sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Masz komórkę w Erze? Przeczytaj to uważnie!

Witam.
Od pewnego czasu, ktoś rozsyła w sieci Era następującego SMS'a:

"Era Omnix: Wygrala Pan/Pani kino domowe wartości 1500zł. W celu potwierdzenia, wyslij SMS'a z kodem 602273096 pod bezpłatny numer 1120. Gratulujemy. Era Omnix."

Muka polega na tym, że wysłanie takiego SMS'a jest równoznacznie z doładowaniem kwotą 20 zł numeru, który w otrzymanym przez nas SMSie był niby kodem potwierdzenia :-) No i jesteście 20 złotych w plecy. Jeśli już padliście ofiarą tego typu wyłudzenia, zgłoście to jak najszybciej operatorowi pod bezpłatnym numerem 602900, następnie udajcie się na policję. Po otrzymaniu potwierdzenia z policji, że zgłaszaliście tego typu zdarzenie, wystarczy napisać reklamację do Ery z dołączoną kserokopią tego potwierdzenia. 20 złotych zostanie Wam zwrócone na 100%.

Sprawa jest coraz głośniejsza, bo w naszej okolicy przekręcili w ten sposób prawdopodobnie kilkadziesiąt osób, które mają telefon w Erze. Pisali o tym w Gazecie Współczesnej, na pierwszej stronie...

Pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Masz komórkę w Erze? Przeczytaj to uważnie!

Nie w głowie mi wysyłanie smsa w nadziei na kino domowe...
Żeby wygrać, trzeba grać, a o ile mnie pamięć nie myli, to oprócz "Grzybobrania" z córką nie brałam udziału w żadnej grze..:D

Juz to dziala od jakiegos czasu,trzeba byc naiwnym i glupim na wysylanie odpowiedzi.

waldek27

Też takiego sms-a dostałem z kinem domowym i załuje, ze skasowałem bo w bajkę nie uwierzyłem i myślałem o przekręcie na 1-3 zł ale nie ze 20 i swoja drogą skąd mają numery, czy są to losowe, czy w to wmieszany jest ktos z byłych lub teraźnejszych pracowników ery?

już nic nie mówię

mrs trzeba byc nieskonczonym idiota i kretynem zeby odeslac komus takiego smsa. hehehe a za 20 zl na psy isc. ??:| jak juz ktos sie dal wyruchac na 20zł to jego strata za glupote sie placi. a widac to jest konfitura tutaj . jak sie na ciebie krzywo ktos patrzy terz odrazu idziesz na policje?? jak cie pani w sklepie oszuka na 50 gr to tez idz na policje ty konfituro.

To nie tylko w ERZE, podobne sa tez w IDEI - ORANGE. A najczesciej nabieraja sie na to ludzie w Firmach. Sa tez wysylane SMS z tekstem o oplaceni rachunku. Ze sa nie uregulowane faktury, jesli faktura zaplacona wyslij sms z numer.... ta sama zagrywka.

Jak sa mozliwosci to ludzie szukaja naiwnych, zawsze tak bylo, jest i bedzie...

MrS a jak ktos niema nic na koncie ?

Ptysiu zawsze znajdzie wyjście z wyjścia bez wyjścia ;)

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Drogi i niewątpliwie inteligentny Ptysiu: jak ktoś nie ma nic na koncie, to poprostu sms się nie wyśle - proste i logiczne, wystarczyło poprostu pomyśleć, ja wiem, że Ciebie to może boli, ale trening czyni mistrza - pamiętaj :)

Nie wiem, czy jest jeszcze tak i teraz, ale czasem zdarzają się takie abonamenty, że można jakoś na minus wysyłać i dzwonić, oczywiście o określonym limicie, który wyrównywany jest przy następny doładowaniu, tudzież opłacie rachunku.

ale pisało że darmowy sms :)

A myślałem, że kiedyś zaczniesz myśleć...

Pozdrawiam

No comment Ptysiu ... Żal mi Ciebie

Trzeba być kretynem żeby takiego smsa wysyłać ............

Mimo że mam komórkę w tej sieci nie bawię się w takie badziewia

To z komórek na abonament stały z tak taków nie wyślesz

Halfik troche kultury w wypowiedziach, to po pierwsze. Po drugie istotko oswiadzczenie z Policji potrezbne Ci jest do zlozenia w erze reklamacji. Po trzecie pani w sklepie nie oszuka na 50 gr, bo szkoda stracic stala robote kosztem wspomnianych 50 gr. A jak sie ktos na Ciebie krzywo patrzy...no coz masz problem :)...Pozdro.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org