poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Podzielniki ciepla - wraca jak bumerang!

Autor: Darek1638 (---.lomza.vectranet.pl)
Data: 12-10-10 21:23

Co sądzicie na ten temat??? moim zdaniem jest to czyste złodziejstwo . Jakie macie dopłaty???

DAREK ------nowy watek !~ tam zaraz zginie jak kamfora:)))))))))))) poki co , ja z LMS jeszcze nie dostalam ale jestem ciekawa co teraz wymysla?:))))))))))))

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Podzielniki ciepla - wraca jak bumerang!

rzepicha !!!! podzielniki to jedna WIELKA ściema !!!!!!!!!

i dlatego namawiam WAS do wspólnej akcji mającej na celu likwidację podzielników !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DiDi

przez ostatnie lata zawsze dopłacałem po kilkaset zł, a w tym roku mam zwrot ponad 400 zl, co prawda w długim rękawku chodziłem, ale postanowiłem spróbować czy i mi w końcu się uda.

ja mam jakies "wyparki" ale gdy policzylam to moglabym ogrzac ta suma dom 120 metrow kwadratowych!!!!!!!!!!!!! a wiem doskonale ,ze opalaja mialem ,sa prztargi wiec powinno byc o wiele taniej!!!!!!!!!!!! Zwykly obywatel z ulicy placi 600-700 zl/tone ale JAK cieplownia miejska 30% TEGO!!!!!!!!!!!!!wiec gdzie 70 % sie podzialo???

Katon

Jak dla mnie ok, przy normalnym zużyciu ciepła mam 600 zł zwrotu

... ale żeby rudy miał aż dwóch przyjaciół !!??

zytka-malo wymagajaca jestes i nie umiesz liczyc:)))))))))))

Katon

zytka a masz podzielniki rteciowe czy te elektroniczne na klatce schodowej?

podzielniki ciepła działają jak liczniki wody ... im mniej zużywasz, tym więcej płacisz!
Większość kosztów (w wodociągach i w energetyce) są to koszty stałe, niezależne od ilości zużywanej wody czy ciepła. Na koszty te składają się: utrzymanie i odtworzenie infrastruktury, koszty pracownicze, podatki, zusy i inne ... koszt surowca. czyli prądu (w przypadku pompowania wody, która jest "za darmo") czy zakupu węgla są prawie pomijalne w ogólnej cenie energii czy wody ... a infrastrukturę (linie przesyłowe, pracowników, budynki) trzeba utrzymać ... kosztuje to tyle samo bez względu na to, czy zużywamy 10 czy 10 000 000 000 jednostek.

--------------------------
Anoni.m
http://www.pixelpc.pl

Ja tam mam zwrot w Perspektywie nigdy nie dopłacam mam małe dziecko więc zbytnio nie oszczędzam.

@dobrawka
ja też mam zwrot, ale nie o tym piszę ... im mniej ogólnie będzie kJ czy m3, tym więcej będzie kosztowała jednostka ze względu na koszty stałe, które stanowią ogromną większość kosztów energii (wody).

Anoni.m

piszecie takie bzdury ze głowa boli ! najpier propnuje zapoznać się z zasadmi roczliczeń !powodzenia

znam te rozliczenia, ,,wgryzłem,, się w nie i jeszcze raz powiadam to wielka ściema

zytka a jak Ty normalnie zużywasz to ciepło???;))))))))) nie rozśmieszaj ludzi lepiej podaj ten cudowny sposób

DiDi

@kawosz
to Ty piszesz bzdury ... nikt Ci tego nie poda ale spróbuj dotrzeć do informacji (nie dotrzesz, bo oficjalnie nikt Ci tego nie poda, chyba, że masz znajomą w księgowości), jaki jest procentowy udział węgla w cenie CO czy energii elektrycznej w cenie wody (zużywanej przez pompy wody). Wszystko pozostałe, są to koszy stałe, które rozkładają się po równo na zużyta jednostkę. Im mniej jednostek zużywanych jest w ogólnym rozrachunku, tym większy jest udział w niej kosztów stałych ... to takie proste a jakże trudne do zrozumienia dla niektórych.

Anoni.m

mieszkam w zasobach ŁSM i nie mam podzielników

Nie jestem mało wymagająca a liczyć umiem dobrze, swoje w szczególności haha. Podzielniki mam elektroniczne i nie na klatce a na grzejniku, przy nich cudów na kijku nie zrobisz. Normalne zużycie ciepła- grzejniki poodkręcane na 4.

Skoro elektroniczne to płacisz za faktycznie zużyte ciepło, a nie tak jak przy rtęciowych za temp otoczenia. Dużo gotuję i piekę, w kuchni gdzie grzejnik zakręcony jest cały czas miałam zużyte 15kresek, natomiast w pokoju dziecka o jedną więcej a tam grzejnik był odkręcony cały sezon grzewczy.

A kurczę, to pech, no ktoś musi zapłacić za utrzymanie administracji, za firmę spisującą podzielniki ciepła, no cóż, że padło na Ciebie i innych.

Ja w tym roku mam prawie 1000 zł dopłaty, nie wiem jakim cudem ogrzanie 60 m kosztuje łącznie prawie 3 tys zł, dodam że grzejniki w kuchni i w jednym z pokoi były zakręcone a w reszcie pomieszczeń na 4 Przecież za to można by ogrzać domek jednorodzinny, nie rozumiem tego, ale co zapłacić i tak muszę :/

Moim zdaniem trzeba umiec oszczedzac.Tylko po co mi ogrzewac sasiadow ktorzy maja nonstop wyłaczone grzejniki.jak by wszyscy grzeli to kazdy by miał zwroty!!!!!

zytka, nie śmiesz mnie, normalne zuzyciu ciepła i masz zwrot 600 zł? u mnie przy takim samym zwrocie to zimnica była, tylko w sypialni mialem na 3 odkręcone, więc nie ściemniaj jak to ciepło miałaś...

????

Miałam ciepło.
Może dlatego, że mam ocieplony balkon?
Może dlatego że mieszkam w środkowej klatce?
Cokolwiek, jakkolwiek mam 600 zł zwrotu i dobrze mi z tym.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org