Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
fundusze emerytalne.. |
Ostatnio pośrednicy/przedstawiciele różnych funduszów emerytalnych walczą o pozyskanie klienta.. Który waszym zdaniem jest najkorzystniejszy...? A swoją drogą to skąd oni mają nasze nr telefonów komórkowych..??
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: fundusze emerytalne.. |
No wlasnie skad i do tego nr telefonow komorkowych hmm.Pospolite hieny i nic wiecej na ten temat.
|
|
telefony komórkowe muszą mieć tylko i wyłącznie z polecenia czyli od osób, które posiadają do was kontakt II filar pic na wode lepiej zainwestować w III i samemu 3mać reke na pulsie
|
|
Zgadzam się... 2. filar to lipa. Trzeba pomyśleć o 3. Nie ważne jakie masz OFE. Różnica jest niewielka. Ważniejsze jest to byś co 2. lata zmieniał fundusz, bo ZUS ma obowiązek uregulowania zadłużenia na rachunku przy zmianie.
|
|
Tylko patrzeć jak rząd położy śliską łapę na pieniądzach zgromadzonych w OFE. Na początku miało być pięknie, konkurencja, dziedziczenie itp. Konkurencji nie wprowadzili żadnej, a po cichutku zlikwidowali dziedziczenie składek. Teraz będzie kolejny krok i zabiorą wszystko. Toteż NIE MA ZNACZENIA jaki fundusz. I tak Cię okradną.
|
|
Średnia życia mężczyzny w Polsce wynosi 68 lat a ma pracować do 70 !!!??? Co mają Polskie fundusze emerytalne do długości życia w innych krajach UE, gdzie średnia życia jest 10 lat dłuższa !!! Z długości życia mężczyzn w Polsce wynika jednoznacznie że powinno się obniżyć wiek emerytalny mężczyzn w Polsce. Bylem u lekarza Łomzynianki po chorobie zapaleniu płuc 1 wizyta ok, 2 czego pan tu szuka renty kaske wyciagnąć to wszyscy wiedza. Jak sie dożyje może na piwo miesiecznie wygarnie sie z ofe.
|
|
Reforma emerytalna w 1999r. przyniosła nam 3. rozwiązania dotyczące odkładania na emeryturę - tak zwane 3. filary. Jeżeli z pierwszego możemy się spodziewać 30-40% miesięcznych dochodów na emeryturze, tak drugi filar miał częściowo wypełniać tą lukę. Niestety uzależnienie OFE od ZUS-u dało wynik wręcz odwrotny i... przewidywalny, czyli zadłużanie tychże funduszy. Jak można generować zyski gdy nie ma czego inwestować(???) A co z ostatnim rozwiązaniem? Statystycznie wystarczy nam 10-15% średnich zarobków miesięcznie by odłożyć odpowiedni kapitał przez 20-30. lat. Daje nam to ogromne możliwości inwestowania i oszczędzania... Mamy IKE, mamy lokaty, programy inwestycyjne, fundusze inwestycyjne, giełdę. Wszystko zależy od wkładu finansowego i pomysłu.. Możemy inwestować w nieruchomości, kruszce i nawet alkohol. Każda inwestycja może być 3. filarem pod warunkiem, że takie jest jej przeznaczenie. Na pewno każdy z Was na spotkaniu z przedstawicielem funduszu miał przedstawianą ofertę "trzeciego filaru", bądź brał udział w dyskusji na ten temat. W chwili obecnej dużo towarzystw emerytalnych i TFI ma w swojej ofercie "trzeci filar", i jest to obecnie najpopularniejsze rozwiązanie na rynku. Produkty te mają oczywiście jakieś wady, ale mają też dużo zalet. Polecam zapoznanie się z takimi rozwiązaniami jeżeli nie chcecie uzależniać swojej emerytury od ZUS-u i OFE. Podsumowując: Tak jak napisał mareczny (widzę, że spotkanie się przydało;) - nie ważne jaki fundusz macie, ważniejsze jest to by zmieniać OFE co 2. lata i najlepiej u doradcy, który ma więcej niż jeden fundusz w ofercie. Częstsza zmiana działa jak kula śnieżna i przyniesie większy kapitał na koniec. Druga sprawa - 3. filar, w połączeniu z odpowiednim zarządzaniem OFE przez nas, jest potężną bronią w walce z kiepską emeryturą. Wystarczy odpowiedni wybór, bądź pomoc przy planowaniu. Marek Bikowski Open Finance 609 670 576
|
|
no to no to jak? no?
|
|
jakies reformy beda wprowadzeone?
|
|
Tusk kilka dni temu wypowiedział się na temat OFE i raczej nie będzie żadnych, większych zmian w systemie emerytalnym... Marek Bikowski Open Finance 609 670 576
|
|
Podobno państwo chce wypełnić lukę obilgacjami skarbu państwa...
|
|
"nie ważne jaki fundusz macie, ważniejsze jest to by zmieniać OFE co 2. lata i najlepiej u doradcy, który ma więcej niż jeden fundusz w ofercie" heheh Zawsze lepszy jest taki argument by zmienić klientowi OFE niż pokazywanie rankingów ale czy nie lepiej jest wysłać odpowiednie pismo do ZUSu i sprawdzić poprawność wpływu składek ? Sama zmiana OFE nic nie daje, trzeba samemu dokładnie przejrzeć wszystkie składki i jeśli jakiś brakuje walczyć o nie w ZUSIE.
|
|
ZUS ma obowiązek uregulowania zaległych składek przy zmianie OFE. Takie są przepisy. Polecam dwie formy sprawdzenia tego: - zmiana funduszu na któryś z góry listy; - lub wysłanie listu/maila z prośbą o uregulowanie. Z tego co wiem i sprawdzałem - pierwsze rozwiązanie działa. Co do drugiego rozwiązania - zastanawia mnie czy doczekałbym się odpowiedzi. W tej instytucji są różne priorytety. Odpowiedzi na listy są mniej ważne niż wymogi KNF-u. Co do rankingów to nie sugerowałbym się nimi. Wyniki funduszów są bardzo zbliżone, a każdy fundusz ma inne opłaty administracyjne i prowizje dla sprzedawców/pośredników. W listach z OFE dowiadujemy się o ilości jednostek na naszym rachunku. Ceny tych jednostek są zmienne, więc ciężko jest wyliczyć ile ich powinno być, bądź ile brakuje. W celach edukacyjnych polecam zapoznanie się z takimi stronkami jak: http://www.money.pl/emerytury/ http://www.multiofe.pl/poradnik.OFE.zmiana.shtml I zachęcam do częstej zmiany OFE. Jeżeli macie znajomego pracującego w którymś z polecanych w drugim linku - dajcie mu zarobić i przenieście się jeżeli minęły już 2. lata od ostatniej zmiany. Jeżeli nie - powierzcie to innemu profesjonaliście. ODRADZAM ZMIANĘ OFE PRZEZ INTERNET! Powodów jest kilka. Doradca przypilnuje by Wasz rachunek został przeniesiony gdy obecne OFE tego odmówi. Drugi równie ważny powód: Wysyłając wniosek on-line możecie się spodziewać licznych telefonów od nowego i starego Towarzystwa Emerytalnego (z propozycją konta, ubezpieczenia itp) Marek Bikowski Open Finance 609 670 576
|
|
Tak , nie poleca pan zmiany przez internet bo ma pan prowizję od kwoty zebranej na funduszu , widzę , że niezle pan miesza by mieć trochę grosza .
|
|
Dzielę się doświadczeniem i zachęcam do zmiany OFE u doradcy. Zmieniając samemu, bądź u kogoś i tak zarabia fundusz. Więc jaka jest różnica? Wiele osób sprzedających OFE to studenci dorabiający na utrzymanie (bądź przyjemności). Co złego w tym, że damy im zarobić kilka groszy skoro samy nic na tym nie tracimy? Marek Bikowski Open Finance 609 670 576
|
|
Chyba jasimar nie zakładałeś konta przez internet. Więcej zachodu i czasu niż to potrzebne. Zakładałem konto w ING i zajęło mi to dobry miesiąc zanim ze zdenerwowania poszedłem do banku u dałem miłej pani zarobić. A konto założyła mi w 15. minut. Nie uważam za coś złego dać zarobić komuś innemu na czymś co możemy zrobić samemu. Skoro to nic nie kosztuje... Z ekonomicznego i socjologicznego punktu widzenia - wypełniamy swoje miejsce w społeczności. Dając zarobić innym, nie tracąc samemu, zarabiamy podwójnie. Pieniądz w obiegu zawsze do nas wraca, więc gdy ktoś się bogaci - inni na tym zarabiają. Ja tam dałem doradcy zarobić. Przeniósł mnie i wszystkiego dopilnował, a ja nawet nie musiałem się ruszać z domu... i nic mnie to nie kosztowało:) Żyć nie umierać...
|
|
http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=23235
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |