środa, 18 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
„Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa”

„Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa” - napisał Benedykt XVI w swoim testamencie duchowym.
Co podaje KAI.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: „Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa”

Jest to podsumowani dłuższego wywodu zmarłego Papieża -
Często wydaje się, że nauka – z jednej strony nauki przyrodnicze, z drugiej badania historyczne (zwłaszcza egzegeza Pisma Świętego) – ma do zaoferowania niepodważalne spostrzeżenia, które są sprzeczne z wiarą katolicką. Byłem z daleka świadkiem zmian w naukach przyrodniczych i widziałem, jak rozpływały się pozorne pewniki sprzeczne z wiarą, okazywały się nie nauką, lecz interpretacjami filozoficznymi tylko pozornie należącymi do nauki – tak jak wiara, oczywiście w dialogu z naukami przyrodniczymi, uczyła się lepiej rozumieć granice zakresu swoich twierdzeń, a tym samym swoją rzeczywistą naturę. Od sześćdziesięciu lat towarzyszę drodze teologii, zwłaszcza biblistyki, i widziałem, jak wraz ze zmieniającymi się pokoleniami upadają pozornie niewzruszone tezy, które okazywały się jedynie hipotezami: pokolenie liberałów (Harnack, Jülicher itd.), pokolenie egzystencjalistów (Bultmann itd.), pokolenie marksistów.
Widziałem i widzę, jak z plątaniny hipotez wyłonił się i na nowo wyłania racjonalność wiary. Jezus Chrystus jest naprawdę Drogą, Prawdą i Życiem – a Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Jego Ciałem.

Re: „Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest naprawdę Ciałem Chrystusa”

tak tylko co znaczy ten kościół ? Jaki jest zakres tego nazwijmy to pojęcia? Kler katolicki całkowicie odpada. Chyba ,że przejdzie weryfikację. Tylko kto go zweryfikuje. Trzeba kościół katolicki od nowa budować

follow me

@follow - nie martw się. Weryfikacja jest automatyczna.
Każdy idzie za Bogiem albo za szatanem.
Więc Chrystus, nie zaś komisja.
Więc nawrócenie!

no jasne pierdu pierdu pierdu i będziemy mieli to co dzisiaj

follow me

Kościół składa się z samych niedoskonałości, a tezy B.16 o racjonalizacji wiary dowodzą czegoś odwrotnego. Wszelka bowiem racjonalizacja to POtwierdzenie materialistycznej koncepcji rzeczywistości, to prymat praktyki nad wiarą, który wciąż się POtęguje.

rudy błazen z druhem

Oto kolejne potwierdzenie - paplik płaskoziemcem. Jest.
On odczłowiecza człowieka.
Propaguje materializm.

dvpokrato, od kiedy religia jest tematem politycznym? To raz. A dwa, nie pisz o czymś, o czym nie masz zielonego pojęcia.

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

To „ciało” śmierdzi truchłem…..

urbi et orbi !

Z tego co pisze Stary Testament kanibalizm jest ZABRONIONY PRZEZ BOGA nawet w postaci symbolicznej ...

A jaki to ma związek z polityką?

nie karmię ruskich trolli, zwłaszcza faszysty dvpokraty.

kartofel, to dla ciebie za trudne, nie zastanawiaj się, bo przegrzejesz sobie twój jedyny zwój mózgowy i dokonasz eutanazji

kościół to polityka, może wtedy gdy obrzezany jeszcze nie przybity bóg był małym pejsatym chłopczykiem to jeszcze nie tak ale już gdy w IV wieku kościół rzymsko-pedofilski stał się religią państwową to jest równacze że kościół to partia.

--
„Kościół, przy wszystkich swoich niedoskonałościach, jest...\"

to prawda ale bez \"przy\" bo powinno być - Kościół, wszystkich swoich niedoskonałościach, jest winny wymordowywania całych cywilizacji w imię swojego wymawianiowego boga.

-
i do \"kartofel\" jeden zasadzony u ruskiej ziemi przez brata a drugi dogorywa ze zgniłą golenią, a zbiorów nadal nima

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org