Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
stara kamienica przy Giełczyńskiej |
Jest to piękny zabytkowy budynek i jestem ciekawa czy ktoś ma zamiar go odrestaurować. wiem ze był na sprzedaż jednak nie wiem czy został sprzedany. zastanawiam sie czy władze miasta powinny sie tym zainteresować. w kazdym razie ktos musi bo inaczej ta cudowna kamienica runie w gruzach. nie narzekam na odnawianie zabytków Łomży, bo widać ze pieniadze sa na to przeznaczane. jednak dlaczego ta kamienica jest omijana? jesli ktos oprócz mnie jest zainteresowany losami owej kamienicy lub wie do jakich wladz moglabym sie zwrocic, prosze o wiadomosc. serdecznie pozdrawiam nsk
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: stara kamienica przy Giełczyńskiej |
To stara kamienica, kiedyś państawa Kokoszczyńskich, ale teraz nie wiem czyja. Jest to własność prywatna, doprowadzona do ruiny przez różne państwowe instytytucje. Z pogwałceniem prawa własności, przez lata niszczono ją (SP4, Szkoła Muzyczna, ZDZ i jeszcze inni, których nie pamiętam). Teraz konsekwencje wandalizmu spadły na spadkobierców ograbionych właścicieli i nic dziwnego, ze przekracza to ich możliwości. Według mojej wiedzy. skarb Państwa przeprowadził jedynie poważny remont kamienicy państwa Jakubowskich na Długiej 13, po wykupieniu jej od właścicieli w stanie ruiny, za nędzne grosze. Wtedy było to potrzebne na bibliotekę. Nie wiem, czy teraz ktoś się tego podejmie na Giełczyńskiej.
|
|
Moze Pan Skoczylas? On już ma wprawę ............ michal
|
|
...z tego co słyszałem, to miasto ma zabezpieczyć przejście pod tą kamienicą, zeby coś przypadkiem odpadając od niej nie trafiło pechowego przechodnia ...robota doraźna, ale nie wiem co więcej mozna by z tym zrobić - w takim układzie własności..... --- PGG
|
|
Rozebrać i postawić na nowo tak jak to było ze starym "ekonomikiem". Tylko kto da na to pieniądze... może UE?
|
|
Swego czasu słyszałem o adaptacji tego zabytkowego budynku przez Muzeum ( mają duże problemy lokalowe )... moim zdaniem to byłby dobry pomysł, a w realizacji tego celu UE prawdopodobnie by pomogła
|
|
Ta działka jest całkiem spora i na Muzeum byłaby idealna, ale komu u nas zależy na kulturze? A może będzie jakaś decyzja Królewskiego Namiestnika rezydującego w Łomży. Zbych
|
|
Też uważam, że po remoncie nadaje sie na muzeum, obok jest teren na którym można jeszcze cos dobudować.
|
|
ja osobiscie mam pewne pomysly ktore moglyby wspomoc w odbudowie tej kamienicy i mysle ze lepiej pasuje do niej galeria niz muzeum... chociaz mysle ze na pewno powinno przypisac sie jej funkcje kulturalna a tak apropo wypowiedzi "komu u nas zależy na kulturze? " a na co ma stawiac Łomża jak wlasnie nie na kulture?!? nsk
|
|
zapomnialam dopisac: czy ktos wie do kogo moglabym sie zwrocic z moimi pomyslami??? nsk
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |