sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jaki linux na lapka

Witam
Mam zamiar zainstalowac linuksa na lapka tylko nie wiem jako dystrybucje zainstalowac zeby wsio dobrze chodzilo oto parametry lapka Amd turion 64 2.0GHZ 1gb ramu geforce Go 7300. I jakis programik zeby moc kopiowac i zapisywac zeczy pod linuksem na partycjach NTFS

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jaki linux na lapka

po pierwsze zrobiles blad kupujac lapa z procesorem AMD - powod ? zbyt szybkie nagrzewanie sie procesora ;) orientujesz sie w *nixach ? jestes laik czy zaawansowany ? przeszukaj forum troszku albo wejdz na jakilinux.org

Ubuntu, Mandriva lub Open SuSE

Tanie banery reklamowe - www.proprint-drukarnia.pl

Ubuntu lub OpenSUSE ew. Sabayon...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

mandriva suse jezeli jestes zaawansowany mozesz skompilowac sobie gentoo pod swoje parametry laptopa - wtedy bedzie smigal o wiele wiele szybciej od pozostalych nixow

duzy, glupoty piszesz. Turion jest calkiem w porzadku za swa cene. Wcale nie przegrzewa sie. Produ czerpie tez nie tak duzo. Takie problemy, to byl , ale z Athlonami.

Madriva to ****... już lepiej PCLinuxOS

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Mandriva odpowiednio skonfigurowana i nie zapieprzona niezle sie sprawdza. Kiedys uzywalem tylko Open Suse i jakims przypadkiem zainstalowalem mandrive i jest ok .

Tanie banery reklamowe - www.proprint-drukarnia.pl

Aco myslicie na polsko dystrybucje Aurox

Aurox chyba nie istnieje już... przynajmniej nic się tam nie dzieje od paru lat...

uzywalem kiedys Mandrivy (2006 i 2007 w wersjach PowerPack) i po osobistych prostych "poprawkach" sprawowała się świetnie. Później jednak zacząłem się bawić w OpenSuse i tak zostało.

Na lapku od samego początku mam OpenSUSE i nie narzekam. Ma pewne wady co do szybkości ale ma tez swoje atuty

zainstaluj sobie Mac'a.

żeby zainstalować MacOSXa pecet musi być wyposażony w bardzo charakterystyczny sprzęt...
poza tym to nielegalne i nie ma po co się w to bawić skoro jest Linux...

znacie jakis programik ze w linuksie bylo mozna robic wszystko na partycjach ntfs?? np kopiowac wklejac itp

owszem... jest w każdej nowszej dystrybucji...

nazywa się ntfs-3g...

duzy w Disneylandzie byłeś ... Myszke Miki widziałeś ;-))

apropo tematu żeby nie był off-topic; zawsze mozna sprawdzić jakąś dystrybucję Live odpalająca sie z CD

pozdrawiam

Nwebie dobrze napisales "jakąś" bo nie każda ma swój odpoweidnik w wersji live CD a szkoda

osobiście nie cierpię LiveCD... wolne to i nic się na tym nie da zrobić...

SomeOne masz racje, mi tam nie przeszkadza przy giga ramu ale i tam mam zainstalowanego linuxa na stacjonarce i laptopie

również nie pzepadam za LiveCD. O ile na lapku nie mam z nimi problemów bo mam 1GB tak na stacjonarnym gdzie jest tego tylko ćwiartka to z nowszymi wersjami bywają już lekkie "lagi"

no nie wiem... ja mam 1GB RAM i nadal nie lubię...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org