Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
„Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa” |
„Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa” - napisał Benedykt XVI w swoim testamencie duchowym. Co podaje KAI.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: „Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa” |
Jest to podsumowani dłuższego wywodu zmarłego Papieża - Często wydaje się, że nauka – z jednej strony nauki przyrodnicze, z drugiej badania historyczne (zwłaszcza egzegeza Pisma Świętego) – ma do zaoferowania niepodważalne spostrzeżenia, które są sprzeczne z wiarą katolicką. Byłem z daleka świadkiem zmian w naukach przyrodniczych i widziałem, jak rozpływały się pozorne pewniki sprzeczne z wiarą, okazywały się nie nauką, lecz interpretacjami filozoficznymi tylko pozornie należącymi do nauki – tak jak wiara, oczywiście w dialogu z naukami przyrodniczymi, uczyła się lepiej rozumieć granice zakresu swoich twierdzeń, a tym samym swoją rzeczywistą naturę. Od sześćdziesięciu lat towarzyszę drodze teologii, zwłaszcza biblistyki, i widziałem, jak wraz ze zmieniającymi się pokoleniami upadają pozornie niewzruszone tezy, które okazywały się jedynie hipotezami: pokolenie liberałów (Harnack, Jülicher itd.), pokolenie egzystencjalistów (Bultmann itd.), pokolenie marksistów. Widziałem i widzę, jak z plątaniny hipotez wyłonił się i na nowo wyłania racjonalność wiary. Jezus Chrystus jest naprawdę Drogą, Prawdą i Życiem – a Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Jego Ciałem.
|
|
Re: „Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa” |
tak tylko co znaczy ten kościół ? Jaki jest zakres tego nazwijmy to pojęcia? Kler katolicki całkowicie odpada. Chyba ,że przejdzie weryfikację. Tylko kto go zweryfikuje. Trzeba kościół katolicki od nowa budować follow me
|
|
@follow - nie martw się. Weryfikacja jest automatyczna. Każdy idzie za Bogiem albo za szatanem. Więc Chrystus, nie zaś komisja. Więc nawrócenie!
|
|
no jasne pierdu pierdu pierdu i będziemy mieli to co dzisiaj follow me
|
|
Kościół składa się z samych niedoskonałości, a tezy B.16 o racjonalizacji wiary dowodzą czegoś odwrotnego. Wszelka bowiem racjonalizacja to POtwierdzenie materialistycznej koncepcji rzeczywistości, to prymat praktyki nad wiarą, który wciąż się POtęguje. rudy błazen z druhem
|
|
Oto kolejne potwierdzenie - paplik płaskoziemcem. Jest. On odczłowiecza człowieka. Propaguje materializm.
|
|
dvpokrato, od kiedy religia jest tematem politycznym? To raz. A dwa, nie pisz o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia. nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.
|
|
To „ciało” śmierdzi truchłem….. urbi et orbi !
|
|
Z tego co pisze Stary Testament kanibalizm jest ZABRONIONY PRZEZ BOGA nawet w postaci symbolicznej ...
|
|
A jaki to ma związek z polityką? nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.
|
|
kartofel, to dla ciebie za trudne, nie zastanawiaj się, bo przegrzejesz sobie twój jedyny zwój mózgowy i dokonasz eutanazji
|
|
kościół to polityka, może wtedy gdy obrzezany jeszcze nie przybity bóg był małym pejsatym chłopczykiem to jeszcze nie tak ale już gdy w IV wieku kościół rzymsko-pedofilski stał się religią państwową to jest równacze że kościół to partia. -- „Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest...\" to prawda ale bez \"przy\" bo powinno być - Kościół, wszystkich swoich niedoskonałościach, jest winny wymordowywania całych cywilizacji w imię swojego wymawianiowego boga. - i do \"kartofel\" jeden zasadzony u ruskiej ziemi przez brata a drugi dogorywa ze zgniłą golenią, a zbiorów nadal nima
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |