Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
alimenty..komu się należą..? :( |
Witam Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat lub może jest w podobnej sytuacji..więc proszę o porade.. Mam 6-letnią córkę..Gdy miała 3,5 roku rozwiodłam się z mężem( a jej ojcem ) zły los chciał że zmarł pół roku po rozwodzie... ( choroba ) Po rozwodzie nie zakładałam spraw o alimenty bo..uniosłam się honorem..a z resztą pracowałam i rodzice mi pomagali..myślałam że sobie poradzę tymbardziej że nie miałam kontaktu z byłym mężem bo on pochodził z innej części Polski.. Teraz czasy co raz cięższe, córka idzie nie długo do szkoły, zaczną się wydatki itp.. W związku z tym mam dylemat : Czy dobrze zrobiłam nie ubiegając się od razu o alimenty..? Czy już jest za późno aby o nie walczyć..? Podobno jeśli rozwód był przed śmiercią męża to alimenty na dziecko się nie należą..:( Proszę o odp jeśli ktokolwiek ma wiedzę na ten temat, dziękuję ( dodam że córka nie ma nawet renty po zmarłym ojcu bo on nigdzie nie pracował..nie wiem co robić..)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: alimenty..komu się należą..? :( |
Tutaj nie pytaj bo zrobią z Ciebie śmiech.:( Poprostu idź do prawnika od spraw rodzinnych.
|
|
nie jestem pewna ale myślę, że nic nie otrzymasz. Gdyby ojciec pracował, dziecko miałoby rentę po ojcu. Zadzwoń do UM do działu świadczeń rodzinnych tel. 2166319
|
|
ale jaja haha może ściepę zorganizuj,bo od denata wiele nie wyegzekwujesz
|
|
czytaj : Autor: maruda (82.139.184.---) Data: 09-02-12 13:27 Tutaj nie pytaj bo zrobią z Ciebie śmiech.: ŚWIĘTE SŁOWA !
|
|
Alimenty na pewno nie, bo ojciec dziecka juz nie zyje. Możesz starać sie ewentualnie o rentę jeśeli ojciec dziecka pracował ( o ile sie nie myle 5 lat przed śmiercią) Wówczas dopóki dziecko sie uczy należy mu sie renta po ojcu.. Zapytaj w zasiłkach rodzinnych na Polnej :) :)
|
|
maruda i kleopatra dzięki za odp kasiulekx - nie wiem co cię śmieszy..nikomu nie życzę takiej sytuacji. Pisząc : ale jaja to dobrze o tobie nie świadczy, nikt nie wie co go w życiu może spotkać więc uważaj co piszesz... Pytam o poradę bo piszą tu różne osoby, nie tylko dzieci... Żadnej "ściepy" nie mam zamiaru organizować, spokojnie..
|
|
madzia - różnież dzięki za odp
|
|
Dziecku należy się renta pod warunkiem, że ojciec pracował przynajmniej 5 lat, a jeśli nie pracował dziecko dostanie najniższą rentę socjalną. Moim zdaniem i to lepsze niż nic.
|
|
Maniuszek - pewnie że to lepsze niż nic :) Nawet nie wiedziałam że można się o coś takiego ubiegać..., dziękuję za zrozumienie :)
|
|
kaśka debilko !!!!!!!!!!!!!!!!! ZAMKNIJ RYŁO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
jest jeszcze jedna możliwość : podać o alimenty rodziców ojca dziecka,
|
|
zezowate szczęscie, najlepszy pomysł, brawo
|
|
..też mi to przez myśl przeszło..ale wydaje mi się to nierealne..ci ludzie mieszkają w drugim końcu Polski, nawet nie widzieli swojej wnuczki, nie interesują się jej losem i napewno nie dali by się tak łatwo wmanewrować w alimenty....Jest tu może ktoś na forum właśnie w takiej sytuacji, w takim przypadku..??
|
|
SylwkaX , tu nie ma nic do rzeczy, że "ci ludzie mieszkają w drugim końcu Polski, nawet nie widzieli swojej wnuczki, nie interesują się jej losem i napewno nie dali by się tak łatwo wmanewrować w alimenty...", WSZYSTKO zależy od ich sytuacji majątkowej, jak mają z czego to MUSZĄ płacić, takie jest prawo, średniej klasy adwokat Ci to załatwi , jak nie masz kasy/trudna sytuacja finansowa, sąd Cię zwolni z kosztów postępowania sadowego, a i za adwokata nie będziesz płacić,
|
|
do sądu piszesz pismo o zwolnienie z kosztów postępowania, występujesz o adwokata z "urzędu", musisz tylko uzasadnić swą trudną sytuację materialną, zaświadczenie o zarobkach i oświadczenie o Twoim stanie majątkowym
|
|
SylwkaX Tu nie ma żadnego wmanewrowania :) Takie jest prawo , jeżeli ojciec nie jest w stanie łożyć na dziecko to sąd zasądza dziadkom alimenty :):) Więc wal do prawnika i się wcale nie szczyp :):) Przynajmniej pożytek z tego będzie bo dziadkowie w końcu wnuczkę poznają :):):)
|
|
dzięki za podpowiedzi :) jeśli nie będzie innej rady to tak zrobię :) Wiedziałam że mi pomożecie... czytałam że tu już nie takie problemy były rozwiązywane..:) teraz widzę światełko w tunelu - naprawdę dzięki !!! ;)
|
|
Zgadzam sie z marudą i zezowate szczęscie, kazda sprawa jest inna najlepszym rozwiazaniem jest zasięgnąć porady u prawnika.
