sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ubuntu w Łomży

Witam,
Dziś w zostawiłem w redakcji 4lomza.pl 10 oryginalnych płyt z Ubuntu (dystrybucja Linuksa).
O Ubuntu można poczytać na www.ubuntu.pl.

Polecam serdecznie - żeby obejrzeć i spróbować Ubuntu - nie trzeba go instalować na dysku. Wystarczy uruchomić komputer z otrzymanej płyty.

Nie stracisz w ten sposób swoich danych!

Wkrótce będzie dostawa większej ilości płyt.

Pamiętaj!!!

To jest legalny software i możesz legalnie pożyczyć/skopiować go koleżance/koledze.

PS. Niektóre płyty mają w środku naklejki Ubuntu :)

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ubuntu w Łomży

ja na tym pracuję, ale ciężko się przestawić z windowsa:(

napisze tak ja bylem zwolennikiem windy ale jak odpalilem ubuntu to opadla mi kopara -same pozytywy a jako ciekawostka mial sterowniki w sobie do tak egzotycznego urzadzenia jak klucz sagema do wi-fi od tpsa- szok:) bawie sie teraz tym systemem i mocno zaczynam sie zastanawiac po co mi winda!!!

pozdrawiam

winda do gier linux do pracy hehe :)

Żeby chociaż połowa tych "graczy" grała w oryginalne gry ;) i posiadała oryginalnego Windowsa.

R
-------------------

to już zależy od konkretnych ludzi, jak ktoś jest uczciwy kupi sobie oryginał

ja mam orginal XP :P:P:P

raver jesteś cienki jak polsilver, jeżeli mozna mówić o orgyinalnośi w twoim wykonaniu to jako prawdziwka

ciezko sie przestawić z Windy, ale to kwestia miesiąca, dwóch miesięcy... potem już człowiek nie chce wracać :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

mnie też brakowało z początku pewnych programów które miałem na windowsie.
Teraz jest odwrotnie. Brakuje mi tego w Windowsie co mam na Linuksie + inne "gratisy"

ehhh ja tez moge podrzuc plytki z ubuntu do redakcji :)) i nie tylko z ubuntu mam jeszcze przecież kubuntu, edubuntu i xubuntu :))

właśnie jestem po odpaleniu Live CD Ubuntu (ściągnąłem)... lekkie zniechęcenie bo nie wykryło mi myszki (!) i karty dźwiękowej....

nie znam się ale oczekiwałem po tym systemie, że jak uruchomię to będę mógł korzystać a tu lipa....

To dziwno bo powinno ładnie wszystko wykryć. Co nie zmienia faktu, że łubudu jest takie sobie :>

Look behind you! A three-headed monkey!

Troche dziwny ten topik. W koncu Ubuntu w Łomży na pewno jest juz jakis czas bo sporo osob ma neta, i dziwne ze oryginalne plyty zostawiles skoro kazdy moze sobie sciagnac wypalic i ma oryginal.

Ale te płyty pozostawione w 4lomza są z napisem "Certificated by Raver".
Ja polecam jeszcze doinstalować Beryla i mamy świetne środowisko.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

Beryl... hehehehehe

beryla już chyba nie ma... po połączeniu projektów to jest compiz...

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zwał jak zwał, trzeba mieć jednak w miarę dobrego kompa, żeby efektywnie korzystać z dobrodziejstw. No i jeszcze jest sporo błędów.

Look behind you! A three-headed monkey!

Aero Glass działa ładnie na GMA 950. Myślę, że z tym tez nie powinno być problemów, aczkolwiek jestem dopiero przed wypróbowaniem tego na wymienionym chipsecie.

Tommeknet, mysz Ci nie działa, bo masz radiową z tego co pamiętam. Zapytaj producenta czemu nie dołączył sterowników do twojej myszki.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

compiz/beryl ma dużo mniejsze wymagania niż Aero Glass... nie ma co tego w ogóle porównywać...

a myszka radiowa czy bluetooth?

myszkę mam bluetooth ale podczas odpalania działała... a kartę mam SB Audigy wiec powinno wykryc bez problemu

zgadza sie. mam Radeon Xpress200M. O Aero bez bawienia sie w rejestrze mogę zapomnieć a i to będzie ledwo działać. Podczas gdy 3D na Linuksie śmiga aż miło

myszka bluetooth to mały problem...
wpisujesz w konsoli
"sudo modprobe -v hci_usb bluetooth hidp l2cap" =>
"sudo /etc/rc.d/bluetooth start" => "sudo hcitool scan" co zwróci MAC address myszki => "sudo hidd --connect MAC-adres --server"

a z tą kartą to jest tak, że jak masz dwie karty muzyczne (jedna na płycie) to Ubuntu ustawia jako domyślną tą zintegrowaną... spróbuj przełączyć kabel głośnikowy do zintegrowanej, a myślę, że dźwięk będzie :)

ustawienie Audigy jako domyślnej to żaden problem... "sudo alsaconf"

Komunikat jest prosty.

Płyty są "ładniejsze" bo są tłoczone a nie nagrywane i są w ładnych "ubuntowych" opakowaniach i większość z nich ma dorzuconą naklejkę.

Macie inne distro na rozdanie - dorzućcie do tych co ja zostawiłem i napiszcie o tym.

R
-------------------

SaneOne, no z kombinowaniem miałem nadzieję że się obędę :) chciałem tylko zbaczyć jak działa.

Co do karty muzycznej masz rację - dzięki :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org