Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PRL I PAPIEŻ. |
Mieszkańcy Bielawy, dolnośląskiego miasteczka, nie zgodzili się na zmianę nazwy osiedla XXV-lecia PRL na Jana Pawła II. Jak myślicie, co jest powodem takiej decyzji mieszkańców Bielawy? Pewnie przez dobrobyt (ale dla siebie), jaki został stworzony przez władze RP wybierane w demokratyczny sposób od 1989 roku. http://fakty.interia.pl/wiadomosci/prasa/news?inf=725334 Pozdrowienia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PRL I PAPIEŻ. |
Lepsza nazwa JANA PAWALA II
|
|
lepsza gorsza ale nie bez przesady żeby większośc ludzi uważała że za komuny było wszystkim lepiej bigi2004
|
|
Ptysiu, zastanawiaj się nad tym co piszesz. Takiego papieża nie było, nie ma i nie będzie.
|
|
JANA PAWŁA II
|
|
No jajca dosłownie, tego jeszcze nie było żeby zmieniać nazwę na jakić pier...y prl, normalnie śmiech na sali
|
|
Master398, chodziło o zmianę nazwy osiedla z XXV-lecia PRL na Jana Pawła II, a nie odwrotnie. Pozdrowienia.
|
|
no faktycznie źle przeczytalem. Z drugiej strony nie rozumiem tych mieszkańców.
|
|
Czy uważacie, że Ojciec św. chciałby aby nazywano jego imieniem ulice! Czy chciałby stawiania pomników. Nic nie rozumiecie z jego nauki. Zamiast kasę miasta przeznaczać na przemianowanie ulicy przeznaczcie ją na dzieciaka, który nie ma kasy a chce się uczyć. Dajcie mu stypendium choćby 50 PLN miesięcznie. To jest nauka Mojego Ojca jedynego Ojca, Jana Pawła II, Karola Wojtyły. MoJe ŻyCie To MentoR.
|
|
moze to nie chodzi o to, ze oni w jakis sposob stawiaja prl nad Janem Pawlem II,moze to o to chodzi, ze to przesada nazywac jakies osiedle Jego imieniem ja rozumiem nazywanie tak szkoly, parafii czy jakiegos instytutu- po prostu czegos, co niesie ze soba wartosci chrzescijanskie i co przedstawia wartosc w samym sobie a osiedle , park itd.- nie podoba mi sie to rowniez z szacunku dla tego wielkiego Czlowieka nie powinnismy szastac jego imieniem
|
|
Zgadzam się z toba Marcelus. Bardziej by się nasz Papież cieszył, gdyby zamiast tych pomników udało się wybudowac kilka domów opieki, stworzyć system stypendiów dla ubogich a uzdolnionych dzieci i to by był najpelszy pomnik Jego Pamięci. A nie place, osiedla, ulice. A Bielawa miała swego czasu duże zakłady bawełniane, podobnie jak Łomża (pracowało przecież w nich 3000 ludzi), więc się nie dziwię że tęsknią za tamtymi czasami, w których była praca, jaki taki porządek i społeczeństwo mniej zaganiane za pieniądzem. I mimo siermiężnego życia, klopotów w zdobyciu upragnionych towarów, jakoś się żyło inaczej.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |