niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Kaszanka

Post jest protestem przeciwko wszystkim innym kaszaniarskim tematom :)

Kaszanka: kaszanka ż III, CMs. ~nce; lm D. ~nek
«kiszka zrobiona z kaszy i z krwi; kiszka kaszana»

Kaszanka - słowo ciekawe - oznaczajace coś co mi osobiście smakuje jednak jakże wiele znaczeń przyjmuje w naszym otoczeniu :)

Proszę o przykłady określeń, mogą byc również przepisy na przyrządzenie tego staropolskiego przysmaku :)
kto lubi kaszanę ? :D

T i g e r

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kaszanka

nie przepadam, ale potrafię zjeść. kiedyś po świniobiciu mieszałam to wszysko zanim włożyli ją do flaków, ale potem nie wyglądało tak jak na zdjęciu. ;)

Allinka

Wprawdzie kaszanka to przysmak (AAAAAAAAAA!!!! grrrrrr!!) wampirów, ale owszem, lubię :)). A przepis? Na patelochę, podgrzać i z pajdą chleba zagryzamy..:D

Jantar

Jantar też sądziłem, że tylko na patelnię lub na grilla i już - zdziwiła mnie ilość przepisów w necie :) Taka zwykła a jednak niezwykła KASZANA - i jak to się ma do np. kaszaniarskich spodni :D ? hehe

Miłego dnia wszystkim smakoszom kaszanki

T i g e r

Tiger dobra kaszanka nie jest zła :). A taka na patelence i z cebulką..... mniam, mniam, no i cuś do popicia....:D

A z grilla kaszaneczka :D lux

..........i z musztardą mmmm ...... :)

T i g e r

aaaa ićcie w buroki! Człowiek taki głodny a wy mi tu...

Jantar

... i CUŚ do POPICIA :DD

... a najlepsza własnej roboty taka jeszcze cieplutka... mniam =)

ja jadam tylko ze sklepu , wówczas nie wiem co tam jest , kiedyś usiłowałam zrobić , nawet mi wyszła , ale jak pomyslałam o tej krwi co ją wlewałam bbbrrrr , chociaz psinka miała wyżerkę:-)

Moorgan

Najgorsza kaszanka w życiu: sklep przy dworcu w Zagórzu, rok 2001, powrót z Bieszczad. Zagryzana bułką i zapijana kefirem. Kłopotów żołądkowych brak, ale do rewelacji daleko...

Najlepsza: 1983 r., wesele mojej ciotki, ze specjalnie zabitego na tę okazję prosiaka (biedak, ale w sumie był smaczny), ledwo pamiętam jej smak, ale musiała być przesmaczna, skoro wciąć gdzieś po zwojach mózgowych jej wspomnienie przebiega...

W stołówce w szkole podstawowej nr 5 w latach 80. popularnym daniem obiadowym była smażona kaszanka z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Dziwne, ale to było nawet smaczne!

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

A ktoś pamięta takie prehistoryczne określenie jak "kaszana z miodem", oznaczające wyjątkową "chałę"?

Przypomniał mi się III-ligowy mecz ŁKSu w 1991 r. z rezerwami Legii, gdy do Łomży przyjechał opromieniony mołojecką sławą Maciej Szczęsny, człowiek, który kilka miesięcy wcześniej zatrzymał Sampdorię. ŁKS wygrał wówczas 2:1, zaś sam Szczęsny został po meczu wyjątkowo obelżywie zelżony przez niejakiego "Kaszanę", osobnika o wyglądzie i zachowaniu, przy którym troglodyta jest wzorcowym przykładem kultury... Będąc świadkiem tej sceny było mi po prostu wstyd za Łomżę...

Dobra kaszanka ,umiejetnie przyprawiona jest daniem wykwintnym i smacznym.Nie wiem dlaczego jest tak niesprawiedliwie kojarzona z bylejakoscią.Chociaz jest takie powiedzonko"kaszanka nie wedlina -tesciowa nie rodzina".Pozdrówka.
Alli,a kurs masarski skończyłas?

ale kaszanaaaaaaa :-)

Jadłam dobrą kaszankę, taką swojską, przysmażoną na patelence z cebulką. Ale musztarda!!! To do parówek!
Kazik, kursu nie miałam, jak i reszta rodziny. Mała byłam, a u babci było świniobicie i tylko do tego mogłam się nadać: mieszać to co mi wrzucali do gara.

Allinka

Mi z musztardą smakuje a najlepiej jak jest całkowicie wymieszana z zawartością kiszki - duuuużo musztardy i kaszana :D Rzecz jasna kaszanka musi być na gorąco :)

z kaszaniarskim pozdrowieniem

T i g e r

mmmmmm maćku palce lizać - dziękuję :) za trunek również :)

Pozdrawiam

T i g e r

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org