niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Szukam zdjęć

Witam
Poszukuje wszelkich zdjec zwiazanych z lomzynska stacja kolejowa. Najlepiej zeby byly to stare zdjecia ale interesuja mnie jakiekolwiek fotki.
Moze ktos moglby mi pomoc
Zdjecia mi sa potrzebne do tworzonej strony o koleji na ziemi lomzynskiej.

Grzegorz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Szukam zdjęć

Ja niemam ale poszukaj w internecie daj ogloszenie do jakiejś gazety.

podobno kiedyś były plany poprowadzenia kolei z Łomży do Olsztyna, czego ślady zostały w postaci pustych terenów w centrum miasta (garaże na Trójkącie i łąki na osiedlu Młodych)

Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA

do kibica0
Polecam wizytę w Towarzystwie Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej, ul. Polowa 22 w Łomży tel. 216 28 33, między 10 a 12, lub w czwartek około południa w muzeum, proś o kontakt z p. B. Deptułą. Tam powinni mieć coś w zbiorach fotograficznych, lub podpowiedzą u kogo tego szukać. Pozdrawiam.

felix wielkie dzieki

Grzegorz

Puste tereny w centrum miasta to tzw. rezerwa pod kolej. Ale planowana linia kolejowa nie miala isc do Olsztyna ale na polnoc przez Kolno do Pisza i dalej do Gizycka.

Grzegorz

Zgadza się. O takim projekcie mówił pod koniec lat 50 ub. nieżyjący już prof. Franciszek Piaścik. Przez wiele lat pod linię kolejową był rezerwowany teren przez osiedle d. Waltera, do ul. W. Polskiego i dalej do ul. Nowogrodzkiej w kierunku Piątnicy. Miała to być linia łącząca Łomżę przez Kolno z Piszem. Prawie pod Kolno (do Wincenty) podchodzą nasypy kolejowe budowanej przez Niemców linii kolejowej łączącej Pisz z Kolnem, niestety nie pamiętam czy z okresu I czy II wojny swiatowej. Tak, czy siak nie zdążyli.

no ale chyba dobrym rozwiązaniem było by wybudowanie linii kolejowej z Łomży do Olsztyna, na przykład przez Kolno (i ewentualnie Pisz).

Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA

DO -kibic0--DamianE03-

Jestem za wybudowaniem linii kolejowej Łomża-Kolno-Pisz-Orzysz-Giżycko. Była by to jedna z ekonomiczniejszych i dochodowych linii kolejowych w dzisiejszych czasach. Najkrótsza droga żelazna (kolejowa) z Warszawy na Mazury. Ale to pewnie nie realne :(.

BUNKIER

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org