Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zalew Łomżyński |
Czasowo urealniła się wizja zalewu w dolinie Narwi. Piękny widok można oglądać z okolic ulic Woziwodzkiej i Kmiennych Schodków (Krzywe Koło). Pięknie to wyglada, jeszcze lepiej byłoby gdyby kiedyś udało się zrealizować pomysł zalewu i był on stale realny przez cały rok. czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zalew Łomżyński |
tak popieram, dzisiaj sie przeszłem nad rzeke i szłem przy okazji ulicą Woziwodzką, extra widok, polecam każdemu, z daleka to wygląda naprawde elegancko, ale przyjżeć sie z bliska: śmieci w rzece, jakiś rozlany olej itd, trzeba coś z tym zrobic, może ptysia zatrudnimy do oczyszczania :) Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA
|
|
Piękne, bo tylko raz w roku. "Nadmiar demokracji to anarchia"
|
|
Poczekamy zobaczymy wszystko okaże sie o jakimś czasie miejmy nadzieje ze ten plan wypali i bedzie chwalony przez Łomżan i turystów. Miejmy nadzieje że jak najszybciej zeobia co maja zrobic. Z 5 lat moze cos tam i zrobią.
|
|
Tak, a co myslicie o "psującym powietrze" zalewie w Łomży który jest na ulicy Poligonowej... mało kto o nim wie, ale jest dużo większy niż zalew w Stawiskach. Dziwne, że miasto nic z tym nie robi... Fotki zalewu dostępne są na stronie: http://www.lomza.republika.pl/zalew/ Latam, Skaczę i jeżdżę
|
|
Bardzo by sie takie coś przydało w Łomży...
|
|
Popieram zalew w łomży napewno by skusił warszawiaków jadących na mazury do zatrzymania sie w łomży . Ale do tego potrzebne sa pieniądze i dobre zagospodarowanie i infrastruktóra
|
|
Trzeba uwzglednic fakt ze wiekszosc piwnic domow w Piatnicy , Lomzy , czy okolicznych wiosek jest corocznie zalewana i taki zalew raczej nie powstanie .. PSIKRO Widok jest jednak naprawde ladny i sie podoba bo widac go jedynie raz na rok :) Gdyby byl codziennoscia to pewnie az takich wrazen by nie przynosil
|
|
a ja jestem temu przeciwny. Faktycznie wygląda to niesamowicie, ale ... tylko przez kilka wiosennych tygodni. A teraz uzasadnienie... trzeba by całą dolinępogłębić, albo postawić tamę żeby zalać ją na wysokość conajmniej 2-3 metrów, co z tego że lustro wody nad dnem znajduje się na wysokości około 20 - 30 cm. Takie warunki są najlepsze do powstania bagna i zarastania, a co za tym idzie powstawania siedliska komarów, much i innych dręczących owadów. Znając też nawyki okolicznych mieszkańców... a to szambo wyląduje w zalewie a to jakaś krowa... i już pożywka dla flory bakteryjnej ... i już cała masa innych wykwitów,glonów... i badziewia. Poza tym jak to napisał Wadolek część (duża część) piwnic już w tej chwili jest zalewana, więc jeśli lustro wody miałoby zostać podniesione jeszcze bardziej to piątnica powinna zmienić nazwę z Poduchownej na Venecjańską (czy coś w tym stylu). A patrząc na to od strony praktycznej... jakie korzyści mogły by płynąć z tego zalewu?? Ja jak narazie widze same minusy... I żeby nie było że nie wiem o czym piszę ... mieszkam w takim miejscu że wodę z wylewu mam dosłownie 30 metrów od domu... po drugiej stronie ulicy, i wiem o czym pisałem powyżej... Pozdrawiam. pozdrawiam M
|
|
Nie każdemu podoba sie taki pomysł...
|
|
Nie ma co o tym dyskutować bo nasz magistrat nigdy tego nie dokona. Zobaczcie jak ruszyło z kopyta zagospodarowanie brzegów Narwi (konkurs był) i co ? NIC! Nawiozą tylko gruzu i wytną krzaki, a potem powiedzą ludziom żeby sami inwestowali. Ale może to i dobrze bo nie zdążą spieprzyc kolejnej inwestycji i brzegów naszej Narwi. No cóz , czas się kończy a kabza pustawa więc cos trzeba "zadziałać"... może przy działkach pod budowę w mieście pokombinować by tak... Zbych
|
|
zalew??? przez caly okres powojenny buduja bulwary i konca nie widac podobnie jak linie kolejową - w koncu zrezygnowano. co do zalewu to zadam pytanie jakiej wielkosci mialby byc. jesli jego powstanie mialoby zniszczyc krajobrazowy urok doliny Narwi, bogactwo flory i fauny to jestem przeciw. Uwielbiam czasem pojsc na "Bone" i patrzyc na te rzeczne wykretasy i starorzecza.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |