Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Tej nocy śpimy o godzinę dłużej! |
"W nocy z soboty na niedzielę zmieniamy czas z letniego na zimowy. W niedzielę 30 października nad ranem wskazówki zegarów cofamy z godz. 3.00 na godz. 2.00. Godz. 2.00 będzie godziną początkową czasu zimowego. Czas letni zacznie znów obowiązywać 26 marca 2006 r. Zmiana czasu w Polsce dokonywana jest w ostatnią niedzielę marca i ostatnią niedzielę października. Stosowanie czasu letniego pozwala wiosną, latem i wczesną jesienią na "przedłużenie" zegarowego dnia o godzinę. Dzięki temu korzystamy wtedy dłużej z dnia i oszczędzamy energię elektryczną. W październiku, przechodząc na czas zimowy, odzyskujemy na nowo "straconą" godzinę. "Podwójny czas" - letni i zimowy - stosuje się w około 70 krajach na całym świecie. Obowiązuje on we wszystkich krajach europejskich - z wyjątkiem Islandii - i wielu innych, m.in. w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii i Nowej Zelandii. Jedynym wysoko uprzemysłowionym państwem, które nie wprowadziło czasu letniego, jest Japonia." onet.pl :-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Tej nocy śpimy o godzinę dłużej! |
czyli dziś imprezujemy godzinę dłużej.... jedno piwko więcej :D Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
Nareszcie sie wyśpie
|
|
Tak jest O godzine posiedze dłużej na kompie ;-) i wypije jeszcze cało zgrzewe piwka ;0(
|
|
A ja jestem niepocieszona. Nie dość, że wcześniej będzie robiło się ciemno, to dodatkowo mam takie małe dziwactwo. Jesienią lubię wychodzić wcześnie z domu. Kocham, jak na ulicach panuje mroczek, świecą się jeszcze latarnie, prawie nikogo nie ma i jest cisza. Zawsze w chwili przestawienia na czas zimowy wszystko się kończy: gdy przed siódmą wychodzę, jest już jasno, a to dodatkowo mobilizuje innych ludzi do opuszczania domów i pobudza, przez co mogę porzegnać się z ciszą. Głupie zboczenie, ale co poradzę? NiemoralnieNormalna
|
|
Wychodź przed szóstą! _____________________- ... & vice versa!
|
|
NiemoralnieNormalna: dawno Ciebie nie było na forum :))) Pewnie mnie nie pamiętasz, twarzą twarz poznaliśmy się w Kościele na Pasterce Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
a która teraz godzina ?
|
|
21:06 Latam, Skaczę i jeżdżę
|