środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
stara kamienica przy Giełczyńskiej

Jest to piękny zabytkowy budynek i jestem ciekawa czy ktoś ma zamiar go odrestaurować. wiem ze był na sprzedaż jednak nie wiem czy został sprzedany. zastanawiam sie czy władze miasta powinny sie tym zainteresować. w kazdym razie ktos musi bo inaczej ta cudowna kamienica runie w gruzach.

nie narzekam na odnawianie zabytków Łomży, bo widać ze pieniadze sa na to przeznaczane. jednak dlaczego ta kamienica jest omijana?

jesli ktos oprócz mnie jest zainteresowany losami owej kamienicy lub wie do jakich wladz moglabym sie zwrocic, prosze o wiadomosc.

serdecznie pozdrawiam

nsk

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: stara kamienica przy Giełczyńskiej

To stara kamienica, kiedyś państawa Kokoszczyńskich, ale teraz nie wiem czyja. Jest to własność prywatna, doprowadzona do ruiny przez różne państwowe instytytucje. Z pogwałceniem prawa własności, przez lata niszczono ją (SP4, Szkoła Muzyczna, ZDZ i jeszcze inni, których nie pamiętam). Teraz konsekwencje wandalizmu spadły na spadkobierców ograbionych właścicieli i nic dziwnego, ze przekracza to ich możliwości. Według mojej wiedzy. skarb Państwa przeprowadził jedynie poważny remont kamienicy państwa Jakubowskich na Długiej 13, po wykupieniu jej od właścicieli w stanie ruiny, za nędzne grosze. Wtedy było to potrzebne na bibliotekę. Nie wiem, czy teraz ktoś się tego podejmie na Giełczyńskiej.

Moze Pan Skoczylas? On już ma wprawę ............

michal

...z tego co słyszałem, to miasto ma zabezpieczyć przejście pod tą kamienicą, zeby coś przypadkiem odpadając od niej nie trafiło pechowego przechodnia
...robota doraźna, ale nie wiem co więcej mozna by z tym zrobić - w takim układzie własności.....

---
PGG

Rozebrać i postawić na nowo tak jak to było ze starym "ekonomikiem". Tylko kto da na to pieniądze... może UE?

Swego czasu słyszałem o adaptacji tego zabytkowego budynku przez Muzeum ( mają duże problemy lokalowe )... moim zdaniem to byłby dobry pomysł, a w realizacji tego celu UE prawdopodobnie by pomogła

Ta działka jest całkiem spora i na Muzeum byłaby idealna, ale komu u nas zależy na kulturze? A może będzie jakaś decyzja Królewskiego Namiestnika rezydującego w Łomży.

Zbych

Też uważam, że po remoncie nadaje sie na muzeum, obok jest teren na którym można jeszcze cos dobudować.

ja osobiscie mam pewne pomysly ktore moglyby wspomoc w odbudowie tej kamienicy i mysle ze lepiej pasuje do niej galeria niz muzeum... chociaz mysle ze na pewno powinno przypisac sie jej funkcje kulturalna

a tak apropo wypowiedzi "komu u nas zależy na kulturze? "
a na co ma stawiac Łomża jak wlasnie nie na kulture?!?

nsk

zapomnialam dopisac:

czy ktos wie do kogo moglabym sie zwrocic z moimi pomyslami???

nsk

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org