Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Kaszanka |
Post jest protestem przeciwko wszystkim innym kaszaniarskim tematom :) Kaszanka: kaszanka ż III, CMs. ~nce; lm D. ~nek «kiszka zrobiona z kaszy i z krwi; kiszka kaszana» Kaszanka - słowo ciekawe - oznaczajace coś co mi osobiście smakuje jednak jakże wiele znaczeń przyjmuje w naszym otoczeniu :) Proszę o przykłady określeń, mogą byc również przepisy na przyrządzenie tego staropolskiego przysmaku :) kto lubi kaszanę ? :D T i g e r
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Kaszanka |
nie przepadam, ale potrafię zjeść. kiedyś po świniobiciu mieszałam to wszysko zanim włożyli ją do flaków, ale potem nie wyglądało tak jak na zdjęciu. ;) Allinka
|
|
Wprawdzie kaszanka to przysmak (AAAAAAAAAA!!!! grrrrrr!!) wampirów, ale owszem, lubię :)). A przepis? Na patelochę, podgrzać i z pajdą chleba zagryzamy..:D Jantar
|
|
Jantar też sądziłem, że tylko na patelnię lub na grilla i już - zdziwiła mnie ilość przepisów w necie :) Taka zwykła a jednak niezwykła KASZANA - i jak to się ma do np. kaszaniarskich spodni :D ? hehe Miłego dnia wszystkim smakoszom kaszanki T i g e r
|
|
Tiger dobra kaszanka nie jest zła :). A taka na patelence i z cebulką..... mniam, mniam, no i cuś do popicia....:D
|
|
A z grilla kaszaneczka :D lux
|
|
..........i z musztardą mmmm ...... :) T i g e r
|
|
aaaa ićcie w buroki! Człowiek taki głodny a wy mi tu... Jantar
|
|
... i CUŚ do POPICIA :DD
|
|
... a najlepsza własnej roboty taka jeszcze cieplutka... mniam =)
|
|
ja jadam tylko ze sklepu , wówczas nie wiem co tam jest , kiedyś usiłowałam zrobić , nawet mi wyszła , ale jak pomyslałam o tej krwi co ją wlewałam bbbrrrr , chociaz psinka miała wyżerkę:-) Moorgan
|
|
Najgorsza kaszanka w życiu: sklep przy dworcu w Zagórzu, rok 2001, powrót z Bieszczad. Zagryzana bułką i zapijana kefirem. Kłopotów żołądkowych brak, ale do rewelacji daleko... Najlepsza: 1983 r., wesele mojej ciotki, ze specjalnie zabitego na tę okazję prosiaka (biedak, ale w sumie był smaczny), ledwo pamiętam jej smak, ale musiała być przesmaczna, skoro wciąć gdzieś po zwojach mózgowych jej wspomnienie przebiega... W stołówce w szkole podstawowej nr 5 w latach 80. popularnym daniem obiadowym była smażona kaszanka z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Dziwne, ale to było nawet smaczne! ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
A ktoś pamięta takie prehistoryczne określenie jak "kaszana z miodem", oznaczające wyjątkową "chałę"? ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
Przypomniał mi się III-ligowy mecz ŁKSu w 1991 r. z rezerwami Legii, gdy do Łomży przyjechał opromieniony mołojecką sławą Maciej Szczęsny, człowiek, który kilka miesięcy wcześniej zatrzymał Sampdorię. ŁKS wygrał wówczas 2:1, zaś sam Szczęsny został po meczu wyjątkowo obelżywie zelżony przez niejakiego "Kaszanę", osobnika o wyglądzie i zachowaniu, przy którym troglodyta jest wzorcowym przykładem kultury... Będąc świadkiem tej sceny było mi po prostu wstyd za Łomżę... ----------------------------------------------------------- Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom, co lud tumanią i z niego drwią
|
|
Dobra kaszanka ,umiejetnie przyprawiona jest daniem wykwintnym i smacznym.Nie wiem dlaczego jest tak niesprawiedliwie kojarzona z bylejakoscią.Chociaz jest takie powiedzonko"kaszanka nie wedlina -tesciowa nie rodzina".Pozdrówka. Alli,a kurs masarski skończyłas?
|
|
ale kaszanaaaaaaa :-)
|
|
Jadłam dobrą kaszankę, taką swojską, przysmażoną na patelence z cebulką. Ale musztarda!!! To do parówek! Kazik, kursu nie miałam, jak i reszta rodziny. Mała byłam, a u babci było świniobicie i tylko do tego mogłam się nadać: mieszać to co mi wrzucali do gara. Allinka
|
|
Mi z musztardą smakuje a najlepiej jak jest całkowicie wymieszana z zawartością kiszki - duuuużo musztardy i kaszana :D Rzecz jasna kaszanka musi być na gorąco :) z kaszaniarskim pozdrowieniem T i g e r
|
|
mmmmmm maćku palce lizać - dziękuję :) za trunek również :) Pozdrawiam T i g e r
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |