poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Każdy sprawdzi, gdzie znika jego czynsz

Koniec z proszeniem prezesa o wyliczenie, gdzie znika nasz czynsz. Od sierpnia wchodzi w życie prawo, które sprawi, że każdy lokator będzie mógł sprawdzić, jak spółdzielnia mieszkaniowa wydaje jego pieniądze. Jeśli odmówi, zapłaci zapłaci 5 tys. zł kary.

Ile każdego z lokatorów kosztuje woda zużywana do podlewania trawników, ile z jego pieniędzy wydano na pomalowanie klatki schodowej, wymianę żarówek na korytarzu, naprawę dachu czy zatrudnienie ochrony osiedla? Wielu z nas o takie informacje długo musi prosić władze spółdzielni, choć przecież utrzymywana jest ona z jego czynszu.

Od sierpnia każdy będzie miał prawo w każdej chwili się tego dowiedzieć. Bo wtedy wchodzi w życie nowe prawo spółdzielcze, które zobowiązuje władze do sporządzania na bieżąco dokładnych zestawień finansowych dla każdego, kto płaci czynsz - pisze "Gazeta Prawna".

Mało tego, w ustawie zapisano, że lokator będzie mógł dowiedzieć się nie tylko, na co wydawane są jego pieniądze, ale też sprawdzić wszystkie rachunki, które spółdzielnia płaci np. elektrowni, wodociągom, gazowni czy telekomunikacji. Otrzyma też prawo wglądu do umów zawieranych np. z firmami ochroniarskimi, sprzątającymi czy usługowymi, zatrudnianymi przez spółdzielnię.

Mieszkańcy już się cieszą, a władze spółdzielni załamują ręce. Tłumaczą, że zrobienie takich zestawień zabierać będzie mnóstwo czasu, nie zdążą z nimi do 1 sierpnia. Tyle tylko, że jeśli nie pokażą nam dokumentów, grozi im 5 tys. zł kary.

za http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=51123----------------------- bardzo dobra wiadomosc a zwlaszcza gdy podliczany jest budzet w Spoldzielni!

bagrmosen

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Każdy sprawdzi, gdzie znika jego czynsz

hehe będę jednym z pierwszych ciekawskich:) bo nie mam zielonego pojęcia co się dzieje w perspektywie-choćby z ciekawości ale chciałbym wiedzieć:) no i ciekawe co zrobią urzędasy w razie 5 kafli kary? za co będą chcieli podnieść?

bigi2004

big2004: wiesz co zrobią urzędasy aby nie zapłacić 5.000 kary??
1. Nic nie zrobią, tylko zapłacą te 5 tys. Przecież nie zapłacą z własnej kieszenier tylko Twojej.
2. Zatrudnią kilka panienek za 5 tys zł i będą na bieżącą robić mnóstwo zestawień ręcznie - z Twojej kieszeni.
3. Za x krotność 5 tys. kupią dedykowane oprogramowanie, które będzie generować wszystkie niezbędne opracowania i zestawienia. Oczywiście za kasę z Twojej kieszeni.
I co - zatkało kakao ??
Czy do Was nie dociera, że cokolwiek zrobią to nikt nie wyciągnie na to kasy z dotacji czy prywatnych funduszy?!! Wszystko pokryjecie sami! big2004 i Halina - ciekawość będzie drogo kosztować, hehehe !

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

Mimo wszystko warto być ciekawym.Uwazam ze kara jest stanowczo mała i moze powodować ucieczki w nią.)

Na to czekałem , dość spółdzielnianych tajemnic, przecież to nasza kasa i mamy prawo wiedzieć gdzie idą pieniądze, kto i w jakim celu jest sponsorowany. A nie jak do tej pory prezes spółdziekni to , prezes tamto a prezes spółdzielni to pracownik najemny , który za nasze pieniądze ma dbać aby nam sie dobrze i tanio mieszkało.
Halinka dobra wiadomość , humor się poprawił

DiDi

peter-nie odnos rozporzadzenia do mnie osobiscie :-)))))))ja jego nie wydalam! Zastanow sie dobrzeee ,co się dzieje? Spoldzielczosc zawsze się zastawiala swoimi przepisami!!!!!!!!!!!!!!!! ;))))) a jak swoje dziala ?))))) (bez komentarza) KONTROLA MUSI BYC!!!!!!!!!!!!!!!

bagrmosen

ale majówe na strzelnicy zrobi.))).
Ciekawe czy ze swojego zrobi.))))))))

I bardzo dobrze, kontrola musi byc. A do tej pory to kazdy placil i nie wiedzial za co. Teraz bedzie mozna to sprawdzic.
Mnie ostatnio zastanowila chocby taka glupota: spoldzielnia zbierala podpisy, czy za doplata do czynszu mieszkancy chca, aby sprzatana byla klatka schodowa. O ile pamietam podpisujac liste, wiekszosc byla na nie. Ostatnio dostaje rachuneczek i co widze? Oplata za sprzatanie. No zalozmy, ze cos mi sie pomylilo...
Ale np. juz po pobieznych wyliczeniach wyszlo mi, ze za sprzataczke na pelnym etacie spoldzielnia zainkasuje ok. 3000-4000 zl. A ile zaplaca takiej sprzataczce? I mnozac to przez iles zatrudnionych wyjdzie jakas tam sumka, ktora placimy tak naprawde nie wiadomo czemu. Dlatego chcialbym miec mozliwosc wgladu w takie rzeczy, chocby zeby sie przekonac, ze nie mam racji.

To tak samo jak pobieranie opłat za konserwację domofonu w nowych blokach w jednej ze spółdzielni. Przeciez po pierwsze jeśli firma zakładała domofony to pewnie przez jakiś okres czasu są na gwarancji, więc i naprawy ewentualne będą w ramach tejże, po drugie eksploatacja tego domofonu w nowych blokach nie prowadzi do jego notorycznego psucia się, a opłata pobierana od mieszkańców (wszystkich razem) jest niewspólmierna z tymi kosztami, więc na co idą narazie te pieniążki?

Dran co Ty pierdolisz opłata za sprzątanie od jednego mieszkania to 6.00 PLN wiec za blok 50 mieszkaniowy miesięcznie to 300,00 PLN Chyba zera Ci sie pojebały

alvaro50 czy Ty masz problem z mysleniem? Napisalem *****, ze za sprzataczke na pelnym etacie tyle z grubsza wychodzi. Masz racje, za blok 50 mieszkaniowy wyjdzie 300zl. A teraz przelicz sobie ile ona godzin miesiecznie spedzi na sprzataniu jednego bloku i przemnoz to tak, zeby dobic do pelnego etatu... No chyba, ze pozamiatanie klatki zajmuje caly dzien. Jakby nie liczyc, wychodzi wiecej niz dostanie sprzataczka. A to tylko przyklad, zreszta jak napisalem dobrze, ze bedzie wglad, chocby po to, zeby w razie watpliwosci mozna je bylo rozwiac i sie nie denerwowac.

Czy Polacy są przekonani, że wszyscy zawsze ich oszukują ?? Znane jest przeświadczenie, że złodziej zawsze jest nieufny.

ADALL

Dran problemy z myśleniem to masz ty chłopie Żeby zarobić netto 700 PLN najbniższego wynagrodzenia sprzataczka musi zarobic brutto 1300 PLN Sredniej wielkosci blok to 40 mieszkan x 6 PLN daje 240 PLN brutto
1300 / 240 daje 5.5 budynku dziennie do wysprzatania Myslisz ze to tak łatwo ? Próbowałeś ? Od 700 PLN odejmij jeszcze koszty w postaci chociazby detergentów niezbędnych do pracy, mopow i innych kosztów
jak nie masz chlopie pojecia o temacie to sie zamknij albo skoro tak dobrze zarabiaja sprzataczki w spoldzielniach to sam sie tam zatrudnij !!

Tak ADALL wszyscy kradna, moze niektorzy sie po prostu zastanawiaja skad sie biora ciagle podwyzki itd. Nie kazdy moze sie nie liczyc z pieniedzmi niestety.

alvaro50 moze troche kultury palancie i czytaj ze zrozumieniem. Napisalem wlasnie ze spoldzielnia inkasuje wiecej niz zarabia sprzataczka, a nie ze sprzataczka tyle zarobi. Po drugie to 700zl na reke, to w tej chwili koszt dla pracodawcy 1130zl a nie 1300 chyba?
Mialem wlasnie napisac, ze nie doliczylem kosztow detergentow i sie pomylilem, ale z twojej wypowiedzi wynika, ze za to placi sprzataczka? No to super, pogratulowac...
Przeliczaj tez na klatki schodowe, a nie ilosc mieszkan. Bo na 1 klatce bedzie 10 mieszkan, a na drugiej 15. Poczatkowo zalozylem mniejsza liczbe sprzatan w miesiacu, dlatego mi suma wyszla wyzsza. Ale tak czy inaczej liczac srednio godzine na posprzatanie klatki, to ponizej 2000zl raczej spoldzielnia nie zainkasuje. Skoro sprzataczka dostanie z tego 1130zl, czy nawet 1300 jak piszesz, to i tak zostaje troche wiecej.

Dran kultury to tobie brakuje cwelu Wlasnie przeliczanie na mieszkania jest wlasciwe bo od mieszkania a nie od klatki jest 6 PLN po drugie to nie spoldzielnia rozlicza sie ze sprzataczkami tylko prywatna firma ktora te sprzataczki zatrudnia a z kolei z ta firma rozlicza sie spoldzielnia Brak ci podstawowej wiedzy a madrzysz sie jakbys wszystkie rozumy pozjadal

NARA

Tak, wlasnie widac jak z postu na post wspinasz sie na jej wyzyny. A cwela szukasz, to spojrz w lustro. Juz wczesniej napisalem, ze to dobrze ze bedzie mozliwosc wlgadu, zeby moc rozwiac chocby takie watpliwosci.
Koncze dyskusje z toba, bo nie bede sie dluzej znizal do twojego poziomu wypowiedzi prostaku.

mozliwość wgladu jest juz od dawna nikt tam nie ma tajemnic wiem bo sam z sasiadami 3 lata temu wyjasnialem niejasnosci dotyczace niektórych spraw Mielismy wglad we wszystkie dokumenty ktore nas interesowaly Pierwszy buraku nazwales mnie palantem stad moja riposta Na tym koncze

NARA

Spojrz na swojego pierwszego posta i na kolejnego, w ktorym kazesz mi sie zamknac, moze w domu tak z rodzina rozmawiasz na codzien, ja tam sobie nie zycze.

ALWARO 50 - amancie z lat 50-60 wiecej kultury ! -------------- CHAMSTWO KOMUNISTYCZNE I SLOMA Z BUTOW TOBIE WYSTAJE!!!!!!!!!!!!!!! jeszcze troche to wyznasz , ze jezdziles "kulakow" niszczyc w KBW , dla nie wtajemniczonych (Korpus Biezpieczenstwa Wewnetrznego) byles a tak naprawde = to nie masz sie na kim wyżyc i szukasz ofiary! Polecam psychologa.)))))

bagrmosen

HE HE HE rozbawiłaś mnie halina ("wszechwiedząca" zapatrzona w swoją wątpliwą inteligencję, nienawistna, złośliwa babo) - uczę się od ciebie podejścia do życia, dobrze mi wychodzi ? tylko czekać jak uczeń mistrza przerośnie HE HE HE

NARA

sprzataczka u jednej pani która prowadzi firme sprzatająca na miesiąc zarabia 500 zł na cały etat a ma do sprzątnięcia 32 klatki to jest około 300 mieszkań 300 x 6 zł =1800 zł i kto tu zarabia jak ma ta pani 5 sprzataczek
5 x 1300= 6500 bez pracy odliczyc srodki czystości za 500 zł to 6000

alwaro ----widac ,że moje riposty sa celne i na temat, kiedy wywołuja u ciebie ślinotok.

bagrmosen

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org