piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS

Dokąd sięgamy pamięcią, od powstania fortów w Piątnicy do dnia dzisiejszego, nikt nie wyjaśnił wszystkich ukrytych w nich tajemnic...
Zwiedzając forty w ich obecnym stanie łatwo zauważamy, że brak tu kontynuacji podziemnych ciągów komunikacyjnych pomiędzy wszystkimi obiektami. Wydaje sie logicznym, że poterny powinny zapewniać funkcje operacyjne w dowodzeniu i bezpieczną łączność ze wszystkimi stanowiskami bojowymi.
Były żołnierz 33 pułku piechoty z Łomży, który pełnił służbe wojskową w kompanii łączności stacjonującej w FORCIE II, obecnie mieszkaniec Piątnicy (prosi o anonimowość z obawy, że nie dotrzymuje tajemnicy wojskowej), twierdzi, że koszary ze wzgledu na bezpieczeństwo miały podziemne połączenia ze wszystkimi obiektami fortecznymi. I nie tylko, Fort II - jako centralny, w którym znajdowało się stanowisko dowodzenia przyczółkiem mostowym "Łomża" - był połączony podziemnymi korytarzami z fortami flankowymi, Fortem I i Fortem III. Osobiście miał on dostęp i przebywał w korytarzu biegnącym (pod drogą Łomża-Stawiski) do Fortu III. Z korytarza były wejścia do obszernych pomieszczeń - dwie kondygnacje w dół. Szczególnie w pamięci utkwiła mu duża sala odpraw służbowych. Były także magazyny broni i amunicji, a także sale żołnierskie do ukryć w przypadku oblężenia fortu i prawdopodobnie Zapasowe Stanowisko Dowodzenia (do którego nie miał dostępu).

Z kolei są tacy mieszkańcy Łomży i Piątnicy, którzy świadczą, że ich dziadowie i pradziadowie twierdzili, że FORTY w Piątnicy są połączone tunelem, biegnącym pod Narwią, z MIASTEM Łomąa. A konkretnie - i tu istnieją dwie wersje: 1) z klasztorem Ojców Kapucynów lub 2) z kościołem popijarskim na skarpie przy ulicy Zjazd (obecnie stoi tam hotel "Polonez"). Takie rozwiązanie wydaje sie karkołomnym wykonawczo lecz jeśli się uwzgledni ówczesną myśl inżynierską - pionierską w Europie, której widocznym świadectwem są zachowane przez stulecie poterny i ściany doskonale zaizolowane, odwodnione i suche ze skuteczną wentylacją nawet obecnie...
A także jeśli przypomnijmy fakt historyczny, że przecież pierwszą siedzibą Gubernatora Łomżyńskiego był klasztor OO. Kapucynów, zlikwidowany ukazem cara w drugiej połowie XIX wieku...
Nieprawdopodobne staje się możliwym?

A tak na marginesie innej już historii: w okresie miedzywojennym w budynku gimnazjum żeńskiego przy pl. Kościuszki w Łomży, w jego północnym szczycie znajdowały się drzwi do lochów prowadzących pod Nowy Rynek. Krążłyły opowieści, że podziemne chodniki ciągną się pod miastem do dawnego zamku a może aż za miasto do Starej Łomży i dalej do wczesno-średniowiecznego grodziska. Jest faktem z kolei, że podczas prac remontowych kamienicy przy ul. Dwornej pod potrójnym sklepieniem piwnicy natrafiono na podziemny korytarz ze ścianami wyłożonymi cegłą który na wysokości ul. Długiej został zasypany. Czy stanowiły jakikolwiek związek z fortami w Piątnicy i z planem, że Łomża miała być twierdzą?

Co się działo z fortami w czasie działań wojennych a szczególnie po ich zakończeniu? Lata na przełomie 40-tych i 5O-tych owiane są tajemnicą. Czy to ówczesne tajne służby (NKWD lub UB) dokonały wysadzeń? W jakim celu likwidowano ewentualne przejścia, wejścia, chodniki?
Co chciano ukryć?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji P

Nie, Ultima mi nie podchodzi :) Miałem na myśli Ragnaroka, Lineage 2, Knight Online i jeszcze kilka innych. Poluje teraz na darmowy serwer FF XI, ale coś się doczekać nie mogę...
Ty grasz w Ultime? Może coś co wymieniłem? Podaj serwer, grę i nick to może spotkamy się kiedyś na jakiejś bitwie lub w bardziej pokojowych okolicznościach :) Pozdrawiam :)

Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS

To prawda, ale wymienione osiągnięcia nie są zasługą Kościoła! Mogę Ci podać miasta posiadające nieporównanie większy dorobek i nie mające nic wspólnego z Kościołem i mszami. Z tego nic nie wynika... i rada: uspokój się i potraktuj swoją wiarę bardziej intymnie.

Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji PiS

"NIE DO WIARY" - strefa 11 ( TVN)!
A poważnie: znam zalane wodą i biegnącew dół chodniki fortów bo -jako młokos- łaziłem tam często. Są też poziomy z zarwanymi korytarzami. Niektóre bunkry wysadzono po wojnie odpalając zebrane tam niewypały i niewybuchy. Znajdowały się też w studzienkach i korytarzach chełmy i inne części uzbrojenia. Jest praca na temat fortów autorstwa Sienkiewicxa(imienia nie pamietam). To na razie tyle. Pozdrawiam ciekawskich.

Re: Andrzej Lepper na prezydenta jako przeciwwaga dla tej egzotycznej koalicji P

JA myśle i moji ziomale że Łomża jest dobry miejscem na Lotnisko, ale kto to zrobi ??napewno nie miasto !!!!ale dobry pomysł...BArtez masz jakies jeszcze fajne pomysły ????

aaaa sa leki poprawiajace polska pisownie niechce nic mowiec ale jakiego wlanie pod tym komenta MrS heheh pozdro tak wogole dla niego

:-C

No i się skasztanił... :)

Jakie korki??? Chyba chwilowe przestoje :), nie jest tak tragicznie. Jak to napisala Pasja: trzeba ruszyc glowko :) i po koreczku

Zbych

Przez 24 na dobę można myć (myłem) już duużo wcześniej na myjni także bezstykowej na Piłsudskiego, niedaleko stacji paliw p. Kurpiewskiego.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org