niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
donosić czy nie donosić?

Właśnie przeczytałam artykuł na interii, ze w innych krajach kierowcy dzwonią na specjalny policyjny numer, gdy widzą osobę łamiacą zasady ruchu drogowego. Podają rejestrację itp.

I co? Donosić czy nie donosić?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: donosić czy nie donosić?

W innych krajach pewnie jest to nawet obowiązek obywatelski np. w Niemczech. U nas byłoby to zdradą narodową podlegającą pod trybunał (nie konstytucyjny) ale sąsiedzki lub rodzinny. Nie wstyd i nie ryzykowanie swoim życiem i jazda z napitym mężem, kolegą, znajomym, ale odebrać mu kluczyki od auta to już jest już niewybaczalna zdrada.

Dzwoniłem, może narażę się tym niektórym, ale jak mnie pijany gość mało na słup nie posłał ... bo droga była za wąska ... a w samochodzie rodzina, dzieci - nie ma wtedy innego wyjścia, bo to jest jak usiłowanie zabójstwa.

no, ale znasz numer do tego innego kraju ? Ja bym na Twoim miejscu zadzwonił (nawet tylko dla zasady dobrego samopoczucia przy kolacji). Tylko czy znasz kierunkowy ?? No i koniecznie sprawdź, ile kosztować będzie ta - międzynarodowa rozmowa.

W takiej sytułacij należy donosić jak na drodze jest piany kierowca ale mozna też podać dla jaj sobie kogos numery i ktos bedzie miał lipe to ma swoje wady i zalety

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=687899

Ja raz chciałzm dzwonić jak na Piłsudskeigo motocyklista zasuwał na jednym kole między samochodami. Ale zanim wyszarpałam komórkę z torebki to on zniknął między garażami. A w sumie to nie wiem czy dzwonić na 997, czy istnieje może jakiś inny numer?

heh, trzeba by na co drugiego zlotowe dzwonic bo oni to lama prawo jak malo kto no i zauwazylem ze ludzie o nr. rej. zaczynajacych sie na BLM tez nie bardzo sie znaja na przepisach .

donosic ale miec jakis umiar i rozeznanie.

Zdecydowanie donosić. Ja bym tych wszystkich zachlanych "kierowców" najchętniej zabiła. Donosić donosić i jeszcze raz donosić. Może się w końcu nauczą.

donosić

donosić na pijanych, jeżdżących jak psychole i na tych co parkują jak łoś. co do tych ostatnich to http://www.nieparkuj.pl/

http://funiaste.net/kiepowcy/

Hehe no ja myśle ze kazdy kierowca złamał prawo drogowe, a co do donoszenia to mysle ze juz ten etap przez kilkadziesiat lat byl przerabiany i co na po tym zostało???... jesteśmy do tyłu w rozwoju o jakies 50 lat!!!
Pozdro SB,UB,ZOMO i s-PIS-ek!!!

Kiedy coś dotyczy nas, naszych bliskich, naszego majątku i zdrowia - wiemy co robić. Trzeba jeszcze nauczyć się reagować na potrzeby innych.

W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy dwa razy dzwoniłem na straż pożarną, raz na pogotowie i raz na policję - bynajmniej nie w swojej sprawie.

Kiedyś po takim zgłoszeniu nawet musiałem się stawić w sądzie jako świadek. Oskarżony (wandal) się przyznał, poszkodowany odzyskał pieniądze - super.

Uważam, że bardzo ważne jest nie zamykać się w swoich 4ech ścianach, nie koncentrowac się na swoim jedynie pięknym JA. Żyjemy wśród ludzi i musimy robić to z godnością. Musimy się przynajmniej starać.

Taka forma patriotyzmu i solidarności z innymi ludźmi jest mi dużo bliższa niż ciągłe jątrzenie i szukanie urojonych wrogów. Niestety ta ostatnia dominuje.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org