wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
lornetka

chce kupic lornetke...ale nie znam ustawien, ktore bylyby najlepsze... np 10 -90 x 80 to 90 powiekszenie...80 to srednica soczewki i 10 to pole widzenia...1000 m

ale jak to sie odbija na jakosci i uzytkowaniu sprzetu...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: lornetka

Ja używam 25x60 i jak najbardziej mi to odpowiada :)
Jak masz wybór to wybieraj lornetkę z takim kolorem szkła:

http://img522.imageshack.us/img522/1967/picture1bn0.jpg

Wtedy jest lepsza widoczność w nocy.

no mi chodzi o lornetke z wiekszym zblizeniem... 60 to troche za malo:) minimalnie to 80 :)

a szklo to nie patrz na kolor...bo to chyba bardziej zalezy od jakosci i wykonania ...a kolor to na sam koniec:)

hehe jak tam chcesz.
Wiesz ja wiem co mówie.
A co ty chcesz obserwować??
Jeżeli tylko tak do popatrzenia albo podglądania kogoś lub czegoś to 25x60 styka.
Ja używam swojej jak to by powiedzieć hm...w otwartym polu :P

mieszkam na poludniu i mam piekny widok z okna w postaci pól i lasow i jest troche daleko...obserwowalem na 60 i troche za malo jak na moje potrzeby

kup lunete :P

http://www.gra.lucgor.info/index.php?u=673

Damian14 napisał(a):

> http://www.gra.lucgor.info/index.php?u=673

i co w zwiazku z tym? czy to jest do tematu? nie wydaje mi sie...

polecam lornetki firm Zeiss, Svarowski i Leica,
parametry należy dobrac indywidualnie.
Biernaczęto dobrze Ci doradza, jak taka odległość, to luneta na statywie.

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

*Swarovski

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Przyznam jak czytam, że ktoś ma lornetkę 10-90x80, to zastanawiam się, czy wie co pisze, czy kupił podróbę, jakich na łomżyńskim i nie tylko rynku pełno.

Wystarczy przecież wejść w dowolny serwis o sprzęcie optycznym i wiadomo w jakim zakresie produkowane są lornetki. Górna granica powiększania/zbliżenia sięga 25-30x. Po tym zakresie produkuje się lunety, na ogół ze statywem, bo drżenie rąk unimożliwia dobra obserwację.

Podana lornetka, to jak sprawdziłem szeroko znana na m.in. allegro chińska podróba sprzedawana po ok. 130zł.
Wpisz w wyszukiwarkę lornetka 10-90x80, a pojawi się cały wysyp takiego "sprzętu". Faktycznie ma ona zbliżenie ok. 12-15x, a napisy to chwyt dla zielonych gości. Po łomżyńskich ulicach spotyka się czasem ludzi sprzedajacych "okazyjnie" podobne wynalazki, po 20-30 zł. Mają napisy np.20x60 lub 30x80. Na ogół pomarańczowe soczewki. Na rynku z barachłem przy PKSie jest czasem tych podróbek sporo, a i ceny, bujanie klientów na całego.
Pozdrawiam!
Masz tanią podróbkę z Chin, oni podrabiają nawet lornetki rosyjskie, nie mówiąc o zachodnich. Najtańsze są oryginalne rosyjskie, ale ciężko je dostać. Reszta droższa, a ceny zależą od firmy i zbliżenia.

Człowieku nawet przez podróbę taką właśnie jak piszesz z pomarańczowymi szkłami bardzo dobrze widać.
Bujanie klientów na całego?? hhehe
Jak sie dasz w konia robić to pewnie,że facet ci sprzeda drożej.

Miałam dwie lornetki -podróbki właśnie z charakterystycznymi pomarańczowymi szkłami.

Pierwsza kupiona za 15zł RUSSIA 25x60, gumowana, na prawym oklarze niby siateczka wojskowa. Faktyczne jej powiększenie to 12x. Trudno ustawić ostrość w prawym okulrze, to mają wszyscy, a pełno ich w Łomży sprzedawano. Zmienia trochę barwy, ale jak ktoś innej na oczy nie używał to i ta go zachwyci. Mocno czuć od niej gumą trzeba, wietrzyć, a i to niewiele daje. Chińska podróbka, taka jakość.

Druga mniejsza tej samej "produkcji", ma bardzo małą głębię ostrości.
Porównania z oryginalnymi rosyjskimi żadna nie wytrzymuje.

Ale na rynku wciska się takie podróbki, bo przeważnie chodzący tam klient nie widział na oczy oryginałów, nie wie gdzie kupić, albo myśli, że tu taniej.

moze jednak jak bede w niemczech to kupie cos lepszego:)

Nie wiem , czy zdajesz sobie sprawe ile te cos lepszego kosztuje.:)
I przy tej okazji przekonasz sie jak w Polsce jest dobrze.
Chcesz kupic lornetke niby banał. A zauważ czy kiedykolwiek pracując w Polsce mozesz sobie kupić lornetke Leica , Swarovski lub Zeis i to obojętnie którą. A w nich naprawdę widac uwierz mi. Taka przepaśc dzieli nas w wielu obszarach. Żyjąc, a raczej pracując w Polsce jesteśmy skazani na chińskie podróbki.

leica nie tylko ma dobre lornetki...obiektywy w aparatach sa super...nawet teraz montowane w nowych lustrzankach....carl zeiss tez ...montowane w telefonach nikia seria N ...
chodzilo wam o lunete czy teleskop? ja potrzebuje bardziej czegos mobilnego...cos co mozna przeniesc...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org