Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS |
Dokąd sięgamy pamięcią, od powstania fortów w Piątnicy do dnia dzisiejszego, nikt nie wyjaśnił wszystkich ukrytych w nich tajemnic... Zwiedzając forty w ich obecnym stanie łatwo zauważamy, że brak tu kontynuacji podziemnych ciągów komunikacyjnych pomiędzy wszystkimi obiektami. Wydaje sie logicznym, że poterny powinny zapewniać funkcje operacyjne w dowodzeniu i bezpieczną łączność ze wszystkimi stanowiskami bojowymi. Były żołnierz 33 pułku piechoty z Łomży, który pełnił służbe wojskową w kompanii łączności stacjonującej w FORCIE II, obecnie mieszkaniec Piątnicy (prosi o anonimowość z obawy, że nie dotrzymuje tajemnicy wojskowej), twierdzi, że koszary ze wzgledu na bezpieczeństwo miały podziemne połączenia ze wszystkimi obiektami fortecznymi. I nie tylko, Fort II - jako centralny, w którym znajdowało się stanowisko dowodzenia przyczółkiem mostowym "Łomża" - był połączony podziemnymi korytarzami z fortami flankowymi, Fortem I i Fortem III. Osobiście miał on dostęp i przebywał w korytarzu biegnącym (pod drogą Łomża-Stawiski) do Fortu III. Z korytarza były wejścia do obszernych pomieszczeń - dwie kondygnacje w dół. Szczególnie w pamięci utkwiła mu duża sala odpraw służbowych. Były także magazyny broni i amunicji, a także sale żołnierskie do ukryć w przypadku oblężenia fortu i prawdopodobnie Zapasowe Stanowisko Dowodzenia (do którego nie miał dostępu). Z kolei są tacy mieszkańcy Łomży i Piątnicy, którzy świadczą, że ich dziadowie i pradziadowie twierdzili, że FORTY w Piątnicy są połączone tunelem, biegnącym pod Narwią, z MIASTEM Łomąa. A konkretnie - i tu istnieją dwie wersje: 1) z klasztorem Ojców Kapucynów lub 2) z kościołem popijarskim na skarpie przy ulicy Zjazd (obecnie stoi tam hotel "Polonez"). Takie rozwiązanie wydaje sie karkołomnym wykonawczo lecz jeśli się uwzgledni ówczesną myśl inżynierską - pionierską w Europie, której widocznym świadectwem są zachowane przez stulecie poterny i ściany doskonale zaizolowane, odwodnione i suche ze skuteczną wentylacją nawet obecnie... A także jeśli przypomnijmy fakt historyczny, że przecież pierwszą siedzibą Gubernatora Łomżyńskiego był klasztor OO. Kapucynów, zlikwidowany ukazem cara w drugiej połowie XIX wieku... Nieprawdopodobne staje się możliwym? A tak na marginesie innej już historii: w okresie miedzywojennym w budynku gimnazjum żeńskiego przy pl. Kościuszki w Łomży, w jego północnym szczycie znajdowały się drzwi do lochów prowadzących pod Nowy Rynek. Krążłyły opowieści, że podziemne chodniki ciągną się pod miastem do dawnego zamku a może aż za miasto do Starej Łomży i dalej do wczesno-średniowiecznego grodziska. Jest faktem z kolei, że podczas prac remontowych kamienicy przy ul. Dwornej pod potrójnym sklepieniem piwnicy natrafiono na podziemny korytarz ze ścianami wyłożonymi cegłą który na wysokości ul. Długiej został zasypany. Czy stanowiły jakikolwiek związek z fortami w Piątnicy i z planem, że Łomża miała być twierdzą? Co się działo z fortami w czasie działań wojennych a szczególnie po ich zakończeniu? Lata na przełomie 40-tych i 5O-tych owiane są tajemnicą. Czy to ówczesne tajne służby (NKWD lub UB) dokonały wysadzeń? W jakim celu likwidowano ewentualne przejścia, wejścia, chodniki? Co chciano ukryć?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji P |
Nie, Ultima mi nie podchodzi :) Miałem na myśli Ragnaroka, Lineage 2, Knight Online i jeszcze kilka innych. Poluje teraz na darmowy serwer FF XI, ale coś się doczekać nie mogę... Ty grasz w Ultime? Może coś co wymieniłem? Podaj serwer, grę i nick to może spotkamy się kiedyś na jakiejś bitwie lub w bardziej pokojowych okolicznościach :) Pozdrawiam :)
|
|
Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS |
To prawda, ale wymienione osiągnięcia nie są zasługą Kościoła! Mogę Ci podać miasta posiadające nieporównanie większy dorobek i nie mające nic wspólnego z Kościołem i mszami. Z tego nic nie wynika... i rada: uspokój się i potraktuj swoją wiarę bardziej intymnie.
|
|
Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS |
"NIE DO WIARY" - strefa 11 ( TVN)! A poważnie: znam zalane wodą i biegnącew dół chodniki fortów bo -jako młokos- łaziłem tam często. Są też poziomy z zarwanymi korytarzami. Niektóre bunkry wysadzono po wojnie odpalając zebrane tam niewypały i niewybuchy. Znajdowały się też w studzienkach i korytarzach chełmy i inne części uzbrojenia. Jest praca na temat fortów autorstwa Sienkiewicxa(imienia nie pamietam). To na razie tyle. Pozdrawiam ciekawskich.
|
|
Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji P |
JA myśle i moji ziomale że Łomża jest dobry miejscem na Lotnisko, ale kto to zrobi ??napewno nie miasto !!!!ale dobry pomysł...BArtez masz jakies jeszcze fajne pomysły ????
|
|
aaaa sa leki poprawiajace polska pisownie niechce nic mowiec ale jakiego wlanie pod tym komenta MrS heheh pozdro tak wogole dla niego :-C
|
|
No i się skasztanił... :)
|
|
Jakie korki??? Chyba chwilowe przestoje :), nie jest tak tragicznie. Jak to napisala Pasja: trzeba ruszyc glowko :) i po koreczku Zbych
|
|
Przez 24 na dobę można myć (myłem) już duużo wcześniej na myjni także bezstykowej na Piłsudskiego, niedaleko stacji paliw p. Kurpiewskiego.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |