Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Tylko dla odważnych i prawdomównych! |
Zasanawia mnie jedna sprawa. Kto w ostatnich 5 latach został zatrudniony bez znajomości, protekcji lub politycznego poparcia? Interesuje mnie szczególnie administracja i różne urzędy. Nie chcę żebyście pisali gdzie konkretnie pracujecie (ale jak ktoś ma takie życzenie niech pisze) mnie to nie interesuje. Wpisujcie się odważni i prawdomówni! Ciekawe ilu sie ich tu znajdzie :) Może powstanie z tego ciekawostka statystyczna a może i nowa teoria w zarządzaniu zasobami ludzkimi: "Proces rekrutacji w Polsce - teoria a życie" Żeby dać przykład wpisze się pierwszy! Dostałem się do pracy dzięki politycznemu poparciu. Zdaję sobie sprawę, że nie będzie tu wpisów osób które pracują w firmach prywatnych. Właścicielom firm prywatnych zależy na osiągnięciu jak najwyższego zysku a nie poparcia w społeczności lokalnej. A może się mylę?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Tylko dla odważnych i prawdomównych! |
Bez względu na to czy jest to sektor państwowy czy prywatny, w ostatnich latach pracę można dostać jedynie po protekcji. Ja pracuję w sektorze wymiaru sprawiedliwości. Pracę dostałam dzięki wstawiennictwu członka rodziny, ale utrzymałam sie na tej posadzie już dzięki wyłącznie sobie, swojej pracy. W ciągu tych lat zdążyłam awansować. Natomiast moja siostra pracuje u prywaciarza, lecz również po znajomości. Uważam, że teraz to rzadkość, gdy ktoś może z czystym sumieniem powiedzieć, że dostał pracę bez żadnej pomocy.
|
|
Jak można dostać pracę bez protekcji, gdy na jedno miejsce wolne przypada kilkunastu ( lub już nawet więcej ) chętnych? Jedyna alternatywa - to wyjechać do krewnych za granicę. Więc niech żyje Unia!!! Choć z tego co wiem to w Łomży krewni mieszkają przede wszystkim w USA.
|
|
Z teoretycznego punktu widzenia rekrutacja wśród znajomych jest znana i ma bardzo dużo zalet chociaż nie jest też pozbawiona wad. Ważne jest to co powiedziała Betti aby utrzymać się w pracy dzięki swojej pracy i umiejętnościom. Niestety nie zawsze tak jest.
|
|
Ja pracuję w adm, publicznej i tez się dostałem po zanjomości. Mało tego, jedna pracownica powiedziała mi wprost: "...wiesz na jakiej zasadzie są tu wszyscy zatrudnieni...?" Wy też wiecie :)) POZDRAWIAM wszystkich którzy nie maja znajomości.
|
|
Prawde mowiac z trwoga spogladam w przyszlosc... °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Pozdrawiam odważnych :) niewielu nas. A może skala problemu niewielka? ;)
|
|
Ja pracę znalazłem przeglądając ogłoszenie w Gazecie i sam się bardzo zdziwiłem gdy dowiedziałem się, że zostałem przyjęty (nawet znajomi pytali się czy po znajomości). Jestem zatrudniony przez warszawską firmę z branży IT. Z moich wcześniej doświadczeń to mogę powiedzieć tylko jedno: jeśli gdzieś w prasie zobaczycie że jakaś łomżyńska firma poszukuje pracownika nie łudźcie się, bo miejsce zostało zarezerwowane zanim ogłoszenie pojawiło się w prasie, a ono jest dopełnieniem samej formalności.
|
|
17 osób [plus minus jedna] dostało pracę w Łsm za kadencji prezesa który był a już nim nie jest. Można by to uznać za zwalczanie bezrobocia gdyby nie to, że ze starej ekipy tyle miało być wyrzuconych. Skończyło się w sumie na wyślizganiu konserwatorów z etatów spółdzielni. Także te 17 osób może byłemu prezesowi bardzo podziękować. W sumie nie wiem czy to dobrze czy źle bo cała poprzednia ekipa była przyjęta z koleji przez jeszcze wcześniejszego wieloletniego prezesa który wydawał się nienaruszalny a został jednak obalony przez człowieka którego potem obaliła kolejna ekipa.
|
|
O przepraszam pomyliłem się o dwie osoby. Za kadencji pana prezesa który nie jest już prezesem pojawiło się: w administracji nr3 - 2 osoby w administracji jantar - 2 osoby w administracji centrum - 2 osoby w biurze abc - 8 osób + 1 która już nie pracuje, czyli całkiem niezłe grono "fachowców" dodam tylko, że na zupełnie innych warunkach płacowych niz starzy pracownicy oraz oczywiście nieporównywalnie mniejszym zakresie obowiązków.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |