Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Barbapapa i inni...:) |
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Barbapapa i inni...:) |
Nie widziałęm tej baiki :P
|
|
Oficjalna stona w jezyku francuskim z wersją angielską: http://www.barbapapa.fr/ Może ktoś się pokusi o tłumaczenie na polski? :)
|
|
Pamiętamy. Wiele ptysiu straciłeś :D
|
|
|
Kurczę, wydawało mi się że wiekowa dość jestem a Barbapapa nie kojarzę w ogóle! Reksio, Bolek i Lolek i owszem jak najbardziej - to bajki mojego dzieciństwa no i Wilk i Zając, Sąsiedzi, O czym szumią wierzby, ale Barbapapa?? w życiu. Szagma, Szag??Czy ktoś mógłby mnie bliżej oświecić?
|
|
....i "Delfin Um"! ....a o Szagmie, Spartakusie i elektrycznych mrówkojadach jest trochę tu: http://twoj.net/index.php?s=ce230ac7910143c95915f9aab656da9e&showtopic=4722 a tytuł bajki to był "Zaginione światy" czy coś takiego. ... Znalazłem: http://starzaki.eu.org/~disney/nostalgia/nosmambo/index.php?option=com_content&task=view&id=113&Itemid=175 --- PGG
|
|
Ooo teraz jak zobaczyłam obrazek to kojarzę! Uwielbiałam to oglądać! Nie wiem czemu mama mi nie pozwalała, mówiła że bajka jest okrutna. I ten pojazd trochę podobny do żółwia co gadał :) Teraz pamietam :) ale Barbapapa nie kojarzę wcale.
|
|
"starzaki" - jaka swietna strona :) łza sie w oku kreci - pani łyżeczka. latajacy zając, i ten chłopczyk co leciał na smoku...eh...no wzruszyłam się...
|
|
seria chińskich bajek..... pamiętam że byłem zawsze pod wrażeniem tego smoka i piosenki tytułowej...! :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Ja to wam zazdroszcze jestescie już dorośli i macie co powspominać:D
|
|
i ja też - uwielbiałam tą piosenkę i tego smoka :)
|
|
Szagma i zaginione światy. Wspaniałe, rewelacyjne, cudowne... Kiedyś na sieci znalazłem tematy muzyczne z tego serialu, wersja "normalna" i instrumentalna. Swoją drogą ciekawostka - muzykę skomponował sam Vladimir Cosma. "... Toi, enfant de la Terre ecoute-moi Toi qui a le secret du Shagma Dans toutes les strates et les mondes engloutis Suit Spartacus, Bob, Rebecca Au bout, enfant de lumiere suivez-moi Vous qui connaissez notre passe Vers Arkadia, vers les Mondes Engloutis Pour nous sauver la vie ..." Telewizjo, zamiast katować nas współczesnym bezsensem przypomnij seriale z danych lat! kłaniam się Indar
|
|
Kto z Was pamięta Jacka, Agatkę, Balbinę i Ptysia?
|
|
Sprawdzasz nasz wiek? A Gucio i Cezar orazi Pan Cerowany? Za to tej bajki z obrazka powyżej nie pamiętam. Sądząc z techniki rysowania postaci, mogłem w tym okresie już powoli tracić kontakt z "Dobranocką".
|
|
Zaraz zrobimy tabelkę i oznaczymy kto co oglądał :D ...naniesiemy na wykresik, małe aproksymowanko i będziemy wiedzieć kiedy madajowi trzeba życzenia urodzinowe składać :D _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Maćku coś mi się widzi iż ten Ptyś to jakiś wieczny jest, tyle że z bajki ewoluował do wirusa internetowo-forumowego :D
|
|
Kefas, nie: kiedy, tylko: który raz... :)))
|
|
takie stare i o bajkach gadają :P wstyd :) hehe
|
|
Tak naprawdę, to chyba nikt nie lubił tych tzw.bajek.. Zawsze miały wydźwięk wychowawczy i dominowała w nich dydaktyka. Technicznie były to albo kolejno fotografowane czarno- białe rysunki z tekstem zza kadru ("Przygody gąski Balbinki", "Gucio i Cezar") albo nudne podrygiwanie w jednym miejscu pacynki wygłaszających nudne monologi ("Pan Cerowany") albo dialogi ("Jacek i Agatka"). Szczytem techniki w tym bloku ustrojowym były animowane kukiełki w eNeRDdowskim "Piaskowym Dziadku", a w Polsce chyba "Piesek w kratkę" albo "Plastusiowy pamiętnik". "Bolek i Lolek" oraz sowiecki "Wilk i zając" to już rewolucja w Dobranockach. Ale tak naprawdę, to wszyscy oglądali chętniej w poniedziałkowe popołudnia "Zwierzyniec". Nie dość, że pan Michał Sumiński potrafił opowiadać o zwierzętach, to ostatnie 10 min. to był oddech Zachodu- film z Misiem Yogi albo Psem Huckelberry. Dzisiaj dzieci mając całe kanały z kreskówkami przez 24 godziny nie są w stanie zrozumieć jak można było czekać przez tydzień na kolejne 10 minut filmu. I jakim rozczarowaniem było, jesli tenże film nie zmieścił się w programie (bo pogadanki oświatowe i ideologiczne zawsze były ważniejsze). I żeby Was (tych młodszych) jeszcze dobić przypomnę, że video nie istniało, program w telewizji był jeden i zaczynał się po południu, a odbiorniki miały czarno- białe monitory.
|
|
"wyjrzyj, wyjrzyj słonko zza chmurki. czmychnie, czmychnie, ponury dzień. znowu, znowu pędzimy z górki, więc na pazurki w słoneczny dzień" - to chyba jakoś tak leciało. czy ktoś to jeszcze pamięta? ps. a delfin Um był świetny- "si polenta" ps2. Gucio i Cezar - pamietam melodyjkę i postaci:D Allinka
|
|
:))
|
|
Mamy na forum chyba nowego kumpla ptysia91 i jasia śmietany tylko ze bartek1988 ma dopiero kilka postów. Kuźwa co to będzie jak będzie chcieć dogonić ptysia? już mi niedobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ________________________________________-- ... & vice versa!
|
|
Ja tez nie mam pojecia o jakich Barbapapach mowicie "Reksia" i "Bolka i Lolka "kojarze. Ze starszych japonskich pamietam "Jataman "(nie wiem jak to sie pisze).A teraz pomimo wieku w ktorym nie wypada ogladac bajek moimi ulubionymi bajkami(bo oczywiscie ogladam i mam to w ... ze moi znajomi sie ze mnie smieja) sa "Odlotowe agentki" i "Shin Chan" na Jetix:))) szczegolnie ta druga polecam o 23:50:)
|
|
To jeszcze była "Załoga G" - chyba pierwsza japońska "Mikrobi" - wegierska, czy bułgarska bajka o dzieciakach z przyszłości i ich robocie... "Diana (Jenna?) z dżungli" --- PGG
|
|
Ileż to wylatałam się po nowohuckich pagórkach z rękoma-jak-samolot w absolutnym przekonaniu, że jezdem członkiem załogi G...:)) Jantar
|
|
Ale byliście niepoważni w dzieciństwie. Ja w tym czasie ogladałem filmy dla dorosłych. Nie rozumiałem jeszcze wtedy niektórych rzeczy, ale to przecież nie ma większego znaczenia :) -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
echh nie wiem o co Ci chodzi to jakies nie powazne zarty!zle moze sie czujesz skoro Ci nie dobrze?:)
|
|
i nie jestem jego znajomym ani zadnym kolega i prosze mnie nie porownywac do tego kolesia!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |