niedziela, 15 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Najwierniejszy ZAGORZAŁY KIBIC ŁKSu

A ja z kolei stwierdzam, że kacz ... 'dobrze gada - dać mu ...' :D.

Rzeczywiście taka orkiestra nie tylko istniała przy 'Drzewnej', ale śmiem twierdzić, że nawet była w tamtych czasach chlubą naszego miasta. Nie było wtedy nawet mowy o jakiejś akademi lub ważniejszej uroczystowści w Łomży, żeby ta orkiestra takowej nie 'okrasiła' przynajmniej Mazurkiem, albo i ... Miedzynarodówką. Taaak, tak ... Miedzynarodówką!

Ale chyba już najważniejszym wydarzeniem tamtych lat był ten obowiązkowy dla wszystkich pochód pierwszomajowy - zawsze z orkiestrą Drzewnej na czele, oczywiście.

Zgadza się - kapelmistrzem tej orkiestry podczas całego jej istnienia był własnie ś.p. Pan Markwart - nota bene, zasłużony kapelmistrz z przedwojennej polskiej Kawalerii (jesli mnie pamięć nie myli).

Nie zanudzając potwierdzam, że członkami orkiestry byli wyłącznie uczniowie wyżej wymienionych szkół Drzewnej i chyba bez wyjątku kompletni amatorzy kształceni 'od zera' przez Pana Markwarta w arkanach tego specyficznego rodzaju muzyki.

Śmiem też twierdzić, że repertuar tej orkiestry był na dość wysokim poziomie, a także dość bogaty i zróżnicowany, bo oprócz już tych 'obowiązkowych' marszów i Hymnu, orkiestra potrafiła odpalić kilka walczyków ('Na falach Dunaju', 'Na falach wód' ...), mazurków, oberka i nawet jedną lub dwie poleczki ('Husia Siusia' - tak coś mi się tu kojarzy ..:D).

I jeszcze mała anegdotka - pewnego razu, kiedy to ta orkiestra została zaproszona by dodać powagi obrządkowi pogrzebowemu jednego z uczniów Metalówki (który tragicznie utonął w Narwi i nota bene, był bliskm mi kolegą z internatu), nagle nastąpiła mała konsternacja. Otóż okazało się, że w repertuarze nie ma żadnego marsza żałobnego i nie było już czasu i mowy o nauce jakiegoś całkiem nowego utworu. Jednak i z tym problemem ten stary wyga, Pan Markwart, potrafił sobie poradzić. On wtedy po prostu polecił grać jeden ze znanych orkiestrze marszow ... w zwolnionym tempie ('na pół tempa'), no i po kilku próbach ... był już marsz żałobny ..:D.

A skąd ta ma wiedza - ktoś może zapytać? Ależ to... przecież 'inteligentni uczniowie sami mogą tu sobie dośpiewać' - jak to pouczał nas nasz nauczyciel polskiego, Pan Jan Dembowski.

Jakże byłem zawiedziony, kiedy po kilkunastu latach (w latach 70-tych) ponownie odwiedzając mą alma mater dowiedziałem się, że po śmierci Pana Markwarta nasza szkolna orkiestra dęta już 'no more', a instrumenty zostały przekazane miejscowej jednostce Straży Pożarnej.

O! - w dowód jeszcze, że nic tu nie ściemniam, załączam kilka (niestety już wyblakłych) fotek. A nuż ktoś się tam odnajdzie?

Pozdrawiam, wychu

http://picasaweb.google.com/zalomza/SzkolnaOrkiestraDeta?authkey=tH1pyLcUB4Q

!!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Najwierniejszy ZAGORZAŁY KIBIC ŁKSu

Treść jest ukryta

Treść jest ukryta

to w necie bylo...

Ę.Ą.

szczerze mowiac nie cierpie kotow , taka lachudra sie przyplatala -zal wygnac! ale po jego wizytach czyje koci fetor chociaz co niektorzy nazywaja to aromatem :))) .Licze ,że ktos podpowie ktory lekarz w Lomzy dokona kastracji?

eee alicja nie bardzo no co ale moze tanio

Enya, od kiedy to wskaźnik gazu działa poprawnie? Nie ma jeszcze takiego czujnika, co by nie zwariował i wskazywał dokładne pomiary. A co do samej obsługi, to jest taka zasada, że najpierw trzeba zadzwonić i się umówić, a dopiero potem przyjechać, bo tak na chybcika od ręki nie ma szans załatwić, bo jest pełno montaży, a i regulacje, przeglądy i inne wychodzą w trakcie i to również poumawiane.

Gaz zakładałem w 2 autach, zero problemów i jak do tej pory wszystko gra. Tak samo jak u znajomych którzy u nich zakładali. Z resztą, oni mają swoją renomę, na którą zapracowali przez dobre ponad 10lat (najdłużej się utrzymali i utrzymują) i nikt tutaj reklamy im robić nie musi.

hehehehheh, ale niektorzy maja pojecie. Jesli chodzi o prefabrykowana plyte zelbetowa, to ona sie praktycznie niczym nie rozni od zbrojonego betonu lanego (czyli tak jak sie robi sufity w domach. Z elementow prefabrykowanych jest o wiele szybciej, dlatego to ma zastosowanie w budynkach wielorodzinnych.
apropo: budownictwo to bardzo ciekawa dziedzina proponuje troszke poczytac

Ę.Ą.

Dziwne, temat założony 13:06 a tu fachowca od wszystkiego Jana S. jeszcze nie ma.

buahahha, foto tragedia i nie wiedzialem ze jak sie ma 120cm wzrostu to tez mozna na miss startowac buahaha

Powiększenie jestem za mysle ze łomża dużo zyska fakt gimny straca ale miasto wazniejsze:P

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org