Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
szlacheckie pochodzenie |
Czy macie swiadomosc swego szlacheckiego pochodzenia? Czy znacie swoj herb rodzinny i czy ta swiadomosc podtrzymujecie?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: szlacheckie pochodzenie |
moje nazwisko ma swój herb,i drobna szlachta slużyla pod tym herbem,ale czy to moi przodkowie byli *herbowi*to nie mam pojęcia,trzeba by po kościolach polatać i wpisy w księgach poczytać,ale przyjąlem,że to moje dziady mialy ten herb i z taką świadomością żyję.nie ujawniam herbu,bo jest nietypowy i bardzo mala ilość nazwisk przypisana jest do tego herbu.pozdrawiam nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
mam swiadomosc. A herb chyba dosyc znany, trzy traby na blekitnym tle :P
|
|
W naszym regionie co drugi może się pochwalić herbem, niestety większość nie zdaje sobie sprawy, że bardzo często chłopi otrzymywali nazwisko pana. Potem taki "szlachcic" przekopuje księgi parafialne i okazuje się, że prapradziadek gnojówkę z pańskiej obory wywoził.
|
|
tylko wez pod uwage tych, ktorych rodzina nie pochodzi z regionu, a np Litwy czy innych czesci polski. A co do brania chlopow pod herb to sie zgadza, kiedys wbrew pozorom bylo to bardzo czeste.
|
|
nom masz napewno herb na tarczy, a na tarczy dwa psy, jeden sra drugi warczy.
|
|
jak sie przyjrzysz to znajdziesz i losia. Jakos dziwnie przypomina Ciebie :)
|
|
Tak samo jest w moim przypadku. Nazwisko które mam jest Herbowe z Litwy, szczerze mówiąc trochę się tym zdziwiłem gdy parę lat temu szukałem korzeni rodu. Ale fakt, faktem mimo sporych nakładów finansowych oraz poszukiwań opłacało się:) Loża Szyderców
|
|
Mam zaszczyt pochwalić się, że herb ma rodzina posiada. Mój prapradziad był dziedzicem majątku, w którego w posiadaniu miał m. in. 2 wsie. pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
|
|
Znam te bajki , a potem je przehulał ?
|
|
w "Nad Niemnem" Orzeszkowej też był dziedzic. Lektura ta nauczyła mnie szacunku do natury i świata, ale na pewno nie do ludzi, w przypadku których wsie poszły wraz z nasieniem ojca. Pozdrawiam kumatych: Dziedzic inteligencji, właściciel rąk do pracy, posiadacz skromnego, aczkolwiek mogącego imponować, majątku, na który sam zapracował. b Franio b
|
|
A ja na przykład mam szlacheckie pochodzenie i co z tego???
|
|
Jezeli nic to dla Ciebie nie znaczy to nic. Na przywileje z tego tytulu w dzisiejszych czasach nie masz co liczyc nie ten ustroj. Ale dla wielu sama swiadomosc ze przodkowie byli kims ,a nie parobkami czy pucybutami cos znaczy.
|
|
Kowalski jestem szlachcic że hej hehehehehehehehehe
|
|
Widzę, że niektórzy mają zaniki z historii. Było coś takiego jak reforma rolna w 1944 r. Majątek mojego pradziadka uległ wtedy rozparcelacji. Tyle w tym temacie. Ps. Nie obnoszę się tym jakie mam korzenie. Teraz są inne czasy. Co było raczej już nie wróci. Chciałem tylko włączyć się do tematu bo mam coś z nim wspólnego. Nie rozumiem natomiast warcholstwa i złośliwości u niektórych tu ludzi. Zresztą ich opinie są mało wiążące i mnie nie interesują. Pozdrawiam :)
|
|
Co Ty taki nerwowy z samego rana , pigułek nie zażyłeś , czy żona przeskrobała...
|
|
Nasz herb to chyba ostoja na błękitnym tle, a majątek znajdował się na Litwie. ,,Może przesadzam,ale stwierdzenie MIAŁ RĘCE,JAK DUŻE BUŁKI brzmi zbyt głupio"
|
|
ciekawy temat :) Ja bardzo bym chciała poznać swoje pochodzenie tak dokładniej.Moja rodzina ma herb książęcy,ale książętami nigdy nikt nie był.Pochodzę z plemienia bałkańskiego Prusów.A herb został przyznany w zamian z przyjęcie chrześcijaństwa razem z kawałkiem ziemi.Ale wcześniej Prusowie zostali niemal doszczętnie wybici przez Krzyżaków i Polaków,bo nie chcieli przyjąć chrztu.
|
|
elina a jaka nazwe nosi Twoj herb? szukalas w necie?
|
|
pawelznavary ma pochodzenie z szambo
|
|
tak,szukałam w necie,ale mnie bardziej interesowało kim byli moi przodkowie i skąd pochodzili,ale to już prawie niemożliwe do znalezienia :(
|
|
ehhhhhhhh Nie ma jak to mieć ślady błękitnej krwi w chłopskich żyłach :):):):):)
|
|
marudo nie marudz od rana jak nieplynie w Twoich zylach blekitna krew to jeszcze mozesz liczyc na transfuzje, moze akurat trafi Ci sie blekitna haha :) pozdrawiam
|
|
kapitanie bomba Nie cofam się wstecz:) Nie żyje tym co przeminęło z wiatrem :) Jestem w miarę normalny :):)
|
|
przeczytaj sobie cale forum jak widzisz jeszcze nie przeminelo ludzie maja swiadomosc swego pochodzenia i podtrzymuja ta swiadomosc. Moze tego nie wiesz ale nadal sa organizowane zjazdy szlacheckich rodzin, festyny
|
|
czyli normalnie zabawy jak dla pospólstwa :):):) Czyżby Jaśnie Państwu zabrało świadomości arystokratycznej??? Lepper też pochodził z rodziny szlacheckiej :):):):)
|
|
w Lomzy i okolicach szlachta? :)))))))))))))))))))))) to chyba ta ,ktora wyrozniala sie jednym sluzacym i ciut wiekszym zasmrodzonym domem:)))))))))))) szabla na sznurku i lapcie:))))))))))Odrazu mi sie przypomina opis jak to Poniatowski Stasiu zabiegal o glosy na Wschodnim Mazowszu :))))))))))) a dosc dokladnie jest opisane w ksiazce Lopalewskiego tytulu nie pamietam. nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie Katon
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |