poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tej nocy śpimy o godzinę dłużej!

"W nocy z soboty na niedzielę zmieniamy czas z letniego na zimowy. W niedzielę 30 października nad ranem wskazówki zegarów cofamy z godz. 3.00 na godz. 2.00.
Godz. 2.00 będzie godziną początkową czasu zimowego. Czas letni zacznie znów obowiązywać 26 marca 2006 r.

Zmiana czasu w Polsce dokonywana jest w ostatnią niedzielę marca i ostatnią niedzielę października.

Stosowanie czasu letniego pozwala wiosną, latem i wczesną jesienią na "przedłużenie" zegarowego dnia o godzinę. Dzięki temu korzystamy wtedy dłużej z dnia i oszczędzamy energię elektryczną. W październiku, przechodząc na czas zimowy, odzyskujemy na nowo "straconą" godzinę.

"Podwójny czas" - letni i zimowy - stosuje się w około 70 krajach na całym świecie. Obowiązuje on we wszystkich krajach europejskich - z wyjątkiem Islandii - i wielu innych, m.in. w USA, Kanadzie, Meksyku, Australii i Nowej Zelandii. Jedynym wysoko uprzemysłowionym państwem, które nie wprowadziło czasu letniego, jest Japonia."

onet.pl :-)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tej nocy śpimy o godzinę dłużej!

czyli dziś imprezujemy godzinę dłużej.... jedno piwko więcej :D

Latam, Skaczę i jeżdżę

Nareszcie sie wyśpie

Tak jest O godzine posiedze dłużej na kompie ;-) i wypije jeszcze cało zgrzewe piwka ;0(

A ja jestem niepocieszona. Nie dość, że wcześniej będzie robiło się ciemno, to dodatkowo mam takie małe dziwactwo. Jesienią lubię wychodzić wcześnie z domu. Kocham, jak na ulicach panuje mroczek, świecą się jeszcze latarnie, prawie nikogo nie ma i jest cisza. Zawsze w chwili przestawienia na czas zimowy wszystko się kończy: gdy przed siódmą wychodzę, jest już jasno, a to dodatkowo mobilizuje innych ludzi do opuszczania domów i pobudza, przez co mogę porzegnać się z ciszą. Głupie zboczenie, ale co poradzę?

NiemoralnieNormalna

Wychodź przed szóstą!
_____________________-

... & vice versa!

NiemoralnieNormalna: dawno Ciebie nie było na forum :))) Pewnie mnie nie pamiętasz, twarzą twarz poznaliśmy się w Kościele na Pasterce

Latam, Skaczę i jeżdżę

a która teraz godzina ?

21:06

Latam, Skaczę i jeżdżę

23.05

9:19

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org