|
|
SylwkaX :) Weź kurna tak nie dziękuj bo normalnie się zawstydziłem :):):)
|
|
SylwkaX, jeszcze jedno : nie ma znaczenia, że rozwód był przed śmiercią męża i nie jest za póżno , walcz o swoje dziecko i jego przyszłość !
|
|
Nie jestem pewna, ale nie ma możliwości otrzymywania alimentów, bo ojciec nie żyje. Jedynym rozwiązaniem (moim zdaniem) jest renta. Nie wierzę w możliwość zasądzenia alimentów od nieboszczyka, lub rodziców nieboszczyka. Mam szczerą nadzieję, że pracował 5 lat i dziecię dostanie rentę po ojcu, bo wiem, że, aby dostać rentę socjalną trzeba z robić z siebie strasznego dziada i mieć niemalże zerowy dochód.
|
|
za mądre słowa i porady gdy druga osoba prosi - należy się dziękować :) oby i wam pomogli gdy bedziecie w potrzebie :) zycże wam tego - a przede wszystkim żebyscie się w tej potrzebie jednak nie musieli znajdować....;)))
|
|
Maniuszek, czytaj uważnie i ze zrozumieniem, wiem co piszę !
|
|
wiem, nie łatwa sprawa, ale muszę zacząć coś robić w tym kierunku...
|
|
Mamiuszek . Ja też w poważnych sprawach byle pierdoł nie piszę . Jeżeli tak napisałem to tak musi być :):)
|
|
alimenty od dziadków należą się dziecku niezależnie od tego czy mają ochote je płacić czy nie - zakłada sie normalnie sprawę w sądzie o ustalenie alimentów, taki obowiązek mają zarówno dziadkowie jak i np rodzeństwo byłego męża jeżeli ich sytuacja finansowa jest dużo lepsza od dziadków. Najlepiej dowiesz się nie tylko u prawnika np. w biurze porad obywatelskich ale i np. w MOPS czy w wydziale UM wypłacającym świadczenia a co do renty to oczywiście w ZUS-ie. Barbara
|
|
Poczytaj, może się przyda http://alimenty.wieszjak.pl/inne-alimenty/77754,Czy-istnieje-obowiazek-alimentacyjny-dziadkow-na-rzecz-wnukow.html Obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych bliższego stopnia przed krewnymi dalszego stopnia. Najpierw alimenty zapłacą rodzice, a dopiero potem dziadkowie. W momencie, gdy osoba zobowiązana do alimentacji w bliższej kolejności będzie mogła zaspokoić potrzeby uprawnionego, gaśnie obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności. W przypadku dziecka, które nie jest w stanie samo się utrzymać, może wystąpić do sądu o alimenty od swoich rodziców. Z pozwem o alimenty od swoich dziadków, może wystąpić tylko, kiedy rodzice: nie żyją, gdy nie są w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami. ----------- http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-rodzinne/alimenty/odpowiedzi/alimenty-od-dziadkow.html Alimenty od dziadków Pytanie: W sytuacji, gdy ojciec dzieci nie jest w stanie w żaden sposób płacić alimentów na swoje dzieci, czy można podać o alimenty rodziców ojca (dziadków dzieci), którzy zamieszkują na stałe w Niemczech? Odpowiedź: Tak. Obowiązek alimentacyjny, czyli obowiązek dostarczania środków utrzymania obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. W sytuacji, gdy zobowiązany do świadczeń alimentacyjnych nie może wypełnić swego obowiązku, wówczas obowiązek alimentacyjny w całości spoczywa na drugim z rodziców. Gdy ten rodzic również nie jest w stanie sprostać swym obowiązkom utrzymania dzieci, wtedy dopiero obowiązek alimentacyjny przechodzi na dziadków uprawnionego do alimentów. Istotna jest też okoliczność, że uprawniony do alimentów, który pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego wobec niemożności wyegzekwowania alimentów zasądzonych od osoby zobowiązanej w pierwszej kolejności może dochodzić od osób zobowiązanych do alimentacji w dalszej kolejności (dziadków) alimentów uzupełniających.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |