Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
MAKA DO PIECZENIA CHLEBA ? |
Witam, chcialabym upiec chleb z maki zytniej na zakwasie , ale zauwazylam , ze niestety problem jest z zakupem odpowiedniej maki do tego celu ? Mam zatem pytanie czy może ktos z Panstwa piecze w domu chleby i moglby podpowiedziec gdzie w najblizszej okolicy jest albo mlyn albo gdzie taka make chlebowa moge zakupic ... ? Szczerze bede wdzieczna takze za przepisy i podpowiedzi od doswiadczonych piekarzy jak i samoukow ktorzy wypiekaja sami chleb :-) Pozdrawiam magia_2
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: MAKA DO PIECZENIA CHLEBA ? |
w piekarni :)
|
|
a więc tak mąka chlebowa czyli typ mąki 850 powinnaś dostać w sklepie no i żytnia do kwasu i do chleba a co do młyna to kiedyś był p[od Borkowem ale nie wiem czy jeszcze jest bo był pożar czy coś
|
|
Można kupić mieszanki mąk do chleba w sklepie (z reguły nazywa się to po prostu "chleb" w papierowym worku jak zwykła mąka). Można kupić na allegro (hasło "chleb", na przykład "chleb staropolski") Można w sklepie internetowym. na przykład : http://www.bogutynmlyn.pl/
|
|
Młyn pod Borkowem? Budynek za chwilę się zawali, tylko myszy się tam pie*dolą.
|
|
Zenit, przez Ciebie bym sie udławił :D
|
|
w Ciechanowcu. Elegancko pakowany. Maka pytlowa i na domieszkę możesz dodać tez typ 2000. Na zakwas nastaw pytlową i powoli dodawaj tez tej 2000. Jeszcze młyn jest, jak miniesz Nowogród, to w prawo, tak, jak na Baliki, tylko dalej jeszcze. Rutka może, nie pamiętam.Zapytaj gdzieś tam. Tam jednak nie ma tej grubej 2000 ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
wole gotowy chrupiący ze sklepu niz sie ppier&lić :)
|
|
Piekę na mące żytniej chlebowej typ 720. Możesz ją na pewno kupić w sklepie na ul. Wiejskiej.Polecam!
|
|
podaj jakiś namiar na siebie podziele sie swoim doswiadczeniem ja wypiekam regularnie raz w tygodniu nawet teraz zajadam pyszniutki orkiszowy akapulko12
|
|
a co to za chleb z mąki 720? Tylko kichy zamuli. ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Witam, udalo mi sie zakupic make w Auchanie w Bialymstoku i kupilam zytnia 2000 takze zobaczymy... Co do maila to w sprawie chleba czekam na Panow porady :-) bede wdzieczna , magia_2@poczta.onet.pl . magia_2
|
|
magia_2 napisał(a): > Witam, > > udalo mi sie zakupic make w Auchanie w Bialymstoku i kupilam > zytnia 2000 takze zobaczymy... Co do maila to w sprawie chleba > czekam na Panow porady :-) bede wdzieczna , > magia_2@poczta.onet.pl . > powiedz zegnam
|
|
Polecam mąkę z młyna w Jelonkach pod Ostrowią. Biorę worek 25kg i mojej żonie starcza na długo by w domu zawsze był chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
|
|
Ciekawy temat, niedawno zastanawiałem się nad własnoręcznym wyrabianiem chleba, ale trochę zniechęca mnie całe to miniaturowe wyposażenie piekarni, które trzeba zakupić. A jak ta kwestia wygląda u was?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |