Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Szukam zdjęć |
Witam Poszukuje wszelkich zdjec zwiazanych z lomzynska stacja kolejowa. Najlepiej zeby byly to stare zdjecia ale interesuja mnie jakiekolwiek fotki. Moze ktos moglby mi pomoc Zdjecia mi sa potrzebne do tworzonej strony o koleji na ziemi lomzynskiej. Grzegorz
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Szukam zdjęć |
Ja niemam ale poszukaj w internecie daj ogloszenie do jakiejś gazety.
|
|
podobno kiedyś były plany poprowadzenia kolei z Łomży do Olsztyna, czego ślady zostały w postaci pustych terenów w centrum miasta (garaże na Trójkącie i łąki na osiedlu Młodych) Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA
|
|
do kibica0 Polecam wizytę w Towarzystwie Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej, ul. Polowa 22 w Łomży tel. 216 28 33, między 10 a 12, lub w czwartek około południa w muzeum, proś o kontakt z p. B. Deptułą. Tam powinni mieć coś w zbiorach fotograficznych, lub podpowiedzą u kogo tego szukać. Pozdrawiam.
|
|
felix wielkie dzieki Grzegorz
|
|
Puste tereny w centrum miasta to tzw. rezerwa pod kolej. Ale planowana linia kolejowa nie miala isc do Olsztyna ale na polnoc przez Kolno do Pisza i dalej do Gizycka. Grzegorz
|
|
Zgadza się. O takim projekcie mówił pod koniec lat 50 ub. nieżyjący już prof. Franciszek Piaścik. Przez wiele lat pod linię kolejową był rezerwowany teren przez osiedle d. Waltera, do ul. W. Polskiego i dalej do ul. Nowogrodzkiej w kierunku Piątnicy. Miała to być linia łącząca Łomżę przez Kolno z Piszem. Prawie pod Kolno (do Wincenty) podchodzą nasypy kolejowe budowanej przez Niemców linii kolejowej łączącej Pisz z Kolnem, niestety nie pamiętam czy z okresu I czy II wojny swiatowej. Tak, czy siak nie zdążyli.
|
|
no ale chyba dobrym rozwiązaniem było by wybudowanie linii kolejowej z Łomży do Olsztyna, na przykład przez Kolno (i ewentualnie Pisz). Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA
|
|
DO -kibic0--DamianE03- Jestem za wybudowaniem linii kolejowej Łomża-Kolno-Pisz-Orzysz-Giżycko. Była by to jedna z ekonomiczniejszych i dochodowych linii kolejowych w dzisiejszych czasach. Najkrótsza droga żelazna (kolejowa) z Warszawy na Mazury. Ale to pewnie nie realne :(. BUNKIER
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |