poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Uwaga lokalni przedsiebiorcy

Chciałem nawi±zać do wypowiedzi Pana prof. z Wyższej Szkoły Agrobiznesu, któr± obejrzałem w telewizji lokalnej. Audycja dotyczyła problemów dotyczacych bezrobocia w Łomży.
1. Chwalił się, że "odci±żył" RUP z 400 osób, które ucz± sie u niego na studiach dziennych.
Czy ucz± sie oni za darmo? Chyba nie.
Co zrobić z tymi ludĽmi jak skończ± studia, może tuutaj znajdzie jaki¶ cudowny lek? Chyba tak, mog± zacz±ć studia podyplomowe (płatne) i znowu na jaki¶ rok spokój, potem z innego kierunku itd. PYTAM CZY TO JEST ROZWIˇZANIE PROBLEMU BEZROBOCIA?
2. Namawiał do popierania lokalnej przedsiębiorczo¶ci, kupowania i korzystania z usług łomżyńskijch firm.
Czy sam to robi? chyba nie, przetarg na sprzęt komputerowy wygrało ZETO BIAŁYSTOK (Prawdziwa Łomżyńska FIRMA) BRAWO!
Czy wykładowcy s± z Łomży? Wszyscy przyjeĽdżaj± z poza Łomży, odwalaj± pańszczyznę i wyjeżdżaj±, PRAWDZIWI ŁOMŻYNIACY!
A swoj± drog± to redaktorzy z TV ŁOMŻA, powinni przeprowadzić prawdziwy wywiad, a nie przy braku tematów do swojego programu bior± wszystko boj±c się, poruszyć jaki¶ temat, bo wtedy nie mieliby co puszczać w swoim programie?
Pozdrawiam wszystkich prawdziwych łomżyniaków, którzy maj±c kontakt z Panem profesorem niech zapytaj± o wspieranie lokalnej przedsiębiorczo¶ci, ale w czynach, a nie słowach.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Uwaga lokalni przedsiebiorcy

Drogi przedmówco
Z Twojej wypowiedzi przebija wiele goryczy odczuwanej przez młodych Łomżyniaków. Wasza sytuacja jest tak dramatyczna, a presja egzystencjalna tak silna, że często zakłócaj± one orientację w naszych realiach i kieruj± pretensję pod niewła¶ciwym adresem. NIe zamierzam odnosić się do Twoich ocen Twojej uczelni - rozumiem, ze masz powody by sadzić wedle własnych kryteriów. Jednak nie uczelnia - ta, czy inna - jest odpowiedzialna za brak ruchu gospodarczego. ¦miem twierdzić, że WSA odgrywa w tej mierze rolę, której jeszcze nie potrafimy docenić. Z założenia przygotowuje przecież ludzi, na ile to obecnie możliwe, do aktywno¶ci specyficznej i przyszło¶ciowej dla naszego regionu, lecz nie ona może zainicjować tworzenie nowego zatrudnienia. Może stanowić doskonał± platformę "produkcji" pomysłów i po¶rednictwa w tworzeniu dla nich wsparcia, ale do tego potrzebne jest zainteresowanie lokalnego i zewnętrznego kapitału, ale przede wszystkim ¶miałe my¶lenie i działanie ¶rodowiska samorz±dowego. Dominuje tam, niestety, strategia strusia, przejawiaj±ca się BRAKIEM JAKIEGOKOLWIEK DZIAŁANIA I INICJATYWY. Oczekuje się tego - zupełnie bezzasadnie- od Urzędu Pracy, uczelni czy biznesu. Bez zmiany tego nastawienia rzeczywi¶cie uczelnie będ± przechowalni± bezrobotnych.

Drogi Tadeuszu.
Nie wiem czy zrozumiałe¶ mój tekst.
nie mam pretensji za sytuację gospodarcz± w mie¶cie do uczelni, a chodzi mi tylko o fakt, że mówi się co innego, a robi się co innego i to dotyczy konkretnie Pana prof. Niech kupuje gdzie chce i kiedy chce, ale niech nie mówi o wpieraniu lokalnej przediębiorczo¶ci i wtedy będzie OK.
A z drugiej strony my¶lę, żeby¶ nie załatwiał swojej kampani wyborczej swoj± odpowiedzi± na list, ale byłoby lepiej żeby¶ zapytał Pana profesora o problemy wymienione w moim li¶cie, czyli zacznij w kampani załatwiać konkrety.
Pozdrawiam.
Prawdziwy Łomżyniak

Szanowny Kolego Ł..

Jeżeli wypowiedĽ w poruszonej przez Ciebie sprawie odbierasz jako kampanię, trudno będzie nawi±zać prawdziw± rozmowę. Przytaczam więc fragment :
"Co zrobić z tymi ludĽmi jak skończ± studia, może tuutaj znajdzie jaki¶ cudowny lek? Chyba tak, mog± zacz±ć studia podyplomowe (płatne) i znowu na jaki¶ rok spokój, potem z innego kierunku itd. PYTAM CZY TO JEST ROZWIˇZANIE PROBLEMU BEZROBOCIA?"

Moja uwaga odnosi się do tego fragmentu i chyba jasno artykułuję niektóre warunki brzegowe skutecznego ograniczania tegoż bezrobocia ( jest ich przecież znacznie więcej).
Problem zakupów to całkiem inna sprawa i bez znajomo¶ci konkretów nie o¶mielę się do niego odnosić. Id±c tropem Twojej sugestii byłbym zmuszony pytać każdego, gdzie robi zakupy, a może i według tego kryterium warto¶ciować. NIe jestem aż takim antyglobalist±, choć odczucia mam podobne do Twoich. Musi być jednak odpowiednie pole do wolno¶ci decyzji, również gospodarczych i nie mozna w nie ingerować.
Cytowany Pan Profesor ( jeżeli chodzi tu o Rektora) ma talent do mówienia zabawnych rzeczy i trochę w tej kategorii odbieram cał± tę sprawę. Oczywi¶cie, masz słuszno¶ć w swoich uwagach, ale istniej± i inne punkty widzenia. Nie ulega przecież w±tpliwosci, że WSA faktycznie nasz± przedsiębiorczo¶ć wspiera i rozwija - z wyj±tkami potwierdzajacymi tę zasadę.

o jakiego Prof. chodzi ?

JaGieL

z WSA.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org