez to, że w podstawówkach nie ma ani wzmianki o edukacji finansowej to potem powstają takie programy "jak wyjść z długów" z Łomżyniakami w roli głównej. Bo jak rodzic ma nauczyć dziecko jak ma się obchodzić z pieniądzem skoro sam jest na zasiłku i ma tv płaski na kredyt kupiony... W przedszkolu (jeżeli już) to można próbować tłumaczyć dzieciom, że pieniądze nie biorą się z bankomatu tylko trzeba na nie zapracować. Bynajmniej nie chodzi o to, żeby płacić dzieciom za np. posprzątanie. ---------------------- Wszyscy są w stanie sprawić, żeby w pomieszczeniu stało się jaśniej - jedni jak wchodzą inni jak wychodzą.
|
|
wads - oczywiście, że trzeba uczyć dzieci co to jest pieniądz, skąd się bierze itp. Ale prawda jest taka, że dzieci i tak najlepiej uczą się na przykładzie własnych rodziców, więc jak w domu patrzą na beztroskie wydawanie pieniędzy i zaciąganie długów, to pewnie w przyszłości same tak będą postępować. Wg mnie można oczywiście nawet i przedszkolakom parę słów o pieniądzach powiedzieć, ale wystarczą ze 2-3 zajęcia w tym temacie, a nie od razu całoroczne zajęcia dodatkowe. W szkole podstawowej myślę, że takie tematy powinny być poruszane na lekcjach wychowawczych, przynajmniej dzieci robiłyby na tych lekcjach coś konkretnego, a nie przepisywały od siebie zadania i gadały :)
|
|
Chłopaki za piłką ale dziewczynki to mogły by na modelki ćwiczyć, na takiej malutkiej rurce oczywiście.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |