wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
nieuczciwi pracodawcy znacie takich ktorzy oszukuja pracownika???

Ja mogę podać nazwę firmy która zatrudnia młodych ludzi nie podpisując umowy, po czym "wyrzuca" ich nie wypłacając wszystkich pieniędzy!!!!

:-)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: nieuczciwi pracodawcy znacie takich ktorzy oszukuja pracownika???

Cygan to podaj śmiało na co czekasz ? Pozatym że napiszesz powinieneś się przejść lub zadzwonić do Państwowej Inspekcji Pracy. Takich cwaniaczków powinni karać wysokimi karami. jestem za.

...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...

Firma budowlana "..." z Łomży

No proszę, i napewno już Ci lżej na duszy... Widzisz jakie to proste. Długo robiłeś tam za free ? Młody jesteś jeszcze sie nauczysz życia...

a ja pamietam jak jeszcze roku temu istniala firma InterConsulting. Nie wiem czy jeszcze sa na rynku ale ostro krecili

Znam tez firmę,w której pracował mój chłopak,nie dość,ze musiał zostawac po godzinach np pracował prawidłowo do godz 22-a musiał zostac rozładować samochód do godziny 2 w nocy to dostał marne grosze,za które mozna oplaciuc tylko czynsz w bloku mniej wiecej 250 zł za miesiac pracy.Podaje śmiało.Firma PIANPOL i nie polecam nikomu pracy w tej firmie.

Sory zapomniałam napisać,ze oczywiscie ten pracowadca tez nie podpisuje umowy-kombinuje na różne sposoby.

czyli wychodzi klasa naszych lokalnych slynnych biznesmenow:( tv radio itd. szkoda gadac:(

Dokładnie doctorr masz rację-a udaja takich dobrych....a szkoda gadać:)doctorr napisał(a):

A co niedziela w kościele na peirwszej ławce udają wielkich katolików. Ludzie za niewolników u nich robią. Dla księdza idzie dola to i na kazaniu pochwali że pan biznesmen taki dobry....

nie jesteście sprawiedliwi ani obiektywni, a moze popiszmy odwrotnie np: "Nieuczciwi pracownicy, znacie takich którzy oszukuja pracodawców" ????
Nie staje w obranie pracoiwdawców ani ich nie usprawiedliwiam, ale niestety przyznajcie prawda jest taka, że my pracownicy bardzo czesto tez nie jestesmy wporządku wobec pracodawcy. Ciężko jest dostać pracę w łomzy ale jeszcze trudniejsze jest znalezenie uczciwego pracownika. chociazby chłopak pati2168 "pracował" 5 dni a pisze ze miesiąc, ma gość poczucie czasu .. no i wyobraznie. hej pati a moze on ma jakąś laske na boku i tylko mowił Ci ze chodzi do pracy??? Hmmm ...

Znam też pewną Pania,u której pracowałam,a właściwie miałam pracować-zadałam jej podstawowe pytanie-czy będę pracowała na umowę-a Ona do mnie-a co do emerytury już zbierasz?!Zaczęła śmiać mi sie prosto w oczy i powiedziała,zebym sie wynosiła bo ona takich cwaniaczek jak ja nie szuka.A co ja takiego zrobilam?Zadałam podstawowe i słuszne pytanie.A szkoda gadać-wykorzystuja ludzi jak chcą,a ludzie boją sie powiedzieć-bo wiedzą,ze oni mają wszędzie chody i gdzie taki biedny człowiek znajdzie już pracę?NIGDZIE!

Wiesz...jesteś bardzpo niemiły:/i nie mów takich rzeczy,ze on ma kogos-bo to ja go znam-a nie Ty.I pracował miesiac-a nie 5 dni-skad taka liczba?

z wyliczenia za taką kasę pracuje sie 3 no gora 5-6 dni

No widzisz-a mój chłopak przepracował 25 dni i dostał takie marne grosze-nie polecam nikomu tej firmy.Teraz pracuje drugi rok w bardzo porządnej firmie-porządne zarobki i bardzowyrozumiały pracodawca:)Tylko tacy pracodawcy jak p.J.B powinni istnieć na tym swiecie:)

najwazniejsze ze teraz ma dobrą pracę, aby tak dalej

Zacznijmy od tego, że temat nie jest o nieuczciwych pracownikach a o nieuczciwych pracodawcach Ktoś.

słuchajcie, przeciez w Łomży każdy każdego zna, w każdym razie mniej więcej, więc wystarczy ucho przystawic i już można co nieco dowiedziec się o potencjalnym pracodawcy, jak już wiemy, że różnie z nim bywa, że nie płaci, albo w inny sposób oszukuje to odpuścić go sobie. Może się w końcu zreflektują, że na takich warunkach nikt u nich pracować nie będzie. Może to naiwne,ale pomyślcie na zimno.

ale po co idziecie do pracy bez żadnej umowy? jeśli nie macie nic na piśmie to nic Wam nie mogą zrobić... a wystarczy prosta umowa-zlecenie i podanie w niej stawki godzinnej za pracę czy coś podobnego

pati kim jest pan/i J.B ?

Pan Jan Borawski-właściciej sklepu z częściami do samochodów ciezarowych

A może zna ktoś firmę,gdzie składki na ZUS opłacane są od faktycznie zarobionych pieniędzy,a nie od najniższej krajowej.Tu jesteśmy wszyscy oszukiwani.Może wreszcie ktoś by to zmienił.

ŁOMŻA O.K

w124 masz rację-składki są odprowadzane od najniższej krajowej-a na "stare lata" emerytura będzie marna,oj marna:/:/

Co racja to racja, ale dzisiaj wszyscy są zadowoleni. Wolelibyście dostawać kaskę taką, od jakiej odprowadzana jest składka (najniższą krajową)? Nieee, wolicie brać na czarno parę setek :)

Pozdrawiam.

a ja wolałbym te 800zł zusu odkładać sobie co miesiąc na konto i na pewno lepiej bym skorzystał niż mieli by za mnie płacić ten zus.....

z zusu nie ma prawie żadnego pożytku

Składki na ZUS każdy pracodawca odprowadza ale tylko od kwoty widniejącej na umowie,jeśli ktoś podpisze umowę o pracę z wynagrodzeniem -najniższa krajowa to niech się nie spodziewa,że składki będą od faktycznego wynagrodzenia.Zgadzając się na taki układ trzeba brać to pod uwagę.Emerytura będzie marna.Jeszcze trochę i pracodawcy będą zmuszeni płacić tyle ile się należy,bo już są coraz większe problemy ze znalezieniem chętnego do pracy za te marne grosze.
W dużych firmach mało płacą a dużo oszukują,
w małych zakładach(do 5 osób) sytuacja jest o wiele inna,znaczy się lepsza jeśli chodzi o zarobki.
PRACODAWCY POMYŚLCIE O TYM , BO NA ZACHODZIE CZEKAJĄ NA POLAKÓW.

br1

tommeknet: problem polega na tym, że robotnicy nie odkładają sobie tych "lewych" zarobków na konto, jeno je przeżerają (przepijają, przepalają).

Ale rację ma br1: to się zmieni. Oczywiście nie tak jak chce większość, czyli mało robić, a dużo zarobić...

Pozdrawiam.

Nie jestem z Łomży ale nieuczciwi ludzie są wszędzie sama byłam zatrudniona przez ludzi którym chętnie bym teraz dokopala.Zeby swiat byl lepszy trzeba efektywnie walczyc z takimi firmami.Ale czy jedna osoba moze cos zdziałac?W kazdym miescie i wsi jest nieuczciwy pracodawca i jesli kazdy bedzie siedzial cicho nic sie nie zmieni.Wszyscy wiemy ile z tym zachodu!!!Jeden człowiek niczego nie zmieni a wiele chciałoby zeby bylo lepiej!

Aneta

Autor: br1
napisał: cyt: "W dużych firmach mało płacą a dużo oszukują,"

Może jakieś konkrety ??

ADALL

Znam twojego chłopaka i nie przypominam sobie żeby pracował on do 2 w nocy i dlatego nie obrażaj pożądnej firmy i ciekawi mnie dlaczego to ty to piszesz a nie on czyżby zabrakło mu odwagi

pisząc ten temat chodziło mi o konkretne nazwy firm, a nie pisanie o zusie i wypowiedzi typu "W dużych firmach mało płacą a dużo oszukują"

ZUS masz mniejszy, ale to i tak bez roznicy, czy zaplaca od najnizszej krajowej czy od 1500, i tak bedzie gow-no i tak.

A jesli dostajesz wieksza kase to pamietajcie ze na czarno czyli bez podatku.
Wiec jesli dostajesz wiecej np. 400 zl to juz nie placisz od tego 20% dochodowego-jak by nie patrzyl, o jakies 80 zl miesiecznie do przodu na tym konkretnym przypadku.

A jesli chodzi o glowny watek - Lomza nie jest zadnym wyjatkiem, w calej Polsce, sa lepsze i gorsze firmy, i tacy co dobrze placa i dbaja o ludzi i tacy co wala w kulki.
Ba, w Polsce, na calym swiecie.

temat w sumie jest bez sensu, bo oceny moga byc dosc stronnicze, jakby chociazby ten przyklad chlopaka ktory niby robil za 250 zl caly miesiac.
Juz sie znalazla osoba ktora twierdzi ze to sciema.

poza tym jesli oczernicie bezpodstawnie kogos, to pamietajcie ze spokojnie moga wam zrobic sprawe o zniewazenie czy jak to sie nazywa, a wasze dane wcale nie sa trudne do ustalenia.
Internet wcale nie jest taki anonimowy jak sie wydaje.

a poza tym to mi to lotto ..;o)
pozdrawiam

Skąd mozesz wiedzieć,ze znasz skoro nie podałam nawej jego danych:D jasnowidz?

Sugerujesz mi,że On mnie oszukał tak?Śmieszny jesteś troszke:)

najgorsze jest to że każdy ciągle powtarza ze w Lomży nie ma pracy a to guzik prawda jeśli ktoś naprawdę chce pracować to ja bez problemu znajdzie, wystarczy sie rozejrzeć dookoła, wiadomo ze ludziom od razu po szkole średniej nie zapłacą nie wiadomo jakich kokosów ale 1000zl na rękę bez problemu można wyciągnąć,
wiadomo ze trafiają sie nieuczciwi pracodawcy ale można sobie z tym radzić np zrezygnować z pracy jeśli nie ma sie podpisanej umowy itp

Nic ci nie sugeruję ale twojego chłopaka znam

A co niedziela w kościele na peirwszej ławce udają wielkich katolików. Ludzie za niewolników u nich robią. Dla księdza idzie dola to i na kazaniu pochwali że pan biznesmen taki dobry....
LUIZFERNANDES,napisz gdzie słyszałeś takie kazanie,bardzo chciałbym się dowiedzieć gdzie tak wychwalaja biznesmenów.........

Dzis jakis artykul na Onecie przeczytalem, o tym, ze pracodawcy zaczynaja w koncu podawac zarobki w ogloszeniach o prace, bo ludzi nie moga znalezc. I pomaga podobno. Wcale sie nie dziwie, bo nie ma niedomowien, mniej czasu sie traci na bieganie za ofertami, ktore nas ostatecznie nie zainteresuja. Sam pracodawca tez oszczedza czas, bo nie zglaszaja sie ludzie przypadkowi, ktorym praca nie bedzie odpowiadac.
Ciekawe tylko, kiedy do nas zawita ta moda. W Anglii np. w kazdym ogloszeniu zarobki sa podane od razu, podaja tez czy sa jakies dodatki itp i nie ma niedomowien.

Są dwie strony medalu. Nieuczciwi pracodawcy? A co powiecie o nieuczciwych pracownikach?! Upijają się w miejscu pracy, nie mają kwalifikacji, a chcieliby dostawać tyle co fachowcy, do pracy chodzą w kratkę lub na kacu, kradną, swoją pracę wykonują byle jak i na "odwal",a pracodawca świeci oczami przed inwestorem. Pracodawcy mają terminy umowy...płacą podatki , ZUS-y. Trzeba spojrzeć obiektywnie, a nie osądzać.

G a z e l a

nieuczciwych można wyliczać bez liku...

ciekawi Mnie bardzo co robi w tym kierunku PIP?

sam kiedyś dałem się wyrolować przez poważaną łomżyńską hurtownie wędlin

ps mam nadzieję,że nasi poważani ''słomiani biznesmeni'' za jakiś czas będą sami zap....ć

Gazela, jeżeli pracodawca zatrudnia pracownika na umowę o pracę i płaci zgodnie z umową, to na pewno nie ma miejsca dla takich pracowników, o których Ty piszesz.

Barbra nie miałby miejsca dla takich pracowników, gdyby miał chętnych do pracy. Mógłby zwolnić i przyjąć innego. Niestety fachowcy powyjeżdżali.

Tommek rzeczywiście "słomiani biznesmeni" niedługo nie będą mieli pracowników, a tym samym poupadają ich firmy- sami z pewnością nic nie zdziałają. Oni też pewnie wybiorą się gdzieś dalej ,by zarobić na swoje rodziny. Ciekawe kto ostatni zgasi światło? :)

G a z e l a

Przepraszam firme PIANPOL,za to,ze pisałam na jej temat jakieś brednie.To co pisałam zupełnie nie jest prawdą-nie miałam prawa pisać takich rzeczy na ta firmę,gdyż to nie ja pracowałam w tej firmie, a pracownik o którym mowa nie wypowiadał się nigdy źle na temat firmy PIANPOL

Przepraszam jeszcze raz firmę PIANPOL-gdyż to nie chodziło o ta firmę-tylko o firmę o podobnej nazwie.JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM ZARZAD CAŁEJ FIRMY PIANPOL.

hehe. A kiedyś ktoś napisał że na tym forum można wszystko pisać bo i tak nikt nie wnika. Widać ktoś zajął się oszczerstwami pati2168 skoro tak miło przeprosiła. Hehe. Bardzo dobrze, bo czasami ludzie tutaj naprawde piszą głupoty nie zastanawiając się, że mogą komuś narobić problemów.

No bo po prostu "forumowiczu - ty piszesz - ty odpowiadasz" hehehe.

a może wszyscy "oszukani" niech zaloza wlasne firmy i wtedy zobacza jak to jest lekko kombinowac co miesiac zeby oplacic zus (nie zatrudniajac nikogo tylko samemu pracowac- oszczednosc okolo 1500 zl w zaleznosci od stawki zus i wynagrodzenia)
oczywiscie sa nieuczciwi pracodawcy, ale moim zdaniem wiecej jest przypadkow nieuczciwych pracownikow ( co powiecie na wynoszenie towaru z firmy, branie sobie w kieszen pieniedzy zamiast rozliczenia sie z szefem itd). gdyby pracodawcy wiedzieli ile traca przez niektorych pracownikow....
no i takie glupie oskarzanie firmy pianpol przez PATI zrobilas im glupia antyreklame. wycofala sie pewnie bo zaczeliscie pisac o jej chlopaku, a ona nie dopuszcza do siebie mysli, ze to on nie byl w porzadku...wobec niej.ja znam 2 osoby ktore pracuja w pianpolu i nie narzekaja ani na szefa ani na place. a jezeli ktos zgadza sie na prace bez umowy to niech sie zastanowi czy pozniej miec pretensje do szefa czy do siebie.
Ja pracowalam w jednej z bardzo znanych lomzynskich firm i bardzo chwale swoich bylych szefow chociaz nie zawsze byli ok, ale ja napewno tez nie zawsze. Gdybysmy chcieli moglibysmy zglosic do PIP kilka spraw ktore nie powinny miec miejsca, ale mysle, ze pracodawcy mogliby zrobic to samo do wielu pracownikow.Dlatego zastanowcie sie zanim bedziecie mieli pretensje do szefa czy nie powinniscie miec ich do samego siebie...

No i otworzcie wlasne firmy i zobaczcie jak to lekko prowadzic wlasny biznes. Lzej jest zarabiac 1000 zl i nie martwic sie czy dasz rade wyplacic wszystkie pensje na czas, chociaz pracownicy maja cie za bogacza.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org